Hiustenkuivaajista tulee uusia malleja eri hintaluokkiin peräti pari kertaa vuodessa. Eniten myyntiä lisäävät ionisoivat hiustenkuivaajat. Ionisoinnin tarkoituksena on poistaa hiusten sähköisyyttä, tuoda niihin kiiltoa ja kuivattaa ne nopeammin.
Testiin valittiin noin neljäkymppiä maksavat tavallisissa kaupoissa myytävät, ionisoivat föönit.
BaByliss pro 2200 (D495E)
Coline (PS002DI), joka on Clas Ohlsonin oma malli
Philips SalonDry Active ION (HP4935), jossa oli muista poiketen lisälaitteena suoristusrauta


Hiustenkuivaajia testasivat viikon verran parturi-kampaajiksi opiskelevat Niina Kuivainen ja Maria Väisänen Helsingistä sekä kampaajaksi viime tammikuussa valmistunut Paula Wallin Vantaalta. Hän myös ohjaa kampaajaopiskelijoita. Hiustenkuivaajista arvioitiin niiden painoa, käytännöllisyyttä, kuivaustehoa ja ionikäsittelyn toimivuutta.

Hiustenkuivaajan tärkein ominaisuus on puhallusteho
Kolme kovaa listasivat yksimielisesti, että tärkeintä hiustenkuivaajassa on saada hiukset nopeasti kuiviksi. Harvalla on aikaa, varsinkaan aamuisin kuivata hiuksensa oikeaoppisesti kylmällä puhalluksella. Lämmin puhallus tarvitsee kunnon tehot, jotta ilmaa tulee hyvin. Puhallusteho rankkasikin föönit heti kättelyssä.
– BaByliss kuumeni tosi kuumaksi, mutta puhallusteho ei oikein riittänyt, Niina kuvaili 2200 watin fööniä. Myös Remingtonissa on sama, testikuivaajien suurin wattimäärä. Lukemat eivät kuitenkaan taanneet tyydyttäviä tehoja kummassakaan laitteessa. Pienimmillä tehoilla, 1800 watilla Philips sen sijaan puhalsi tyydyttävästi.
Lämmönsäätely- ja teho toimivat parhaiten Colinessa, jossa on 2000 watin teho. Siinä on myös eniten säätömahdollisuuksia: viisi puhallusvoimakkuutta ja viisi lämpötilaa.
BaBylississä ja Philipsissä on vain kaksi nopeutta ja kolme lämpötilaa, Remingtonissa molempia kolme. Kaikissa on kylmäpuhallus.
Toimintonappuloiden sijainti ja muoto vaikuttavat käyttömukavuuteen. Testiföönien toimintonappuloiden sijainti ja muoto poikkesivat toisistaan. Kullakin testaajalla oli omat mieltymyksensä. BaBylissin nappulat varren sisäpuolella miellyttivät Paulaa, mutta virtakytkimen sijainti säätönappuloiden keskellä ei saanut kannatusta.
– Sitä on välillä vähän vaikea hakea, Paula totesi. Lempinappuloikseen hän nimesi Remingtonin nappulat, jotka sijaitsevat myös varren sisäpuolella. – Nämä ovat hyvin sormen ulottuvilla. Mutta ainut miinus on, että pykälät ovat astetta liian pienet, niin niissä vähän sormet lipsuvat.
Niinan suosikki oli Coline, jossa säätöpainikkeet ovat varren sivussa.
– Nämä ovat tosi kätevät ja helppokäyttöiset, Niina suitsutti.
– Mutta jos föönaa vasemmalla kädellä, niin sitten ne ovat vähän väärässä paikassa, hän kuitenkin totesi.
Philipsin nappuloiden sijainti varren selkäpuolella koettiin hankalaksi. Kättä joutui aina kääntämään, kun halusi säätää toimintoja.
Virtajohdon pituudella on väliä
Virtajohdon pituus oli Paulalle ratkaiseva tekijä hiustenkuivaajissa.
– Meillä sattuu kotona pistoke olemaan aika ylhäällä, niin jos haluaa pää alaspäin föönata, niin se on vähän siinä kiikun kaakun, riittääkö lyhyempi virtajohto.
Colinen johto riitti. Se on selvästi pidempi kuin muissa testikuivaajissa, 2,7 metriä. Se kelpaisi ammattikäyttöönkin. BaBylissin johto on 1,9 metriä ja Philipsin ja Remingtonin 1,8 metriä.
Ääni ei saa olla liian kova
Kolme kovaa rankkasivat testikuivaajat myös äänenvoimakkuuden perusteella.
– BaBylississä ja Philipsissä on aika vaimea ääni, se ei millään tavalla häiritse. Colinessa täydellä teholla ääni on aika luja, mutta ei mitenkään häiritsevä. Mutta Remingtonin ääni muistuttaa vähän pölynimuria, Paula listasi tuntemukset föönien äänenvoimakkuuksista.
Testasimme äänenvoimakkuudet vielä desibelimittarilla vessassa, missä useimmat varmaan kuivaavat hiuksensa kotonaan. Remington oli äänekkäin: 72 desibeliä, Coline ja BaByliss 71 ja hiljaisimpana Philips 69 desibeliä.
Volyymisuutin eli diffuuseri hyvä lisälaite kiharatukkaisille
BaBylississä, Colinessa ja Remingtonissa oli myös erityisesti kiharille hiuksille tarkoitettu suutin eli diffuuseri. Sillä voi saada ilmavuutta suoriinkiin hiuksiin. Colinen mallissa aukko sen keskellä jätti hiukset irralleen. Remingtonin diffuuserin piikit kietoivat hiukset ympärilleen oikeaoppisesti. Sen muotoilu oli Paulan mielestä lähes täydellinen; kevyet reunat olisivat kruunanneet sen.
– Silloin hiukset saisi sullottua sinne laitteen sisälle. Nyt se tahtoo vähän pörröttää muita hiuksia, kun se puhaltaa sieltä välistä, Paula selitti.
Kuivaajien ionisoiva ominaisuus ei vakuuttanut
Kolme kovaa epäilivät ionisoivan ominaisuuden vaikutusta. He eivät huomanneet eroa fööneihin, joissa ionisointia ei ollut.
– On paljon tärkeämpi, mitä hiustuotetta laitat hiuksiin, joka poistaa sen sähköisyyden, kuin se, että hiustenkuivaajaa mainostetaan jollain ionijutuilla, Maria totesi.
Paula epäilikin, että ionisointi olisi vain markkinointikikka.
Testin tulos
Merkki | Pisteet (1-5) | Hinta |
Coline PS002DI | 3,9 | 39,95 e |
Philips SalonDry Active ION | 3,6 | 39,00 e |
BaByliss pro 2200 | 3,5 | 39,95 e |
Remington Pro Ionic Ultra | 2,9 | 39,95 e |
Tiina Lappalainen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia