Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Coline peittosi merkkituotteet hiustenkuivaajatestissä

Hiustenkuivaajista tulee uusia malleja eri hintaluokkiin peräti pari kertaa vuodessa. Eniten myyntiä lisäävät ionisoivat hiustenkuivaajat. Ionisoinnin tarkoituksena on poistaa hiusten sähköisyyttä, tuoda niihin kiiltoa ja kuivattaa ne nopeammin.

Testiin valittiin noin neljäkymppiä maksavat tavallisissa kaupoissa myytävät, ionisoivat föönit.

BaByliss pro 2200 (D495E)

Coline (PS002DI), joka on Clas Ohlsonin oma malli

Philips SalonDry Active ION (HP4935), jossa oli muista poiketen lisälaitteena suoristusrauta

Remington Pro Ionic Ultra (D5020)

Hiustenkuivaajia testasivat viikon verran parturi-kampaajiksi opiskelevat Niina Kuivainen ja Maria Väisänen Helsingistä sekä kampaajaksi viime tammikuussa valmistunut Paula Wallin Vantaalta. Hän myös ohjaa kampaajaopiskelijoita. Hiustenkuivaajista arvioitiin niiden painoa, käytännöllisyyttä, kuivaustehoa ja ionikäsittelyn toimivuutta.

Testaajat Paula Wallin (vas.), Niina Kuivainen ja Maria Väisänen.

Hiustenkuivaajan tärkein ominaisuus on puhallusteho

Kolme kovaa listasivat yksimielisesti, että tärkeintä hiustenkuivaajassa on saada hiukset nopeasti kuiviksi. Harvalla on aikaa, varsinkaan aamuisin kuivata hiuksensa oikeaoppisesti kylmällä puhalluksella. Lämmin puhallus tarvitsee kunnon tehot, jotta ilmaa tulee hyvin. Puhallusteho rankkasikin föönit heti kättelyssä.

– BaByliss kuumeni tosi kuumaksi, mutta puhallusteho ei oikein riittänyt, Niina kuvaili 2200 watin fööniä. Myös Remingtonissa on sama, testikuivaajien suurin wattimäärä. Lukemat eivät kuitenkaan taanneet tyydyttäviä tehoja kummassakaan laitteessa. Pienimmillä tehoilla, 1800 watilla Philips sen sijaan puhalsi tyydyttävästi.

Lämmönsäätely- ja teho toimivat parhaiten Colinessa, jossa on 2000 watin teho. Siinä on myös eniten säätömahdollisuuksia: viisi puhallusvoimakkuutta ja viisi lämpötilaa.

BaBylississä ja Philipsissä on vain kaksi nopeutta ja kolme lämpötilaa, Remingtonissa molempia kolme. Kaikissa on kylmäpuhallus.

Toimintonappuloiden sijainti ja muoto vaikuttavat käyttömukavuuteen. Testiföönien toimintonappuloiden sijainti ja muoto poikkesivat toisistaan. Kullakin testaajalla oli omat mieltymyksensä. BaBylissin nappulat varren sisäpuolella miellyttivät Paulaa, mutta virtakytkimen sijainti säätönappuloiden keskellä ei saanut kannatusta.
– Sitä on välillä vähän vaikea hakea, Paula totesi. Lempinappuloikseen hän nimesi Remingtonin nappulat, jotka sijaitsevat myös varren sisäpuolella. – Nämä ovat hyvin sormen ulottuvilla. Mutta ainut miinus on, että pykälät ovat astetta liian pienet, niin niissä vähän sormet lipsuvat.

Niinan suosikki oli Coline, jossa säätöpainikkeet ovat varren sivussa.
– Nämä ovat tosi kätevät ja helppokäyttöiset, Niina suitsutti.
– Mutta jos föönaa vasemmalla kädellä, niin sitten ne ovat vähän väärässä paikassa, hän kuitenkin totesi.

Philipsin nappuloiden sijainti varren selkäpuolella koettiin hankalaksi. Kättä joutui aina kääntämään, kun halusi säätää toimintoja.

Virtajohdon pituudella on väliä

Virtajohdon pituus oli Paulalle ratkaiseva tekijä hiustenkuivaajissa.
– Meillä sattuu kotona pistoke olemaan aika ylhäällä, niin jos haluaa pää alaspäin föönata, niin se on vähän siinä kiikun kaakun, riittääkö lyhyempi virtajohto.

Colinen johto riitti. Se on selvästi pidempi kuin muissa testikuivaajissa, 2,7 metriä. Se kelpaisi ammattikäyttöönkin. BaBylissin johto on 1,9 metriä ja Philipsin ja Remingtonin 1,8 metriä.

Ääni ei saa olla liian kova

Kolme kovaa rankkasivat testikuivaajat myös äänenvoimakkuuden perusteella.
– BaBylississä ja Philipsissä on aika vaimea ääni, se ei millään tavalla häiritse. Colinessa täydellä teholla ääni on aika luja, mutta ei mitenkään häiritsevä. Mutta Remingtonin ääni muistuttaa vähän pölynimuria, Paula listasi tuntemukset föönien äänenvoimakkuuksista.

Testasimme äänenvoimakkuudet vielä desibelimittarilla vessassa, missä useimmat varmaan kuivaavat hiuksensa kotonaan. Remington oli äänekkäin: 72 desibeliä, Coline ja BaByliss 71 ja hiljaisimpana Philips 69 desibeliä.

Volyymisuutin eli diffuuseri hyvä lisälaite kiharatukkaisille

BaBylississä, Colinessa ja Remingtonissa oli myös erityisesti kiharille hiuksille tarkoitettu suutin eli diffuuseri. Sillä voi saada ilmavuutta suoriinkiin hiuksiin. Colinen mallissa aukko sen keskellä jätti hiukset irralleen. Remingtonin diffuuserin piikit kietoivat hiukset ympärilleen oikeaoppisesti. Sen muotoilu oli Paulan mielestä lähes täydellinen; kevyet reunat olisivat kruunanneet sen.
– Silloin hiukset saisi sullottua sinne laitteen sisälle. Nyt se tahtoo vähän pörröttää muita hiuksia, kun se puhaltaa sieltä välistä, Paula selitti.

Kuivaajien ionisoiva ominaisuus ei vakuuttanut

Kolme kovaa epäilivät ionisoivan ominaisuuden vaikutusta. He eivät huomanneet eroa fööneihin, joissa ionisointia ei ollut.

– On paljon tärkeämpi, mitä hiustuotetta laitat hiuksiin, joka poistaa sen sähköisyyden, kuin se, että hiustenkuivaajaa mainostetaan jollain ionijutuilla, Maria totesi.

Paula epäilikin, että ionisointi olisi vain markkinointikikka.

Testin tulos

Merkki Pisteet (1-5) Hinta
Coline PS002DI 3,9 39,95 e
Philips SalonDry Active ION 3,6 39,00 e
BaByliss pro 2200 3,5 39,95 e
Remington Pro Ionic Ultra 2,9 39,95 e

Tiina Lappalainen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.