Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Lähiruokaa Hangosta Utsjoelle

Lähiruuasta on Suomessa tullut trendikästä. Jopa siinä määrin, että myös marketit mainostavat nyt myyvänsä lähiruokaa. Suomessa lähiruuan käsite on laajempi kuin muissa maissa, joissa lähiruuasta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä paikallisesti tuotettua ruokaa.

Erilaiset käsitykset lähiruoasta

Torilta saa lähiruokaa, mutta mitä se oikeastaan on? Onko helsinkiläiselle virolainen peruna enemmän lähiruokaa kuin Lapin puikula?

Suomessa lähiruuan käsitettä ei ole sen tarkemmin määritelty, toisin kuin Ruotsissa. Tukholmassa ihmiset ovat syksyisin sankoin joukoin liikkeellä aitoa lähiruokaa myyvällä Bondens Egen Marknadilla, Talonpojan torilla.

Ruotsissa kilometrirajoitus

Olen itsekin aiemmin, Tukholmassa asuessani, käynyt paljon lähiruokaostoksilla Katarina Bangatanin Talonpojan torilla. Tori on auki keväisin, syksyisin ja joulun alla. Syksyisin torilla myydään runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, mutta myös pienten juustoloiden juustoja, hunajatuotteita, leipää, munia ja lihajalosteita. Kahvikupposen seuraksi syysherkkuna oli tällä kertaa myynnissä omena-karhunvadelmapiirakkaa.

Tuottajat 250:n kilometrin säteeltä tulevat Talonpojan torille myymään omia tuotteitaan. Katarina Bangatanin torista on vastuussa Carina Dahlunde, joka kertoo miten 250:n kilometrin lähiruokamääritelmä syntyi kokeilun tuloksena.
- Kun 2000-luvun alkupuolella aloitimme Tukholmassa mietittiin rajaksi ensin 100 kilometriä, mutta tuottajia ei siltä säteeltä löytynyt. 150:n km:n säteeltä löytyi muutamia tuottajia. Lopulta jouduttiin tyytymään 250 km:iin, niin että saatiin laaja valikoima tuotteita. Siitä on sitten tullut normi. Kun Ruotsissa puhutaan lähiruuasta, raja on 250 kilometriä.

Pohjois-Ruotsissa 250 kilometrin rajasta voidaan tarvittaessa tinkiä, mutta toisaalta esimerkiksi Sörmlannissa rajaksi on asetettu tiukemmat sata kilometriä. Keskeistä lähiruokakäsitteelle on, että tuottaja ja kuluttaja ovat suorassa vuorovaikutuksessa.

Ruotsissa lähiruoka tarkoittaa aina ruotsalaista ruokaa, ei vaikkapa Malmössä tanskalaista tai Haaparannalla suomalaista ruokaa. Ajatus on sama kuin Suomessakin, vain kotimainen ruoka voi olla lähiruokaa.

Lähiruoka Suomessa tuotettua

Muutoin käsitettä lähiruoka sovelletaan Suomessa tällä hetkellä vapaasti. Maa- ja metsätalousministeriön lähiruokakoordinaattorin Kirsi Viljasen mukaan suuria muutoksia ei myöskään ole odotettavissa.
- Me ollaan täällä Suomessa alettu käyttää tätä lähiruokatermiä toisin kuin muualla Euroopassa. Muualla puhutaan siitä paikallisesta ruuasta. Paikallisruuassa korostuu nimenomaan läheisyys, ja sellainen tuottajan ja kuluttajan aito kohtaaminen, lyhyet välimatkat. Minun mielestäni me olemme myös Suomen keskustelussa yhä enemmän kuitenkin menty paikallisuuden määritelmään kun lähiruuasta puhutaan.

Suomessa lähiruuaksi mielletään usein kaikki Suomessa kasvatetut ja jalostetut elintarvikkeet. Helsingin lähiruokatapahtumassa kuluttajilla on asiasta omat käsityksensä.
- Lähiruoka on puhdasta ruokaa läheltä, paikallisten tuottamaa ja mahdollisimman vähän mitään ketjuja siinä välissä. Ja se on hyvää, sanoo Kati Immonen. Yleensä se on hyvää, ja sitten se, että S- ja K-ketjut jäävät välistä pois. Sitä lähiruoka meille on, täydentää Olli Immonen.

Lähiruokatapahtumassa vieraileva Åke Suojanen jättäisi hänkin käsitteen lähiruuasta kuluttajan päätettäväksi.
- Ihmiset ovat valistuneita nykyään, tietävät ja osaavat lukea kannun tai pussin kyljestä mitä elintarvike on ja mistä se tulee.

Maataloustuottajien Keskusliiton ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi toivoo, että Suomessa ei päädyttäisi tarkkoihin kilometrirajoihin lähiruokaa määriteltäessä.
- Suomi on harvaan asuttu pitkien etäisyyksien maa. Ei siitä tule mitään, jos me rajataan kilometrit lähiruualle, painottaa Anni-Mari Syväniemi. Yksi pulma myöskin on, että ruuan tuotanto Suomessa on eri alueilla painottunut eri tavoin. Pohjoisessa on paljon maitotiloja ja naudanlihantuotantoa, Varsinais-Suomessa viljellään paljon viljaa ja kasviksia – eri alueilla on erilaiset tuotannot.

Keskeistä jäljitettävyys

Suomesta löytyy toki yrityksiä, joissa lähiruoka-ajatukset on sisäistetty oikeaoppisesti.
- Vääksyn mylly jauhaa meidän luomusopimusviljelijöiden viljat, ja me saamme sitten sieltä korkealaatuista kotimaista raaka-ainetta käyttöömme, kertoo Viipurilaisen Kotileipomon Teppo Yli-Hemmi. Hän on maistattamassa leipää Helsingin lähiruokatapahtumassa.
- Tämä on varmastikin lähileipää parhaimmillaan. Me pystymme viemään leivän jäljitettävyyden pellolle asti, ja kaikki toimii tällä hetkellä noin kolmenkymmenen kilometrin säteellä.

Kun vielä leipuri itse on maistattamassa ja myymässä leipää, toteutuvat ajatukset lähiruuasta tässä täydellisesti ihan kansainvälisessäkin mittakaavassa.

Anni-Mari Syväniemi MTK:sta määrittelee lähiruuan mahdollisimman lähellä myyntipaikkaa tuotetuksi suomalaiseksi ruuaksi.
- Ruuan alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Lähiruuassa korostuu nimenomaan alkuperä sekä jäljitettävyys.

Maa- ja metsätalousministeriön Kirsi Viljanen jättää mieluiten lähiruokakäsitteen avoimeksi.
- Minun mielestäni lähiruoasta päättää kuluttaja itse. En haluaisi mennä ylhäältäpäin sanomaan, että mikä sille on oikea määritelmä.

Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu lähiruuan aseman vahvistaminen. Käsitettä mahdollisesti täsmennetään myöhemmin. Ruotsin tapaisiin kilometrirajoihin ei Suomessa usko kukaan.

Maija Unkuri, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.