Hyppää pääsisältöön

Lakimies varoittaa ”rahanmetsästäjien kusauksista”: Ei ole olemassa kiinteähintaista puhelinliittymää

Onko puhelinlaskusi usein parikymppiä kuviteltua suurempi? Soitatko kummitusnumeroihin?

Mies puhuu kännykkään // Kuva: Maria Rautio

Yle Puhe otti selvää Kuluttajaliiton johtavalta lakimieheltä Tuula Sariolta, millaisissa asioissa liittoon otetaan eniten yhteyttä.

- Kestoaiheita ympäri vuoden ovat liittymä- ja matkapuhelinongelmat. Jos ollaan epävarmoja, millainen liittymä kannattaa ottaa, kannattaa ottaa meihin yhteyttä, Sario rohkaisee.

Erityisesti liittymien hinnoitteluissa on Sarion mukaan paljon epäselvää.

- Ei ole olemassa kuukausihintaa, mikä olisi kiinteä. Usein luvataan, että liittymään kuuluu näin ja näin paljon puhelua, mutta se tarkoittaa tavallisiin liittymiin. Vaikkapa kaupungin puhelinvaihde, joka on 020-alkuinen, ei kuulukaan enää siihen kiinteään pakettiin. Ei siis aina ole kyse läähätyslinjoista, vaan myös sellaisista, jotka yleisesti kuvitellaan maksuttomiksi, Sario muistuttaa.

Kaupungin virastojen lisäksi muun muassa numerotiedusteluista ja taksinumeroista rapsahtaa lisälasku kiinteään hintaan. Laskua tutkittaessa voi myös ilmentyä lisäongelmia.

- Tietosuojalain mukaan soitetuista numeroista voi näyttää vain kolme ensimmäistä numeroa. Näistä monesti voi erottaa helposti vain läähätysnumerot. Joskus laskuihin on päässyt kummitusnumeroita, joihin todellisuudessa kukaan ei ole soittanut. Muutaman nollan lisää laskuun voi myös humpsahtaa, jos käy hipaisemassa itärajaa ja kännykkä ottaakin yhteyden Venäjän puolelle, Sario varoittaa.

Suomalaiset usein kuitenkin maksavat kiltisti epäselvätkin laskut.

- Tämä on vähän sellainen rahanmetsästäjän kusaus. Kun loppulasku on 5-6 euroa yli kuvitellun, niin ei siihen jakseta reagoida. Kun, 500 000 suomalaista tekee niin, niin se on iso läjä rahaa, Sario summaa.

Kuuntele koko haastattelu:

Lähteet: Yle Puhe