Hyppää pääsisältöön

Chick lit - naiseutta vaaleanpunaisissa kansissa

Naiseutta vaaleanpunaisissa kansissa. Kuva: Ivan Prole, stock.xchng

Sinkkuelämää, Bridget Jones - elämäni sinkkuna, Paholainen pukeutuu Pradaan. Mikä yhdistää näitä kolmea kaunokirjallista teosta? Jokaisessa seikkailee moderni sinkkunainen, joka asuu ja työskentelee suurkaupungissa median, mainonnan tai muodin parissa. Kaikki edellä mainitut teokset ovat chick lit -kirjallisuutta. Siis mitä?

Chick on alun perin slangisana nuorelle naiselle, lit taas on lyhenne sanasta literatureChick lit -romaanit käsittelevät nykyaikaisen naisen elämää ja ihmissuhteita ja niiden tuomia ongelmia humoristisesti ja kevyellä otteella. Sankaritar rakastaa juhlimista eikä kommelluksiltakaan vältytä.

Lajityyppiin liittyy hyvin vahvasti romantiikka ja Sen Oikean löytäminen. Mistään markettien harlekiini-romaaneista ei kuitenkaan ole kyse, vaan chick lit on ennen kaikkea romanttista komediaa. Ehkä juuri siksi chick lit -kirjoista on tehty useita menestyselokuvia.

Mielikuvat chick litistä ovat usein bling, brändit, shoppailu, samppanja ja seksi
Mielikuvat chick litistä ovat usein bling, brändit, shoppailu, samppanja ja seksi, mutta oleellisin piirre kirjoissa on huumori ja itseironisuus. Kirjojen sankarittariin voi helposti samaistua ja teemat ovat universaaleja. Toisinaan kirjoissa käsitellään vakavampiakin aiheita, mutta päähahmon asenne elämään on aina optimistinen: kaikki päättyy lopulta parhain päin, oma identiteetti vahvistuu, Se Oikea löytyy vielä.

Jokunen vuosi sitten päiviteltiin suomalaisten chick litien puuttumista markkinoilta. Mutta nyt kotimaisia niitä on ilmestynyt jo useampi. Esimerkiksi entisen showtanssijan Laura Paloheimon esikoisteos Klaukkala julkaistiin tänä vuonna. Se on tyylipuhdasta chick litiä. Merkkilaukut, juhliminen ja kupliva huumori sopivat myös tänne Pohjolaan.

Vaaleanpunaisesta hattarasta huolimatta, tai ehkä juuri siitä syystä, chick lit on tietynlainen ylistys naiseudelle ja naisten maailmalle. Kirjojen naiset ovat itsenäisiä ja vahvoja, jotka tavoittelevat unelmiaan lähes hinnalla millä hyvänsä. Lajityyppi ei vetoa kaikkiin, mutta ei tarvitsekaan. Chick lit on ennen muuta naisten kirjoittamaa rentouttavaa viihdettä naisille. Otetaan sille!

Uusia suomalaisia chick lit -romaaneja

 

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys