Hyppää pääsisältöön

Koulut säästökurimuksessa

Tänä syksynä kouluissa on tapahtunut useita väkivaltatapauksia. Niiden takaa löytyy pieni joukko erityislapsia, jotka häiriköivät koulun arkea. Opettajien mukaan joukossa on yhä sairaampia lapsia, joiden paikka ei välttämättä edes olisi koulussa.

Koulut haluavat sijoittaa erityisoppilaat eli tunne-elämän ongelmista tai oppimisvaikeuksista kärsivät lapset tavallisiin yleisopetuksen luokkiin. Esimerkiksi Vantaalla on tänä syksynä aloitettu ensimmäisen ja seitsemännen luokan erityisoppilaiden integrointi tavallisille luokille. Samaan aikaan kunnat joutuvat säästämään koulutoimen menoista. Vantaallakaan uudistukseen ei ole budjetoitu lisärahaa lainkaan.

"Jos lapsi integroidaan yleisluokkaan ilman riittäviä tukitoimia, se on ihan tietoinen heitteillejättö", vantaalaiskoulun opettaja sanoo.

Dosentti Matti Rimpelä Tampereen yliopistosta katsoo, että "kunnista on kadonnut hyvinvointitalouden osaaminen”. ”Sen ymmärtäminen, että hyvinvointialueella lähes kaikki toiminnat ovat investointiluontoisia. Varsinkin lasten, lapsiperheiden ja nuorten parissa joka ikinen toiminta mitä tehdään, on luonteeltaan investointia jopa 50 - 60 vuoden päähän."

Imatralla yritetään taistella kurimusta vastaan jopa sosiaalimenoja lisäämällä. Imatralla lastensuojelun ja lasten ja nuorten psykiatrian menot räjähtivät 2000-luvun alussa, jopa 40 prosenttia vuodessa. Imatra satsasi perhetyöntekijöihin, joiden tehtävä on auttaa perheitä matalalla kynnyksellä arkisissa asioissa niin, että pienet pulmat eivät ehdi kasvaa ongelmiksi. Raskaiden palveluiden menot ovat kääntyneet laskuun.

Haastateltavat

 • Iisa Vilander
 • Sonja Stude
 • Fanny Malin
 • Kiia Kuusela
 • Pia Yliluoma, luokanopettaja, Vantaa
 • Matti Rimpelä, dosentti, Tampereen yliopiston terveystieteiden yksikkö
 • Ilkka Kalo, perusopetuksen johtaja, Vantaan kaupunki
 • Miia Puistolahti, erityisopettaja, Vantaa
 • Katja Haikonen, perhetyöntekijä, Imatran kaupunki
 • Tiina Kirmanen, hyvinvointipalveluiden toimialajohtaja, Imatran kaupunki
 • Kaisa Pohjola
 • Marja