Hyppää pääsisältöön

Lupaatteko ottaa rosvot kiinni?

”Lupaatteko vihdoin ensi vuonna saada rosvot kiinni”, tivasi toimittaja Hannu Karpo rötösherrajahdissa kunnostautuneelta Veikko Vennamolta joulukuussa 1972. Suomen Kommunistisen Puolueen johtajilta Karpo tivasi, että tapahtuuko vallankumous jo seuraavana vuonna.

Toimittaja Hannu Karpo istutti joulukuun lopulla 1972 tuon ajan näkyvimmät poliitikot piinapenkkiin ja penäsi heiltä uuden vuoden lupauksia vuodelle 1973. Sekä Karpon kysymykset että kansanedustajien vastaukset heijastelevat ajan poliittista ilmapiiriä.

Suomen Kommunistisessa Puolueessa käytiin Aarne Saarisen johtamien enemmistöläisten ja Taisto Sinisalon johtamien vähemmistöläisten välistä valtataistelua. Niinpä Hannu Karpo kyseli vähemmistöläisten Taisto Sinisalolta, lupaako joukko olla nöyränä enemmistön edessä alkavan vuoden aikana.

Yhdestä asiasta Aarne Saarinen ja Taisto Sinisalo olivat kuitenkin yhtä mieltä; vallankumous ei tapahdu vielä vuonna 1973. Saarinen tosin täsmensi: ”Jos kansa niin haluaa, olemme valmiit toimeenpanemaan vallankumouksen!”

Veikko Vennamon johtama Suomen Maaseudun Puolue oli hajonnut syksyllä 1972, kun Vennamon johtamistyyliin kyllästyneet kansanedustajat lähtivät puolueesta ja perustivat oman puolueen, Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueen.

SKYP:n Heikki Kainulainen ei luvannutkaan rakastaa Veikko Vennamoa kristillisten periaatteiden mukaisesti, kun Hannu Karpo sitä tivasi. ”Vennamo on puheenjohtajana omalaatuinen persoona”, kuittasi Kainulainen vaivautuneena.

Karpon piinapenkissä istuivat lupauksiaan antamassa keskustan Ahti Karjalainen ja Paavo Väyrynen, kokoomuksen Harri Holkeri ja oikeistosiiven Tuure Junnila, SDP:n Kaisa Raatikainen, Seppo Tikka, Veikko Pajunen ja Ralf Friberg, TPSL:n Tyyne Leivo-Larsson, SKP:n Aarne Saarinen ja Taisto Sinisalo sekä SKDL:n Veikko Saarto.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto