Hyppää pääsisältöön

Lupaatteko ottaa rosvot kiinni?

”Lupaatteko vihdoin ensi vuonna saada rosvot kiinni”, tivasi toimittaja Hannu Karpo rötösherrajahdissa kunnostautuneelta Veikko Vennamolta joulukuussa 1972. Suomen Kommunistisen Puolueen johtajilta Karpo tivasi, että tapahtuuko vallankumous jo seuraavana vuonna.

Toimittaja Hannu Karpo istutti joulukuun lopulla 1972 tuon ajan näkyvimmät poliitikot piinapenkkiin ja penäsi heiltä uuden vuoden lupauksia vuodelle 1973. Sekä Karpon kysymykset että kansanedustajien vastaukset heijastelevat ajan poliittista ilmapiiriä.

Suomen Kommunistisessa Puolueessa käytiin Aarne Saarisen johtamien enemmistöläisten ja Taisto Sinisalon johtamien vähemmistöläisten välistä valtataistelua. Niinpä Hannu Karpo kyseli vähemmistöläisten Taisto Sinisalolta, lupaako joukko olla nöyränä enemmistön edessä alkavan vuoden aikana.

Yhdestä asiasta Aarne Saarinen ja Taisto Sinisalo olivat kuitenkin yhtä mieltä; vallankumous ei tapahdu vielä vuonna 1973. Saarinen tosin täsmensi: ”Jos kansa niin haluaa, olemme valmiit toimeenpanemaan vallankumouksen!”

Veikko Vennamon johtama Suomen Maaseudun Puolue oli hajonnut syksyllä 1972, kun Vennamon johtamistyyliin kyllästyneet kansanedustajat lähtivät puolueesta ja perustivat oman puolueen, Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueen.

SKYP:n Heikki Kainulainen ei luvannutkaan rakastaa Veikko Vennamoa kristillisten periaatteiden mukaisesti, kun Hannu Karpo sitä tivasi. ”Vennamo on puheenjohtajana omalaatuinen persoona”, kuittasi Kainulainen vaivautuneena.

Karpon piinapenkissä istuivat lupauksiaan antamassa keskustan Ahti Karjalainen ja Paavo Väyrynen, kokoomuksen Harri Holkeri ja oikeistosiiven Tuure Junnila, SDP:n Kaisa Raatikainen, Seppo Tikka, Veikko Pajunen ja Ralf Friberg, TPSL:n Tyyne Leivo-Larsson, SKP:n Aarne Saarinen ja Taisto Sinisalo sekä SKDL:n Veikko Saarto.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit