Hyppää pääsisältöön

Ylen ohjelmaneuvostot vartioivat innolla tasapuolisuutta

Tupakka savusi ja keskustelu ryöppysi vilkkaana, kun Yleisradion ohjelmaneuvostot linjasivat, millaisia ohjelmia televisiosta ja radiosta saa lähettää. Erityisen hoivan kohteena oli poliittinen tasapuolisuus.

Varsinkin 60- ja 70-luvuilla ohjelmaneuvostoilla riitti puuhaa, kun pääjohtaja ja myöhempi radion johtaja Eino S. Repo tuuletti Ylen ohjelmistoa reippaalla kädellä. ”Punainen Repo” pistettiin vappuohjelmien takia jopa pakkolomalle.

Hallintoneuvoston alaisuudessa työskennelleet ohjelmaneuvostot valittiin eduskunnan voimasuhteiden mukaisesti. Niinpä ohjelmaneuvostot vahtivat poliittista tasapuolisuutta ja varsinkin sitä, että vaaliohjelmissa kaikki puolueet saavat yhtä monta sekuntia esiintymisaikaa.

Ohjelmaneuvostot vartioivat ohjelmatoiminnan säännöstön toteutumista, hyväksyivät television ja radion ohjelmasuunnitelmat ja arvioivat lähetettyjä ohjelmia.

Toimittajien kielenkäyttö ja poliittinen asennoituminen saivat usein huutia. Myös television ja radion johtajat joutuivat säännöllisesti altavastaajien penkille.

Radion ohjelmaneuvosto perustettiin jo vuonna 1934. Suomenkieliset tv-ohjelmat saivat oman ohjelmaneuvostonsa 1964.

Parhaimmillaan Yleisradiossa toimi 17 ohjelmaneuvostoa. Televisiolla, radiolla ja ruotsinkielisillä ohjelmilla oli valtakunnalliset ohjelmaneuvostot, jotka kokoontuivat kahden viikon välein.

Lisäksi ohjelmapolitiikkaa linjasivat yhdeksän alueellista suomenkielistä, neljä alueellista ruotsinkielistä ja saamenkielinen ohjelmaneuvosto. Kaikkiaan neuvostoissa istui yli 170 jäsentä.

Ohjelmaneuvostojen asemasta käytiin pitkään sähäkkää kädenvääntöä. Vuonna 1992 ohjelmaneuvostot vihdoin lakkautettiin ja tilalle perustettiin Julkisen sanan neuvoston kaltainen ohjelmalautakunta.

Oheisessa ohjelmassa ohjelmaneuvostojen työstä kertovat Frank Jenström, Olavi Tupamäki, Jarmo Virmavirta, Ilmo J. Kolamo, Helvi Kolehmainen, Urpo Leppänen, Pauli Nieminen, Liisa-Maria Piila ja Raimo Vanninen.

Vuonna 1972 ohjelmaneuvostossa puhetta johti SMP:n kansanedustaja Olavi Tupamäki. Syksyllä 1972 hän erosi SMP:stä ja siirtyi SKYP:in eli Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueen kansanedustajaksi, kun SMP hajosi.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto