Hyppää pääsisältöön

Robbie Williamsin musiikki ei kelpaa BBC Radio 1:lle - tästä syystä se soi YleX:llä

Viime viikolla BBC Radio 1 ilmoitti, ettei kanavan taajuuksilla tulla kuulemaan edes Robbie Williamsin uutuussingleä, sillä miehen musiikki ei enää kosketa kanavan kohdeyleisöä. YleX:n taajudella Williamsin musiikki kuitenkin soi.

Robbie Williams // Kuva: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Take That -yhtyeestä maineeseen linkoutunut Robbie Williams saattaa olla menestynyt mies, mutta vanhuus ei tule yksin, vaan saattaa viedä jotakin mennessään. Williamsin tapauksessa ikääntyminen vei mukanaan radiosoittoa, sillä BBC Radio 1 kokee, ettei miekkosen musiikki kosketa kanavan 15-29-vuotiasta kohdeyleisöä.

BBC Radio 1 -kanavan DJ Nick Grimshaw kertoo pitäneensä Take Thatista nuorempana, mutta hänen mielestään Williams ei edusta nykyaikaa.

- En usko, että hänen musiikkinsa on nykyaikaista Radio 1:n yleisölle. 13- ja 14-vuotiaille hänellä ei ole merkitystä, he kuuntelevat One Directionia, Grimshaw sanoo.

Briteissä lukuisia kertoja listaykkösenä soinut Williams on tapauksesta ymmärrettävästi hieman tuohtunut.

- Heidän täytyy huolehtia liiketoiminnasta ja he ovat aina olleet tukenani. Jos he enää koskaan soittavat levyäni, kiitän heitä. Tässä ei ole kyse mistään henkilökohtaisesta, heillä ei ole mitään minua vastaan, mutta heidän on parempi olla soittamatta Coldplayta tai Madonnaa, tai katkon heidän jalkansa, Williams sanoo, joskin pilke silmäkulmassaan.

YleX:n taajudella Robbie Williamsin musiikkia kuitenkin kuullaan, joskaan ei voimasoitossa - syy on sama kuin BBC Radio 1 -kanavalla.

- Hän on jo selvästi esimerkiksi One Directionin rinnalla vanhempia kohdeyleisöjä tavoittava artisti. Mekin palvelemme Ylen radiokanavista nuorinta kohdeyleisöä ja artistien kohdalla ehdottomasti pyritään määrittelemään se, puhutteleeko artisti ja hänen musiikkinsa vielä tätä yleisöä. Se on yksi asia joka otetaan huomioon silloin kun radiokanavalle valitaan kappaleita soittoon. Ei suinkaan ainoa, kertoo YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen.

BBC Radio 1 -kanavalla Williamsin kipaleet eivät ole millään soittolistalla, mutta YleX:llä miehen uutuussingle Candy kuitenkin soi.

- Emme automaattisesti rajaa ketään artistia ulos vaan kuuntelemme tuotantoa biisi kerrallaan. Joka tapauksessa meilläkin on ajatuksena, ettemme vanhene kuuntelijoidemme kanssa vaan pyrimme palvelemaan alle kolmekymppisiä. Kun esimerkiksi kotimainen artisti vanhenee ja hänen tuotantonsa alkaa puhutella vanhempaa kohdeyleisöä, meidän pitää jättää hänen tuotantonsa pienemmälle soitolle, jotta voimme ottaa uutta, nuorta kohdeyleisöä koskettavaa musiikkia soittoon, Saarinen jatkaa.

Saarisen mukaan kyse on normaalista ja luonnollisesta kehityksesta.

- Jos ei vanhasta osaa luopua, ei tule mahdollisuutta esitellä uutta. Ja korostan, tämä ei ole artistin ikä vaan hänen kappaleidensa sisältökysymys, Saarinen summaa.

Robbie Williamsin keikka Lontoosta suorana Yle Areenassa

Lähteet: YleX, Gigwise, Daily Mirror