Hyppää pääsisältöön

Trumpetisti Ted Curson diggasi Poria ja jazzia

Yhdysvaltalainen trumpetisti Ted Curson esiintyi eläessään kaikilla Porin jazzfestivaaleilla vuodesta 1966 lähtien. Cursonin jazztähti kirkastui yhtä matkaa Pori Jazzin kasvun kanssa. Vakiintuneelle Porin-kävijälle tärkeintä oli ainutlaatuinen tunnelma. Esiintymislavojen lisäksi Cursonia saattoi kuulla jammailemassa iltanuotiolla.

Tietolaatikko

Ted Curson (1935–2012) on ainoa ulkomaalainen jazzmuusikko joka on esiintynyt Pori Jazz -festivaaleilla joka vuosi vuodesta 1966 alkaen. Hän sai Porin kunniakansalaisuuden ja kaupungin avaimen 1998.

Theodor "Ted" Curson syntyi Philadelphiassa USA:ssa 3.6.1935. Curson kuoli kotikaupungissaan Montclairissa New Jerseyn osavaltiossa 4.11.2012. Pori Jazzin perustajiin kuuluva Jyrki Kangas kuvailee Cursonia festivaalihistorian merkittävimmäksi yksittäiseksi muusikoksi.

Suomalaisessa suviyössä on Porin leirintäalueella asetuttu jo yöpuulle. Iltanuotiolla kipinöi kuitenkin rytmi. Ted Curson versioi trumpetillaan Finlandia-hymniä.

Virallisten esiintymisareenoiden lisäksi rantatuletkin olivat tulleet Ted Cursonille jo tutuiksi, sillä ainoana ulkomaalaisena esiintyjänä hän oli ollut Pori Jazzeilla joka vuosi festivaalin perustamisesta lähtien. Vuonna 1983 kuvatussa haastattelussa Curson kuvailee suomalaisia rennoiksi ja suomalaismuusikkoja jazzosaajiksi. Suomessa Curson sanoo voivansa sulautua joukkoon ja välillä jopa unohtaa ihonvärinsä.

Porissa heinäkuussa 1980 taltioidussa radiohaastattelussa Ted Curson kertoo, että oli otettu kutsusta saapua ensimmäistä kertaa Poriin vuonna 1966.

– Ensimmäiset festivaalit olivat pienet, mutta niin olin minäkin, joten yhdessä ollaan kasvettu. Tuskin kukaan olisi uskonut, että festivaaleista olisi kasvanut jotakin tällaista.

Ted Cursonille tärkeintä Porin festivaaleilla on tunnelma, joka on ilmassa jo muutama päivä ennen ja jazzien jälkeenkin.

– Musiikki on mielestäni suurempaa kuin valtioiden liput tai ihmisten ihonväri. Tärkeintä on lahjakkuus, sanoo Curson.

Haastattelunauhalla ajatuksistaan Pori Jazzista kertovat myös Rytmi-lehden päätoimittaja Matti Laipio, IMUn puheenjohtaja Jukka Hauru, Pori Jazzin toiminnanjohtaja Jyrki Kangas ja jazzrumpali Reino "Reiska" Laine.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit