Hyppää pääsisältöön

Trumpetisti Ted Curson diggasi Poria ja jazzia

Yhdysvaltalainen trumpetisti Ted Curson esiintyi eläessään kaikilla Porin jazzfestivaaleilla vuodesta 1966 lähtien. Cursonin jazztähti kirkastui yhtä matkaa Pori Jazzin kasvun kanssa. Vakiintuneelle Porin-kävijälle tärkeintä oli ainutlaatuinen tunnelma. Esiintymislavojen lisäksi Cursonia saattoi kuulla jammailemassa iltanuotiolla.

Tietolaatikko

Ted Curson (1935–2012) on ainoa ulkomaalainen jazzmuusikko joka on esiintynyt Pori Jazz -festivaaleilla joka vuosi vuodesta 1966 alkaen. Hän sai Porin kunniakansalaisuuden ja kaupungin avaimen 1998.

Theodor "Ted" Curson syntyi Philadelphiassa USA:ssa 3.6.1935. Curson kuoli kotikaupungissaan Montclairissa New Jerseyn osavaltiossa 4.11.2012. Pori Jazzin perustajiin kuuluva Jyrki Kangas kuvailee Cursonia festivaalihistorian merkittävimmäksi yksittäiseksi muusikoksi.

Suomalaisessa suviyössä on Porin leirintäalueella asetuttu jo yöpuulle. Iltanuotiolla kipinöi kuitenkin rytmi. Ted Curson versioi trumpetillaan Finlandia-hymniä.

Virallisten esiintymisareenoiden lisäksi rantatuletkin olivat tulleet Ted Cursonille jo tutuiksi, sillä ainoana ulkomaalaisena esiintyjänä hän oli ollut Pori Jazzeilla joka vuosi festivaalin perustamisesta lähtien. Vuonna 1983 kuvatussa haastattelussa Curson kuvailee suomalaisia rennoiksi ja suomalaismuusikkoja jazzosaajiksi. Suomessa Curson sanoo voivansa sulautua joukkoon ja välillä jopa unohtaa ihonvärinsä.

Porissa heinäkuussa 1980 taltioidussa radiohaastattelussa Ted Curson kertoo, että oli otettu kutsusta saapua ensimmäistä kertaa Poriin vuonna 1966.

– Ensimmäiset festivaalit olivat pienet, mutta niin olin minäkin, joten yhdessä ollaan kasvettu. Tuskin kukaan olisi uskonut, että festivaaleista olisi kasvanut jotakin tällaista.

Ted Cursonille tärkeintä Porin festivaaleilla on tunnelma, joka on ilmassa jo muutama päivä ennen ja jazzien jälkeenkin.

– Musiikki on mielestäni suurempaa kuin valtioiden liput tai ihmisten ihonväri. Tärkeintä on lahjakkuus, sanoo Curson.

Haastattelunauhalla ajatuksistaan Pori Jazzista kertovat myös Rytmi-lehden päätoimittaja Matti Laipio, IMUn puheenjohtaja Jukka Hauru, Pori Jazzin toiminnanjohtaja Jyrki Kangas ja jazzrumpali Reino "Reiska" Laine.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto