Hyppää pääsisältöön

Vuonna 1962 matkailijoille myytiin "pintaa syvempää" Suomea

Vuonna 1962 valmistuneen, ulkomaiseen levitykseen suunnatun ohjelman perusteella lukuisat seikat puhuivat sen puolesta, että Suomeen kannattaa saapua - vaikka läpi ahtojäiden.

Kiitos suomalaisten jäänmurtajien oli "matka taivaanrantaan saakka ulottuvien jäälakeuksien halki kodikkaan laivahytin ja salongin lämpimässä on varmasti yhtä hauska kuin kesäinenkin retki auringon lämmittäessä pintavesiä."

Usko Kempin käsikirjoittama läpileikkaus suomalaiseen yhteiskuntaan on selostettu asiallisesti, runollisesti, osin jopa ironisesti. "Syvän lumen kautta kestää vain neljäsosa vuotta."

Kerronnan tahti on välistä hengästyttävä. Esityslistalla ovat maamme teollisuus, kulttuurisaavutukset, tavat, koulutus, yhteiskuntaelämä, harrastukset... Presidentti Kekkonen on henkilöity edustamaan koko joukkoa suomalaisia perushyveitä.

Koska tavoitteena oli houkutella Suomeen matkailijoita, kerrotaan ohjelmassa paljon siitä, miltä Suomessa näyttää. "Oikeastaan myös Helsinki on kaunis herätessään arkisen aamun touhuihin, silmiään hieroen, tietoisena itsestään."

Moni matkailija oli todennäköisesti vieraillut muissakin maissa ja saattoi siksi tehdä mielessään kannaltamme epäedullisia vertailuja. "Kirkonkylät, joiden maisema ja asemakaava ei aina ehkä olekaan ihan maailman valioluokkaa, mutta joissa on kuitenkin tuo Pohjolalle ominainen levollinen henki, samalla runollinen ja yksitotinen, harvasanainen ja vieraanvarainen."

Ohjelman tekohetkellä eletty murroskausi kuuluu selostuksessa selvästi. Monella paikkakunnalla puhalsivat nyt uudet tuulet, eikä "maisema-arkkitehtuuria pahemmin ole viljelty".

Suomen kerrotaan olevan pikkukaupunkien maa, missä vanha on kaunista ja uusi käytännöllistä. Vanhuus oli kuitenkin väistyvä elementti. "Antiikkia ei Helsingistä löydy. Kaikki puolivanhakin revitään kovalla kiireellä ja tilalle rakennetaan uusasiallisia talojättiläisiä, kuparia, lasia, muovia."

Tuhti tietopaketti päättyy epäsuoraan vinkkiin siitä, millaisiin asioihin matkailijan toivottiin Suomessa kiinnittävän huomionsa.

"Jos vieras on pitänyt silmänsä auki, on hän nähnyt Suomen, jolle ovat tunnusomaisia kehittyneen taloudellisen ja kulttuurielämän alat. Mainosturistina maahamme saapunut taas vie mennessään minkä oli tuonutkin: Suomi - lappalaisia, poroja, susia, jääkarhuja, sisu, sauna ja juhannusjuhlat."

Teksti: Petra Himberg

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto