Hyppää pääsisältöön

Vuonna 1962 matkailijoille myytiin "pintaa syvempää" Suomea

Vuonna 1962 valmistuneen, ulkomaiseen levitykseen suunnatun ohjelman perusteella lukuisat seikat puhuivat sen puolesta, että Suomeen kannattaa saapua - vaikka läpi ahtojäiden.

Kiitos suomalaisten jäänmurtajien oli "matka taivaanrantaan saakka ulottuvien jäälakeuksien halki kodikkaan laivahytin ja salongin lämpimässä on varmasti yhtä hauska kuin kesäinenkin retki auringon lämmittäessä pintavesiä."

Usko Kempin käsikirjoittama läpileikkaus suomalaiseen yhteiskuntaan on selostettu asiallisesti, runollisesti, osin jopa ironisesti. "Syvän lumen kautta kestää vain neljäsosa vuotta."

Kerronnan tahti on välistä hengästyttävä. Esityslistalla ovat maamme teollisuus, kulttuurisaavutukset, tavat, koulutus, yhteiskuntaelämä, harrastukset... Presidentti Kekkonen on henkilöity edustamaan koko joukkoa suomalaisia perushyveitä.

Koska tavoitteena oli houkutella Suomeen matkailijoita, kerrotaan ohjelmassa paljon siitä, miltä Suomessa näyttää. "Oikeastaan myös Helsinki on kaunis herätessään arkisen aamun touhuihin, silmiään hieroen, tietoisena itsestään."

Moni matkailija oli todennäköisesti vieraillut muissakin maissa ja saattoi siksi tehdä mielessään kannaltamme epäedullisia vertailuja. "Kirkonkylät, joiden maisema ja asemakaava ei aina ehkä olekaan ihan maailman valioluokkaa, mutta joissa on kuitenkin tuo Pohjolalle ominainen levollinen henki, samalla runollinen ja yksitotinen, harvasanainen ja vieraanvarainen."

Ohjelman tekohetkellä eletty murroskausi kuuluu selostuksessa selvästi. Monella paikkakunnalla puhalsivat nyt uudet tuulet, eikä "maisema-arkkitehtuuria pahemmin ole viljelty".

Suomen kerrotaan olevan pikkukaupunkien maa, missä vanha on kaunista ja uusi käytännöllistä. Vanhuus oli kuitenkin väistyvä elementti. "Antiikkia ei Helsingistä löydy. Kaikki puolivanhakin revitään kovalla kiireellä ja tilalle rakennetaan uusasiallisia talojättiläisiä, kuparia, lasia, muovia."

Tuhti tietopaketti päättyy epäsuoraan vinkkiin siitä, millaisiin asioihin matkailijan toivottiin Suomessa kiinnittävän huomionsa.

"Jos vieras on pitänyt silmänsä auki, on hän nähnyt Suomen, jolle ovat tunnusomaisia kehittyneen taloudellisen ja kulttuurielämän alat. Mainosturistina maahamme saapunut taas vie mennessään minkä oli tuonutkin: Suomi - lappalaisia, poroja, susia, jääkarhuja, sisu, sauna ja juhannusjuhlat."

Teksti: Petra Himberg

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto