Hyppää pääsisältöön

Puumista tuli iltapäivälehtien lemmikkejä

Vuonna 2009 puuma-sanan käyttö suomalaisten iltapäivälehtien jutuissa muuttui. Otsikot kuten "Puuma raateli perheen koiran" vaihtuivat otsikoihin "Joka kolmas sinkkunainen on puuma" ja "Näin suomalainen puumanainen iskee!". Jälkimmäiset keräsivät enemmän klikkauksia, sillä toisin kuin kissaeläin Puma concolorta, nuoria miehiä metsästäviä puumanaisia saattoi tavata Suomen luonnossa.

Nuoremmista miehistä pitäviä naisia on aina ollut, mutta vasta 2000-luvun lopulla keskustelu puumanaisista levisi kahvipöytiin ja juorupalstoille toden teolla.

Paitsi yli nelikymppisiä, puumanaiset ovat myös korkeasti koulutettuja, hyvin pukeutuvia, seksuaalisesti aktiivisia, itsevarmoja ja puumuudestaan ylpeitä naisia.

Kulttuuriohjelma Stradassa haastatellaan kirjailija ja sosiologi Leila Simosta, joka tunnustautuu puumaksi. Samassa ohjelmassa vierailee myös kirjailija Marja Björk, joka on kirjoittanut viisi vuotta puumanaisesta tietämättään. Björk paneutuu aiheeseen vielä syvemmin Ykkösen aamu-tv:n haastattelussa.

Vanhemman naisen ja nuoren miehen suhde ei ole aina ollut hyväksyttyä tai tavoiteltua. Vuonna 1969 valmistunut kotimainen sarjanäytelmä Kiurunkulma esittää jaksossaan Noidankehä, kuinka suuri skandaali syntyy nuoren postimiehen Juhanin ja kolmen lapsen äidin Inkerin romanssin takia. Ei riitä, että parin ikäero on liian suuri, vaan Inkerillä on lisäksi lapsia ja teille tietämättömille kadonnut juoppo aviomies Antti. Kiurunkulman Inkeri ei ole kuitenkaan tyypillinen nuoria miehiä metsästävä puumanainen, vaan orastava romanssi syttyy Juhanin aloituksesta.

Amerikka oli jo 60-luvun lopulla Suomea edellä puumailmiössä: kaksi vuotta Kiurunkulmaa aiemmin Anne Bancroftin esittämä hahmo Mrs. Robinson vietteli Dustin Hoffmanin esittämän nuoren pojanklopin lakanoiden väliin elokuvassa Miehuuskoe. Rouva Robinson ei Inkerin tavoin tarjonnut kahvia, vaan kaatoi saaliilleen tujauksen väkevää, laittoi kohtalokkaan musiikin soimaan ja meni suoraan asiaan määrätietoisen puumanaisen tavoin.

Tietolaatikko

Internet pursuaa puumanaisille tarkoitettuja oppaita, mutta myös saalistettaville nuorukaisille tarkoitettuja ohjeita, joiden avulla voi tunnistaa puumanaisen. Esimerkiksi nettisivusto wikiHow kehottaa oppaassaan "How to know if a woman is a cougar" miehiä kiinnittämään huomiota naisen käsiin, sillä näkyvät verisuonet ovat merkki ikääntymisestä ja siten ehkä myös puumuudesta.

Suurin osa puumiin liittyvistä oppaista ja muista jutuista tulee tietenkin ilmiön kotimaasta Yhdysvalloista.

Myös Suomessa puumia käsitellään kepeästi pilke silmäkulmassa ja lähinnä iltapäivälehtien sivuilla.

Kotimaisessa mediassa puumiksi on luokiteltu esimerkiksi Hannele Lauri, Aira Samulin sekä Johanna Rusanen-Kartano, joilla kaikilla on tai on ollut suhde vähintään kymmenen vuotta nuorempaan mieheen. Puumaksi on tosin väitetty myös Satu Silvoa, koska hänellä kerrottiin olevan suhde itseään neljä vuotta nuorempaan Reidar Palmgreniin. Puumailmiötä onkin syytetty vain median luomaksi marginaali-ilmiöksi.

Lähteet: Iltasanomat.fi, Iltalehti.fi, Hs.fi

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto