Hyppää pääsisältöön

Puumista tuli iltapäivälehtien lemmikkejä

Vuonna 2009 puuma-sanan käyttö suomalaisten iltapäivälehtien jutuissa muuttui. Otsikot kuten "Puuma raateli perheen koiran" vaihtuivat otsikoihin "Joka kolmas sinkkunainen on puuma" ja "Näin suomalainen puumanainen iskee!". Jälkimmäiset keräsivät enemmän klikkauksia, sillä toisin kuin kissaeläin Puma concolorta, nuoria miehiä metsästäviä puumanaisia saattoi tavata Suomen luonnossa.

Nuoremmista miehistä pitäviä naisia on aina ollut, mutta vasta 2000-luvun lopulla keskustelu puumanaisista levisi kahvipöytiin ja juorupalstoille toden teolla.

Paitsi yli nelikymppisiä, puumanaiset ovat myös korkeasti koulutettuja, hyvin pukeutuvia, seksuaalisesti aktiivisia, itsevarmoja ja puumuudestaan ylpeitä naisia.

Kulttuuriohjelma Stradassa haastatellaan kirjailija ja sosiologi Leila Simosta, joka tunnustautuu puumaksi. Samassa ohjelmassa vierailee myös kirjailija Marja Björk, joka on kirjoittanut viisi vuotta puumanaisesta tietämättään. Björk paneutuu aiheeseen vielä syvemmin Ykkösen aamu-tv:n haastattelussa.

Vanhemman naisen ja nuoren miehen suhde ei ole aina ollut hyväksyttyä tai tavoiteltua. Vuonna 1969 valmistunut kotimainen sarjanäytelmä Kiurunkulma esittää jaksossaan Noidankehä, kuinka suuri skandaali syntyy nuoren postimiehen Juhanin ja kolmen lapsen äidin Inkerin romanssin takia. Ei riitä, että parin ikäero on liian suuri, vaan Inkerillä on lisäksi lapsia ja teille tietämättömille kadonnut juoppo aviomies Antti. Kiurunkulman Inkeri ei ole kuitenkaan tyypillinen nuoria miehiä metsästävä puumanainen, vaan orastava romanssi syttyy Juhanin aloituksesta.

Amerikka oli jo 60-luvun lopulla Suomea edellä puumailmiössä: kaksi vuotta Kiurunkulmaa aiemmin Anne Bancroftin esittämä hahmo Mrs. Robinson vietteli Dustin Hoffmanin esittämän nuoren pojanklopin lakanoiden väliin elokuvassa Miehuuskoe. Rouva Robinson ei Inkerin tavoin tarjonnut kahvia, vaan kaatoi saaliilleen tujauksen väkevää, laittoi kohtalokkaan musiikin soimaan ja meni suoraan asiaan määrätietoisen puumanaisen tavoin.

Tietolaatikko

Internet pursuaa puumanaisille tarkoitettuja oppaita, mutta myös saalistettaville nuorukaisille tarkoitettuja ohjeita, joiden avulla voi tunnistaa puumanaisen. Esimerkiksi nettisivusto wikiHow kehottaa oppaassaan "How to know if a woman is a cougar" miehiä kiinnittämään huomiota naisen käsiin, sillä näkyvät verisuonet ovat merkki ikääntymisestä ja siten ehkä myös puumuudesta.

Suurin osa puumiin liittyvistä oppaista ja muista jutuista tulee tietenkin ilmiön kotimaasta Yhdysvalloista.

Myös Suomessa puumia käsitellään kepeästi pilke silmäkulmassa ja lähinnä iltapäivälehtien sivuilla.

Kotimaisessa mediassa puumiksi on luokiteltu esimerkiksi Hannele Lauri, Aira Samulin sekä Johanna Rusanen-Kartano, joilla kaikilla on tai on ollut suhde vähintään kymmenen vuotta nuorempaan mieheen. Puumaksi on tosin väitetty myös Satu Silvoa, koska hänellä kerrottiin olevan suhde itseään neljä vuotta nuorempaan Reidar Palmgreniin. Puumailmiötä onkin syytetty vain median luomaksi marginaali-ilmiöksi.

Lähteet: Iltasanomat.fi, Iltalehti.fi, Hs.fi

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto