Hyppää pääsisältöön

Seuraa YleX Nenämaratonia tunti tunnilta – näin Ile ja Matti valvovat 55 tuntia

Nenäpäivän kunniaksi YleX Aamu tekee yli kahden vuorokauden maratonlähetyksen. Mukana on myös joukko suomalaisia julkkiksia. 55 tuntia tulee täyteen perjantaina klo 22.00.

Nenämaraton

Artikkeli päivittyy tunnin välein.

Matti Airaksisen tekstarirysäys sai kerättyä HUIMAT 16 000 euroa lahjoituksina!

- Tätä ei olisi saatu ilman Scooterin H. P. Baxxterin laulua!, huudetaan studiossa.

Viimeinen tunti käynnistyi iloisissa merkeissä ja juontajat ovat edelleen hämmästyttävän virkeissä tunnelmissa. Tavoite on kuitenkin pyöreät 100 000 euroa, alle tunnissa pitäsi kerätä suurin piirtein 5 000 euroa!

JA KYLLÄ! Sadantonnin tanssit saivat sen aikaan - 100 000 euroa tuli täyteen kello 21.30!

Hanne kävi jakamassa pojille varttia ennen loppua omat diplomit: 55 tuntia hököllä!

- Se mikä tässä on ollut kaikkein siisteintä on, että me ollaan voitu tehdä sellaisia asioita, mitä me ei normaalisti ehditä tehdä. Nyt me ollaan pystytty tekemään enemmän yhteistyötä myös muiden ohjelmien kanssa, väsynyt juontaja Ile Uusivuori kommentoi hurjan urakan jälkeen.

Viimeisenä hitaana kuultiin Janos Valmusen Bussipysäkillä. Studiossa nähtiin kyyneleitä, naurua ja huikea määrä lämmintä mieltä, kun kello löi 22 ja poikien koetus oli ohi. KIITOS!!

Matti Airaksinen ja Parasta Ennen! toi taloon DISCON! Lähetyksen toiseksi viimeinen tunti käynnistyi iloisissa fiiliksissä. Miehet jaksoivat nauraa Airaksisen vitseille ja jopa bailata parhaimpien ysärihitti-jyystöjen tahtiin discopallon alla. Ei näitä jätkiä katsellessa kyllä arvaisi, että takana on jo reilusti yli kaksi vuorokautta suoraa lähetystä! Tasan ysiltä lähti viimeinen ryhmärysäys-tekstari Viikon Scooterin aikana!

Kello seitsemältä tuli eteen merkittävä virstanpylväs, kun BBC:n Chris Moylesin ennätys 52 tunnin Nenäradio-lähetyksestä hakattiin. Juontajakaksikko myönsi Herra Ylpölle, että väsymystila alkaa jo vaikuttamaan erittäin voimakkaasti.

- Huomaa että olet valvonut yli 50 tuntia, et välitä aasinsilloista enää paskaakaan, Ylppö kommentoi Matille.

- On semmoinen olo, että olisi todella humalassa selvinpäin, Matti kuvailee.

- Mulle tuli semmonen olo äsken, etten mä tiennyt missä mä olen, Ile jatkaa.

- Musta tuntuu, että tämä studio oli eilen tuolla tilan toisessa päässä. Tätä studiota on liikutettu silloin kun me nukuttiin, eli ei koskaan, Matti havahtuu.

Aluksi vaikutti, ettei haastatteluun saapunut Kristiina Wheeler ole kovin puheliaalla tuulella. Nopeasti ilmeni, että kyseessä oli källi. Kristiina huomasi Matin näyttäneen ihan loukkaantuneelta.

- Naamasta halvaantunut ja loukkaantunut on eri asia, Matti naurahtaa.

Ile kuvaili Kristiinan mykkyyttä siihen, kuin olisi tavannut isänsä pitkän ajan jälkeen, eikä tämä olisi enää sama ihminen. Loppuhaastattelu menikin hysteerisesti nauraessa ja päpättäessä, puhuttiin muun muassa neidon suvun alushousuista.

Puoli seitsemältä tajuttiin, että edessä on normaalin YleX Aamun verran lähetystä jäljellä.

Karri Koira: Tehdään keikkoja ja katotaan, miten se levy lähteekyseli poikien jaksamisista.

- Aika hyvin ollaan jaksettu, kiitos kysymästä Ile naurahtaa.

- Ollaan ihan aallonharjalla, tästä lähtee vasta nousuun, Matti vakuuttelee.

Kun lähetystä oli jäljellä 4 tuntia 27 minuuttia, Ile äityi moshaamaan. Uuden musiikin iltavuoron Venla ja Toni toivat lahjoja pojille. Matin hikoilevalle otsalle lahjoitettiin kosteuspyyhkeitä ja Ilen ”lohkoperunoita” ajatellen silmänympärysvoidetta. Matti kertoi selvinneensä yön pitkistä tunneista hereillä pissahädän turvin.

- Kusen voimalla oon öistä selvinnyt, Matti nauraa.

- Viime yöstä muistan sen, että on ollut yö, Ile muistelee.

Neljältä Suomalaismuusikko valmis tekemään kappaleen juuri sinun elämästäsipaukahti paikalle ja totesi lähetyksen kuulastavan Bassoradiolta. Pojat totesivat, että vielä ei ainakaan masenna.

- Ei ole energiaa, ei jaksa huolestua ja masentua pikkuasioista.

Studiossa oli yllättävän skarppi meininki, vaikka väsymys vähän paistoikin ennätysjuontajista.

- En tiedä kuinka monta kilometriä on tullut lisää naamaariin näiden 50 tunnin aikana, Matti miettii.

- Jos aivot vanhenee vuorokauden valvomisen jälkeen 40 vuotta, niin meidän aivot on nyt kuin Aira Samulin, Ile vertaa.

- Niin, yhtä hyviä tanssimaan, Matti vastaa.

Tuomas Enbuske vilkutteli ikkunan takana ja Ile ja Matti kutsuivat miehen kylään. Mies lahjoitti "firman kännykällä" 10 euroa yhteistekstarilla hyväntekeväisyyteen. Nenäradion keräyssumma kohosi yhteistekstarin jälkeen yli 61 000 euroon! Koska 55 000 euron tavoite ylitettiin roimasti, julkaisimme "Rässi-Laurin", eli Ylen toimitusjohtaja Ryhmätekstari keräsi huikeat 13 000 euroa - Ylen toimitusjohtajan rässiliivi-kuva julkaistiin!kuvan punkkariliivi päällään.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen käväisi studiossa.

- Jaa, sehän on sitten niin kuin pikkujoulu-simulaattori, Matti tokaisi kuullessaan yllätysvieraasta.

Kivinen lupautui otattamaan itsestään kuvat rässiliivissä. Se julkaistaan, mikäli Nenäradion potti kasvaa 55 000 euroon.

Veriputkilo täyttyy Ilen verestä. Mäkkäri kysyy hoitajalta, että onko nämä jätkät oikeasti teidän mielestä virkeän näköisiä? Olosuhteisiin nähden joo. Oikeasti Ilen ja Matin vireystila olisi silmiin pistävä ehkä hautausmaalla. Sitten lähetykseen, jossa on hieman erilainen boogie:

- Mä aistin hyvää väreilyä, sanoo Matti.

- Missä, Ile kysyy.

- Tässä tilassa! Mä oon aistinut jopa oman oman päänahkani.

Portaiden kävely nosti Ilen pulssia ja sydän pumputtaa vielä vartti nousun jälkeen. Kuuluu kuulemma asiaan. Muita valvomisen oireita Ilellä tässä vaiheessa: käsien tärinä.

Muita huomioita: motoriikan sumentumisen huomaa siitä, että puhumisen alla soivat taustamatot jäävät soimaan biisien alle välillä. Kuuluu asiaan.

- Ile kuulostaa sekavalta juopolta, shoutboxissa kuuntelija huomauttaa.

- Olen hidastanut puhettani, kun puhun niille. Pitää puhua niin kuin vanhuksille, että ne ymmärtäis paremmin, tuottaja sanoo.

Etusivun Jukka laittaa Matin testiin. Sama palapeli, johon Jukalla meni aamulla 3 minuuttia, ei vain tule valmiiksi Matin näpeissä. Aikaa oli Ellie Gouldingin biisin verran. Otteita lähetyksestä:

- Eiks luola oo se, mistä ei oo ulospääsyä, koska sitten se olis tunneli, Ile pähkäilee.

- Mussa on 9 diodia ja 2 nännijutskaa kii, Matti kuvailee työterveyden asentamaa tarkkailuvälineistöä.

Matti lupaa toisen radiokanavan suorassa haastattelussa, että venyttää lähetyksen 56 tuntiin, jos Nenäradion potti nousee 560 000 euroon.

Matti on ollut ainakin ulkoisesti pelottavan kovassa kunnossa, kun taas Ilen katseesta väsymys paistaa läpi. Katja Ståhl kiihotti Nenämaraton-kaksikon dadaan ja piti huolen, että haastattelusta tulisi mahdollisimman poukkoileva. Lääkäri mittasi sykkeet: Matilla 96 ja Ilellä 90 lyöntiä minuutissa.

- Ei tää kivaa enää oo. Ei väsytä, mut ei oo kiva, kun ei oo enää kontrollissa, Ile sanoo.

Jätkät puhuu puolta hitaammin kuin eilen, tuntuu olevan yleinen havainto. Matti tekee taas kahta lähetystä yhtäaikaa, kun häntä haastatellaan kesken lähetyksen suorana toiselle radiokanavalle.

- Aaltoja on ollut enemmän kuin autokaupan myyjän hiuksissa.

Nenämaraton-studioon saapui Jyrki 69: Minun kanssani on vaikea matkustaa . Alkuun mietittiin onko nyt kyseessä aamun ensimmäinen vai yön viimeinen rokkarivieras. Jyrkin kanssa puhuttiin mm. museoista ja joogasta.

Heti kuudelta Nenämaratonin vieraaksi saapui radioveteraani, YleX-konkari Mikko "Peltsi" Peltola. Peltsi viihtyi Ilen ja Matin seurassa koko tunnin ajan. Asialistalla oli mm. ABBA-muistot, kirjastonhoitajat ja musta makkara. Pohdittiin myös piheyden huippua ja arvuuteltiin Suomen valuuttaa.

Tunnilla kuultiin mm. Nenätoiveita sekä Aleksin reportaasi Lontoosta. Suomi vs. Britit -teeman mukaisesti Aleksi solvasi paikallista herkkua, säilöttyjä munia, kunnes joutui maistamaan niitä. Väsymyksen aisti studiossa, mutta tunnelma oli edelleen leppoisa. Yön ritarit, Mäkkäri ja Viki poistuivat seurasta hetkeksi ja vieraspaikalle istutettiin vanha ystävä Peltsi.

Yön pikkutunti kului poikien välisellä keskustelulla. Puhetta oli muun muassa kadonneista sukista. Turkulaiset väittävät useimmin siippansa vieneen sukat. Ilellä alkoi jo hieman väsymys tuntua, kun tämä ei muistanut mitä Apulannan keulahahmo Toni Wirtanen oli luvannut Nenäradion huutokauppaan. Tunnin loppupuolella sisarkanava X3M:n kollegat tulivat käymään.

Myöhään yöhön saavuttaessa Viki heitti päälleen haalarin, jonka Matti oli saanut Viikonlopun Annelta ja tuottaja-Inarilta. Tummaan haalariin pukeutunut Viki koki olevansa asussa ketterä kuin ninja.

- Alkoholisoitunut ja ruoka-aikaan pöydässä oleva ninja, Mäkkäri kommentoi.

Ile taas koki näyttävänsä haalarissa mäkihyppääjältä ja alkoi pohtia sitä, miten mäkihyppääminen vaikuttaa psyykeeseen.

Tunnin viimeisillä minuuteilla pelattiin Hannen yöllistä megavisakisaa. Soittajat soittivat jälleen studioon ja yrittivät arvata nopan silmälukua. Peliä jopa helpotettiin niin, että mukaan otettiin yhden sijasta kaksi noppaa, mutta voittajaa ei taaskaan saatu.

Heti kahdelta soitettiin New Yorkiin American Juusolle eli Juuso Myllyrinteelle. Entisen YleX-juontajan kanssa juteltiin tietenkin Amerikan meiningistä: muun muassa presidentin vaaleista ja Sandy-myrskystä. Juuso kertoi ärtymyksestään erityisliikkeitä kohtaan: varsinkin liikkeestä, jossa myydään vain majoneesia.

- Iltapäivälehdet voi tehdä tästä otsikon: Juuso raivostui, Myllyrinne naureskeli.

Lopputunnista Uuden musiikin iltavuoron Venla Kokkonen saaapui piristämään muita.

Trivial Pursuit -peli päätettiin Ainon johtoasemaan. Iltapäivän tuottaja Jenny päätti tsempata Maratonia vetäviä Ileä ja Mattia kellopelimusiikilla. 35 tuntia valvoneille juontajille soitettiin muun muassa Maijall' oli karitsa -kappaleen. Ilellä ja Matilla pysyy vielä sanansäilä hallussa, vaikka valvomista on takana 35 tuntia. Ile kertoikin voivansa hyvin tilanteeseen nähden.

- Olo on ihan jees, Ile kommentoi.

Iltapäivän Ainon ja Mäkkärin piti yllättää pojat keskiyöllä, mutta tapahtuikin jotain yllättävämpää! Lasipalatsin ohi kävelevät räppärit Cheek ja Timo pieni huijaus päättivät piipahtaa studiossa Ilen ja Matin seurassa.

Tämän jälkeen Aino ja Mäkkäri pääsivät vauhtiin ja pöydälle iskettiin Trivial Pursuit -lauta. Tarkoituksena oli viedä loppuun Vikin ja Ainon välinen kisa Ileä ja Mattia hyväksi käyttäen. Tavallisten pelinappuloiden sijasta käytettiin kuitenkin Mäkkärin ostamia kananugetteja.

Ile ja Matti saivat tukea muilta YleX:läisiltä. Lähetyksessä vierailivat muun muassa Jatkojen Viki, Etusivun Jukka sekä Viikonlopun Anne. Kuulijamme Anita lahjoitti Ilen ja Matin piristykseksi 1000 euroa! Matti alkoi väsymyksen vuoksi hiota ja sai muun muassa kahden euron kolikon, huulirasvan sekä colatölkin pysymään otsassaan.

- Iho puskee kanaviillokkia, Matti kommentoi.

Lähetyksen läpäntaso jatkoi samana. Pohdittiin muun muassa miksi Aku Ankalla on suihkusta tullessa pyyhe lanteilla, vaikka on aina muuten ilman housuja. Tommy Lindgren Obaman voitosta: Donald Trump meni peruukin alla sekaisintuli mestoille ja hänen kanssaan puhuttiin muun muassa Yhdysvaltojen presidentinvaaleista.

- Täytyy myöntää, että vain noin joka neljäs sana rekisteröityi, hän puhui niin nopeasti ja luvut ja puolueet meni aivan ohi. Romney, twitter, somevaalit..., Matti myöntää.

Juttujen taso alkoi mennä jo aivan ennennäkemättömiin sfääreihin YleX Jatkojen Vikin ja Janin kanssa. Ile arveli Matin olevan jo hourimistilassa. Esimerkiksi The Arkin It Takes a Fool to Remain Sane -biisistä jauhettiin jopa vaivaannuttavan pitkään. Puhuttiin Nooan arkista ja paperiarkista, ja hetken päästä puhuttiinkin jo Cats-musikaalista, joka vääntyi Catchiksi, kuuluisaksi baseball-musikaaliksi.

- Mä voin jatkaa tätä läppää todella pitkään, mulla on aika irtonainen olo. Leijun jo 5 senttii tästä penkistä, Matti tiivistää fiiliksensä.

Lähetyksessä käväissyt Suomalaispoppari samalla levyllä Snoop Doggin kanssa: Siitä savupilvestä olisi voinut laulu kärsiäkertoi saavansa usein kritiikkiä siitä, että baarireissuilla häntä alkaa yleensä nukuttaa hyvin aikaisin. Haber myös hieman hieraisi suolaa tuntitolkulla valvoneiden Matin ja Ilen haavoihin kertomalla, että hän aikoo kotiin mentyään avata punaviinipullon ja katsella lomakuvia.

Vikin ja Janin kanssa pohdittiin, oliko Jeesus aikoinaan yleinen nimi, ja selvisi myös, millainen kahvakuula Ile haluaisi olla.

- Mä oisin semmosella fitness-salilla kauniiden ihmisten hellästi hipelöitävänä, Ile sanoi.

Ilen ja Matin vireystaso yllättävän korkea, joskin Matti hieraisi kuivuneisiin huuliinsa vaseliinia niin ronskisti, että koko naama kiiltää.

Lähetyksessä piipahtanutAki Tykki: Piponi ovat pitkin lattioita kertoi valvoneensa parhaimmillaan 50 tuntia nuoruuden hurjina vuosina.

- Meillä on venytetty nuoruus menossa, Matti vitsailee.

Ile kertoi afrikkalaismiehestä, joka arvioi naisia sen mukaan, montako vuohta heistä voisi tarjota. Viki tietysti vertasi naisia dillinger-pitsoihin. Spiikin jälkeen tauolla läpän tasoa ihmeteltiin.

- Koko perheen kanava ja täällä verrataan naisia pitsoihin ja puhutaan perhepitsa-perseistä, Matti häpeilee.

Puoli seitsemältä koettiin lähetyksessä merkittävä virstanpylväs, kun maratonin puoliväli tuli vastaan.

- Juna kääntyy nyt takaisin päin. Ihan hullua tämä on, Matti naurahtaa.

Läpän taso alkoi osoittaa jo pieniä väsymisen merkkejä.

Venla: Oon valinnut teille jytkyttävää tanssimusaa, että pysytte hereillä

Ile: Timo Soini tykkää siis tästä, jytkyttävästä...

Puoli seitsemän -ohjelma saapui paikalle ja järjesti Ilelle ja Matille melkoisen yllätyksen: TANSSITYTTÖJÄ!

- I like bit butts and i cannot lie, totesi Ile.

Lähetyksessä syntyi täysin ennennäkemätön supersankari, kun SuperSpider lähti kyntämään ympäri Lasipalatsia keräyslippaan kanssa. Henkka Hyppönen ignoorasi täysin kohtaamansa supersankarin ja nosti vain puhelintaan korvalle.

- Me ei olla fakiireja, tää ei oo hauskaa, lahjoittakaa rahaa, Ile muistuttaa. Ile kävi terveydentarkastuksessa, jossa verenpaine todettiin hieman kohonneeksi. Ile myönsi, ettei nyt ollut kovin hyvä olo.

- Rupee kropassa jo tuntumaan, Ile huomaa.

Pertti Jarla piirsi hienon taideteoksen huutokaupattavaksi ja Uuden musiikin iltavuoron Venla Kokkonen antoi pojille pierutyynyn.

- Kiva ajatus, mutta oltaisiin toivottu ennemmin koliikkivauvaa, juontajakaksikko vinkkaa.

JVG in the house! Jare ja Ville Galle kertoivat Dubain-reissustaan. Miekkoset olivat ostaneet sunnuntaina äkkilähdön Dubaihin, minne he olivat matkustaneet nauttimaan formulakisojen vauhdista. JVG oli päässyt todistamaan Kimi Räikkösen voittoa!

Ile ja Matti vaikuttavat yllättävän skarpeilta.

Jenni Pääskysaari tupsahti studioon ja toi mukanaan muovailuvahaa, sillä Pääskysaaren mukaan moisen valvomisoperaation jälkeen saattaa Matilla ja Ilellä olla edessään terapian tarve - ja mikäpä olisikaan parempi terapiamuoto kuin muovailuvahan kanssa väkräily.

Pääskysaari totesi Ilen ja Matin tahdin olevan tavallista hitaampaa, ja juontajat olivat samaa mieltä. Suoraa lähetystä takana 25 tuntia!

Matti jäi hetkeksi aikaa lukkojen taa vessareissulla ja tuottaja sai puhelinsoiton pulassa olevalta juontajalta. Kaikki kääntyi lopulta parhain päin ja Matti pääsi takaisin juontohomiin.

Ile lyöttäytyi Ainon avuksi ja Matti puolestaan Vikin, kun Trivial Pursuit -skaba käynnistyi. Molemmat tiimit suorituivat kysymyksistä kunnialla ja vastaukset menivät oikein.

Tunti oli täynnä hulinaa. Yksi kuumista puheenaiheista olivat muun muassa kiertyneet kivekset ja koulutarkastukset, joihin miespuoliset juontajat olivat noiden pehmeiden karvapallukoiden takia joutuneet.

Klo 14.44 järjestetty ryhmätekstari-tempaus onnistui loistavasti! Yli 600 ihmistä osallistui 10 euron arvoisella lahjoituksella Nenäradion kampanjaan. Koska kerättävä avustussumma nousi yli 25 000 euron, joutui Ile taipumaan ja laittamaan liikenteeseen kuvan itsestään teini-ikäisenä. Karate-Ile löytyy täältä. Kuvassa hammasraudoitettu komistus poseeraa huivi kaulassaan ja kuva aiheutti studiossa hysteerisiä naurukohtauksia.

- Sä kuitenkin hymyilet tossa kuvassa, YleX Iltapäivän Aino kommentoi.

Kuvan leviämistä netissä on turha enää yrittää estää. Se jää historiaan ja tulevaisuudessa joku voisi kysyä: missä olit, kun rokki-ile-meemi julkaistiin? Ilellä ja Matilla on nyt yli 24 tuntia suoraa radiolähetystä takana...

Molemmat läpäisivät tarkastuksen. Verenpaine on koholla.

- Ihan kuin olisitte olleet töissä, sanoo lääkäri.

Vireystila on selvästi laskenut, mutta kunto on kuitenkin ok.

Virallisen tarkkailijan jälkeen YleX Iltapäivä ottaa tilanteen haltuun. Ile ja Matti pääsevät koordinaatiotestiin, jossa pitää ottaa kädellä kiinni toisesta jalasta ja seisoa yhdellä jalalla. Matti horjahtaaa ja reputtaa testin, mutta Ile on tämän mittarin perusteella vielä mukamas ajokunnossa.

Seuraavalla tunnilla on Vikin ja Ainon välinen Trivial Pursuit -kamppailu. Vielä ei tiedetä millä tasolla Ile ja Matti ovat mukana pelissä.

Mikko Von Hertzen seurasi tyynesti ja tyytyväisen näköisenä Ilen ilmasyntetisaattorin ja -rumpujen soittoa ennen haastattelua. Tuottaja huomautti, että tilanne näyttää hitusen koomiselta ulkopuolisen silmin. Mikon mielestä Ile näyttää todella väsyneeltä, kun taas Matti on freshi. Keskustelu aaltoili Valamon luostarin kirkonkellojen ja taivaan välilä.

Myöhemmin Paleface kävi kertomassa, että uudelle levylle on tulossa kovaa paskaa! Tunnin kruunasi Ilen tarina Joposta, jonka satula on niin ruosteessa, ettei sitä pysty nostamaan.

Pientä levottomuutta aistittavissa. Ile omistaa biisejä ennen uutisia ohi kulkeville lastenvaunuja työntäville ihmisille.

Etusivun Aura ja Jukka eivät ymmärrä Ilen esittämää kysymystä siitä, nukkuvatko he yhden hengen vai kahden hengen lakanassa. Ei ymmärrä kovin moni muukaan ja kysymys aiheuttaa yleisössä naurunremahduksen! Tarkoitus oli puhua peitosta.

Vaikka Ile ja Matti vakuuttivatkin reilu tunti sitten, ettei valvominen vielä vaikuta puhumiseen, niin todisteet ovat päin vastaiset.

Yli 24 tunnin valvominen vastaa yhden promillen humalatilaa. Jukka haluaakin kysyä, että onko ongelmia? Mattia pyydetään lausumaan sana Coca-Cola. Ja kyllähän se väkisinkin kuulostaa joltain k-k-hoka-khoolalta. Tosin Matti skarppaa, sillä kymmentä minuuttia myöhemmin sana soljuu miehen suusta kuin keväinen puro. Hämmästyttävää!

Muita vaikeita sanoja tähän mennessä lausua: Nenäpäivä (meinaa mennä n-n-nenäpäiväksi).

Juhani Kenttämaa kävi soittamassa uutta musiikkia. Siinä sivussa jututettiin purjehtija Tuuli Petäjää, jolta kyseltiin muun muassa arkkitehtuurista.

Aivan outoja tapahtui. Anna Puu tuli käymään, mutta ei siinä vielä kaikki. Jukka Poika nimittäin saapui Nenämaraton-vieraaksi vain 18 tuntia myöhässä! Miehen piti olla vieraana eilen. Haastatteluvalmiudessa hän oli jo silloin ja oikeaan aikaan, mutta väärinkäsitysten takia täysin väärässä paikassa.

Matti ja Ile sanovat, että aamun pieni väsymys on väistymässä. Auringonpaiste kuulemma tuo uutta nostetta, silti valvottavaa aikaa on pelottavan paljon jäljellä, toteaa Ile. Kumpikaan ei myönnä, että puhuminen olisi tässä vaiheessa maratonia yhtään vaikeaa!

Talkshow-isäntä Arto Nyberg kävi vieraana ja keskustelu ajautui erikoisoluisiin. Heti aamusta! Kaikki juonsi juurensa Nybergin vuonna 2005 kirjoittamaan kirjaan, jossa kerrotaan Lontoon pubeista ja olutkulttuurista. Puhuttiin toki myös vakavia, kun Arto Nyberg kertoi siitä, miten hän näki aikoinaan omin silmin avun perille menon kehitysmaassa. Ile teki muuten ennen haastattelua suihkureissun, joka venähti ihan vähän yli kymmenen minuutin.

Seitsemän jälkeen keitettiin kahvit ja hypnotisti Sami Minkkinen istui haastateltavan penkille. Ile ja Matti penäsivät Samilta vinkkejä joukkohypnoosin aikaansaamiseksi, jotta saataisiin lisää avustustekstareita tulemaan. Sami myös avusti Ileä ja Mattia tuntemaan sekunnin lyhyempänä.

Puoli kahdeksan jälkeen seurasi terveystarkastus ja heti perään YleX Viikonlopun Annen ja Inarin järjestämä hemmotteluhetki. Lasipalatsin kenttästudiossa suoritettiin hierontaa, juotettiin smoothieta ja puettiin miehet OnePiece-pukuihin.

Ile ja Matti kävivät heti kuudelta pomppimassa tyhjän Lasipalatsin edessä saadakseen hieman raitista ilmaa ja uutta energiaa. Ile ja Matti olivat jälleen uudessa nousussa klo 06:30 - tähän aikaan alkaisi normaali YleX Aamu -lähetys.

Hypnotisti Sami Minkkinen saapui paikalle hyvissä ajoin, jo klo 06:45.

Viideltä kisattiin ensimmäisen yön ensimmäinen ja ainoa Hannen yöllinen megavisakisa. Kolme soittajaa soitti lähetykseen ja jokaisella oli kolme yritystä arvata nopan luku heiton jälkeen. Valitettavasti tällä kertaa voitto ei onnistunut kenellekään. Ile ja Matti alkoivat 14 tunnin lähetyksen jälkeen potea lievää väsymystä, vaikka olo oli muuten hyvä.

- Ihan ok fiilis. Vähän väsyttää. Ääni tuntuu vähän kärsivän, muttei onneksi pahasti, Ile kommentoi.

05:30 Hanne pääsi fiilistelemään YleX Toiveista ylijääneitä kappaleita ja Nenämaratonissa kuultiinkin miniversio toiveshow'sta.

Neljän jälkeen Hanne luki Ilelle ja Matille lukijoiden lähettämiä huonoja vitsejä. Lievää väsymystä potevat aamujuontajat nauroivat vitsien tasoon nähden paljon.

Ile ja Matti soittivat Tytti Shemeikalle, joka suorittaa opintojaan Ghanassa. Myös Namibiassa opiskellut YleX Himotuimmat -ohjelman juontaja kertoi paikan päältä, millaista elämä Afrikassa on.

YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen sekä ohjelmapäällikkö Jyri Kataja-Rahko saapuivat studioon ja yllättivät pojat herkuilla, lehdillä sekä parisuhdepelillä, jota Ile ja Matti laitettiin pelaamaan. Alku alkoi hyvin, kun jätkät saivat viidestä kysymyksestä kaikki oikein. Pääpalkintoon oikeuttavaa määrää oikeita vastauksia ei kuitenkaan saatu, joten Ile ja Matti eivät pääse pomon kustantamana nauttimaan illallista. Sen sijaan Ile ja Matti saivat päälliköltä lounassetelit sekä lupaukset pullakahveista.

Roolipeli loppui Ilen hahmon kuolemaan ja Matin voittoon. Lopputulos sai Ilen kuumentumaan juontajakollegalle.

-Tiiätkö mihin voit tunkee sen kuumemittarin?

Entisenä YleX:n juontajanakin tunnettu Juha "Juhalahti" Lahti veti tunnin ajan juontajakaksikolle Stalker-roolipeliä. Ile oli pelissä lääkäri, joka on menettänyt virkansa lääkediilauksien takia. Matin rolli oli "Siili", entinen urheilija, joka on aktiiviuransa jälkeen joutunut huonoon seuraan, niin sanottu pikkurikollinen ja nilkki.

- Siellä on yks bonuksena karismaan kirjattu 'seksikäs', Juhalahti selitti saaden kaikki nauramaan.

Tehtäväksi pojat saivat etsiä käsiinsä "kuumemittarin". Avukseen roolit olivat saaneet myös välineitä. Lääkärillä oli termospullo ja Siilillä taittuva lapio.

- Mä tykkään tästä pelistä jo tässä vaiheessa, Matti kommentoi nauraen varustustaan.

Ile ja Matti saivat puhelimen päähän Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja Turkka Huhtalan, joka oli testannut vuonna 2011 viikon ajan Ubermanin unirytmiä. Muun muassa Leonardo Da Vincin käyttämässä rytmissä valvotaan neljä tuntia ja nukutaan 20 minuuttia vuoron perään. Huhtala kertoi testauksensa aikana kokeneensa erinäisiä fyysisiä oireita.

- Eli itku, potenssiongelmat ja maha kuralla odottavat, Matti vastasi puoliksi vitsillä.

Juontajat ovat vielä ihan pelikunnossa ja fiiliksissä kello kymmenen maissa. Lähetystä on tässä vaiheessa takana seitsemän tuntia, eli tuplasti perus-YleX Aamu -lähetykseen verrattuna.

- Voitas alkaa pitää yöradiota, sellaista yölinjaa, Ile ja Matti jaksavat vielä fiilistellä.

Lapkon Ville Malja sai kunnian olla ensimmäisen päivän viimeinen vieras.

- Koittaakaa jätkät selvitä hengissä, Ville toivottaa.

- Kyllä me koitetaan, ainakin hereillä. Eiku hengissä, vai miten se meni, Matti vastaa.

YleX Jatkojen Viki teki yllätysvisiitin lähetykseen ja toi mukanaan maailman parasta pitsaa - suoraan Kemistä! Pörröpäinen mies todellakin toi pitsaa lentokoneessa Kemistä Helsinkiin. YleX Aamun Hanne lupasi julkaista itsestään vanhan koulukuvan, jos 15 555 euroa tulee Nenäradion keräyksessä täyteen. Kun summa oli kerätty, Hanne toteutti lupauksensa, ja parissa minuutissa YleX Aamun sivujen kuvalle tuli lähes 700 peukutusta! Ile eli spiikeissään jo torstaita, mutta muuten miehet olivat vielä hyvässä kondiksessa.

- Kivaa tässä on se, kun ei ole kiire minnekään. Voi rauhassa jutella ja höpistä, miehet keskustelevat.

Ile ja Matti saivat kahden biisin ajan ottaa vähän lepoa, ja Ile sulkikin hetkeksi silmänsä nojatuolilla. Matti kieltää väsymyksen.

- Ei vielä väsytä, mies kommentoi pientä välipalaa syödessään.

Heli Kajo jätti mestoille hienot niittibuutsit ja juoksi J. Lon keikalle. YleX Jatkojen Jani veti Valheenpaljastuskokeen, johon Ile ja Matti osallistui. Matti väitti taluttaneensa Andy McCoyn rappusia ja Ile väitti moikanneensa Jennifer Lopezia New Yorkissa. Ile valehteri. Ile totuttuun tapaan toivotti soittajan tervetulleeksi lähetykseen hyvillä huomenilla.

- Se tulee jostain syystä niin luonnostaan, mies naurahtaa.

Apulannan Tonin kanssa käytiin visainen Apulanta-aiheinen tietokilpailu, jossa mies pärjäsi erittäin hyvin. Paljastui myös, että mies on intohimoinen Kaksplus- ja Vauva-keskustelupalstojen kuluttaja. Wirtasen jälkeen paikalle saapui Heli Kajo, jolla oli kova kiire J.Lo:n keikalle. Kauppa suljettiin kello 19, joten meno alkoi hieman rauhoittua.

Taustalakana tuotiin. Atletico Kumpulan Kyösti saapui just Nenämaratonin valvovaan pesään! Suoraan Tavastialta soundcheckistä. Uniikki kävi haastattelussa ja toi huutokaupattavaksi pari päheetä päähinettä. Apiksen Toni Wirtanen saapui mestoille.

Mokoman Kuisma ja Hyke kävivät studiossa. Kuisma kertoi, että huutaisi muuten Jarkko Ruudun mailan Nenäpäivän huutokaupasta, mutta se on väärän puoleinen! Mies kertoi myös käyvänsä höntsäilemässä taksikuskien kanssa samassa lätkävuorossa. Haastattelun jälkeen kaksikko lähti noutamaan treenikämpältä Mokoman mustaa taustakangasta, joka tulee myöhemmin huudettavaksi.

Vieraana Samuli Putro. Putro Samuli Putro toivoo yleisön ottavan vastat mukaan ensi kesän festarikeikoilleympärilleen katsellen, että meno lähetyksessä oli kuin rokkibändin takahuoneessa: menoa, vilskettä ja kauniita naisia. Paikalle omaa haastatteluaan saapui odottamaan Mokoman jäbät.

Vieraana Elastinen vieraili Afrikassa: Näin omin silmin, kuinka apu menee perille

Ile ja Matti saapuvat paikalle. Ile on herännyt jo hyvissä ajoin klo 9 aamulla. "Kaikki on hyvin. Olen nukkunut 22 tuntia kahden päivän aikana. Fiilis on odottava, mutta hyvä", Ile kommentoi ennen lähetyksen alkua. Matti puolestaan nukkui hieman pidempään. Mies heräsi klo 10.30. "Pääsis jo tekemään, niin helpottais", Matti sanoo.

Lisätietoja Nenämaratonista löydät Suomalaistähdet mukana Nenämaratonissa!

Lähteet: YleX