Hyppää pääsisältöön

Sielun Veljet palasi ja nukkuva hirviö heräsi

Vuoden 2011 rock-tapahtumaksi tituleerattu Sielun Veljien paluukonsertti keräsi Ilosaarirockin 40-vuotisjuhlahumuun vannoutuneita faneja vuosien takaa. Mutta miten Siekkarien livehurmos iski nuorempaan sukupolveen? Lavalla kun nähtiin tällä kertaa poikien sijaan aikamiehiä.

Tietolaatikko

Sielun Veljet perustettiin alun alkaen vuonna 1982.
Yhtyeen jäsenet: Ismo Alanko, Jukka Orma, Jouko Hohko, Alf Forsman ja valomies Vinski Viholainen. Sielun Veljet tunnetaan eritoten hurmoksellisista live-esiintymisistään, joissa valoshow on aina ollut merkittävässä roolissa. Yhtye keikkaili 80-luvun aktiivisesti ja julkaisi kahdeksan albumia. Yhtye esiintyi myös ulkomailla ja levytti englanninkielisesti nimellä L´Amourder. Sielun Veljet jäi tauolle vuonna 1992.
Vuonna 2011 yhtye julkaisi paluun kunniaksi yhden uuden kappaleen: Nukkuva hirviö.

Hurmostako ilmassa? Suomirokin legenda, Sielun Veljet, palasi vuonna 2011 yhdelle keikalle 20 vuoden tauon jälkeen. Ismo Alangon luotsaaman yhtyeen paluuta pääsi isännöimään 40-vuotisjuhliaan viettävä Ilosaarirock. A-studion toimittaja Pasi Peipponen innostui paluu-uutisesta niin, että lähti tapaamaan kohtalotovereitaan paikan päälle.

Peipponen kartoitti Joensuussa vanhojen tosifanien ja uuden musiikinkuluttajasukupolven tuntemuksia ja ennakkoarvioita. Olisiko Sielun Veljet yhä se erikoinen, hurmokseen ajava hirviö? Vai pitäisikö kullatut muistot jättää 80-luvun muistilohkoon patinoitumaan? Joka tapauksessa, tilaisuus nähdä suosikkiyhtye uudestaan ei tulisi toistumaan.

Vai tulisiko?

Ilosaaren yleisömenestyksen siivittämänä yhtye nieli nopeasti ilmoituksensa vain yhdestä ainoasta paluukeikasta ja lähti loppuvuodesta 2011 vielä klubikiertueelle. Ismo Alanko ja Jukka Orma antoivat Yle LIVE -ohjelmalle haastattelun Helsingin Tavastia -klubilla joulukuussa 2011.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto