Hyppää pääsisältöön

Maapallo – maailman rikkain kerjäläinen

Uutiskuvista koostettu ohjelma tarkastelee runollisesti hyvinvoinnin ja nälänhädän pilkkomaa maailmaa, jossa epätasaisesti jakautuneet luonnonvarat ajavat ihmiset hyvään sekä pahaan, yhteistyöhön että sotiin.

"Ikuisen pakkasen hallitsemia mahtavia jäätiköitä kuumuuden autioittamia erämaita vailla lähes kaikkea elollista. Toisaalla taas yltäkylläisen reheviä sademetsiä, viljavia tasankoja ja malmirikkaita maakerrostumia. Kaiken tämän ympärillä suolaista merivettä yhdeksän kymmenesosaa koko maapallon pinta-alasta. Luonto on sijoittanut maapallon luonnonvarat varsin epätasaisesti ja hajalleen. Raaka-aineet ja teollisuustuotteet ja niiden tarvitsijat ovat aina olleet kaukana toisistaan.

Maailmankaupan virrat eivät sen vuoksi kulje suoraan vaan mutkitellen yli esteiden, joita valtiolliset, uskonnolliset ja kielelliset, rodulliset ja poliittiset asenteet muodostavat. Kärjistetysti voidaan sanoa, että tämäkin on taloudellista toimintaa. Sota on politiikan jatkamista siitä mihin diplomatian keinot loppuvat.

Kateus ja suurisuuntaiset valtapyrkimykset ovat lukemattomissa sodissa kohdistuneet juuri luonnon rikkauksiin. Maapallon epätasaisesti jakaantuneet luonnonvarat ovat synnyttäneet paitsi kansainvälisen kaupan myös lukuisia kriisejä, joissa diplomatian keinot eivät ole riittäneet.

Taloudellisen tyytymättömyyden ja sotaisuuden suhde ei ole kuitenkaan selvä. Hyvin köyhät valtiot yrittävät yleensä pysyä erossa sodista kun taas eniten sotia käyneet maat kuuluvat maailman rikkaimpiin valtioihin.

Ravinnon määrää ei voi suoraan lisätä teollista tietä. Aineellinen hyvinvointi edellyttää myös henkistä kypsyyttä ja demokratiaa. Kaikki mitä syömme on luonnosta peräisin. Setelit ja almut auttavat vain tilapäisesti. Ainoa tie on jouduttaa henkistä kehitystä. Rajariitojen asemesta olisi ryhdyttävä totaaliseen sotaan tietämättömyyttä vastaan."

Ohjelma on koottu Ylen arkistomateriaaleista ja se on todennäköisesti ensimmäinen kokonaan arkistomateriaaleista tehty suomalainen tv-ohjelma. Televisiossa se esitettiin syksyllä 1966. Ohjelman on tuottanut Martti Nukarinen ja leikannut Sepi Niemi. Artikkelin teksti on ingressiä lukuunottamatta lainausta ohjelman selostuksesta.

Kommentit