Hyppää pääsisältöön

Miten kehitysapu toimii?

Mihin kehitysyhteistyöhön lahjoitetut varat menevät ja miten kehitysapu hyödyttää köyhiä maita? Reportaasissa seurataan kehitystyötä Malawissa, joka oli Unicefin pääkeräyskohteita kansainvälisenä lapsen vuonna 1979.

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Malawi on yksi vähiten kehittyneimmistä maista maailmassa ja avustusvuonna kaikki Suomessa kerätty kehitysapu suunnattiin Malawiin.

Kehitysapu toteutetaan aina tiivissä yhteistyössä kohdemaan kanssa. Malawiin perustettu kansallinen komitea arvioi hallituksen kanssa kipeimmät avuntarpeet, määrittelee ensisijaiset toimet ja tiedottaa niistä Unicefille. Unicef osallistuu palveluiden suunnitteluun, toimittaa materiaalista apua ja myöntää varoja palveluiden toteuttamiseen.

Kehitysavun ansiosta Malawissa on käynnissä monia hankkeita, joilla pyritään pitkäkestoisiin vaikutuksiin. Vesiprojektilla pyritään saamaan puhdasta juomavettä mahdollisimman monelle, terveyskasvatuksella pyritään ennaltaehkäisemään sairauksia ja lisäämään ihmisten tietoa mm. hygienian merkityksestä. Kotitalousneuvojat opastavat ravitsevan ruuan teossa, sillä ruokaa on yleensä tarpeeksi, mutta se on liian yksipuolista ja ravintoköyhää.

Erityistä huomiota kiinnitetään pienten lasten terveydenhuoltoon ja neuvolakäytäntöjen kehittämiseen, sillä vastasyntyneistä vain 65 prosenttia elää yli viisivuotiaiksi. Avustustyöntekijät ovat jakaneet kyliin vihkosia, joihin asukkaat täydentävät tietoja syntyvistä tilastoja ja seurantaa varten.

Vihkonen kertoo korutonta tarinaa malawilaisten todellisuudesta. Yhdessä osiossa on kuva naisesta ja lapsesta sekä ruumisarkkujen kuvat. Ruksi pienen ruumisarkun kohdalla merkitsee, että lapsi on kuollut ja ruksi isomman kohdalla, että äiti on kuollut.

"Suomikin on saanut joskus apua Unicefilta, nyt on meidän velvollisuutemme auttaa muita", toimittaja valistaa.

Tietolaatikko

Malawi (entinen Njassamaa) on kymmenen miljoonan asukkaan sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Malawi itsenäistyi brittien siirtomaavallasta vuonna 1964.

Malawin talous on riippuvainen maataloudesta ja 90 prosenttia väestöstä elää kotitarveviljelystä ja vientituloista suurin osa tulee maataloustuotteista kuten tupakasta, teestä ja sokerista.

Kommentit