Hyppää pääsisältöön

Miten kehitysapu toimii?

Mihin kehitysyhteistyöhön lahjoitetut varat menevät ja miten kehitysapu hyödyttää köyhiä maita? Reportaasissa seurataan kehitystyötä Malawissa, joka oli Unicefin pääkeräyskohteita kansainvälisenä lapsen vuonna 1979.

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Malawi on yksi vähiten kehittyneimmistä maista maailmassa ja avustusvuonna kaikki Suomessa kerätty kehitysapu suunnattiin Malawiin.

Kehitysapu toteutetaan aina tiivissä yhteistyössä kohdemaan kanssa. Malawiin perustettu kansallinen komitea arvioi hallituksen kanssa kipeimmät avuntarpeet, määrittelee ensisijaiset toimet ja tiedottaa niistä Unicefille. Unicef osallistuu palveluiden suunnitteluun, toimittaa materiaalista apua ja myöntää varoja palveluiden toteuttamiseen.

Kehitysavun ansiosta Malawissa on käynnissä monia hankkeita, joilla pyritään pitkäkestoisiin vaikutuksiin. Vesiprojektilla pyritään saamaan puhdasta juomavettä mahdollisimman monelle, terveyskasvatuksella pyritään ennaltaehkäisemään sairauksia ja lisäämään ihmisten tietoa mm. hygienian merkityksestä. Kotitalousneuvojat opastavat ravitsevan ruuan teossa, sillä ruokaa on yleensä tarpeeksi, mutta se on liian yksipuolista ja ravintoköyhää.

Erityistä huomiota kiinnitetään pienten lasten terveydenhuoltoon ja neuvolakäytäntöjen kehittämiseen, sillä vastasyntyneistä vain 65 prosenttia elää yli viisivuotiaiksi. Avustustyöntekijät ovat jakaneet kyliin vihkosia, joihin asukkaat täydentävät tietoja syntyvistä tilastoja ja seurantaa varten.

Vihkonen kertoo korutonta tarinaa malawilaisten todellisuudesta. Yhdessä osiossa on kuva naisesta ja lapsesta sekä ruumisarkkujen kuvat. Ruksi pienen ruumisarkun kohdalla merkitsee, että lapsi on kuollut ja ruksi isomman kohdalla, että äiti on kuollut.

"Suomikin on saanut joskus apua Unicefilta, nyt on meidän velvollisuutemme auttaa muita", toimittaja valistaa.

Tietolaatikko

Malawi (entinen Njassamaa) on kymmenen miljoonan asukkaan sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Malawi itsenäistyi brittien siirtomaavallasta vuonna 1964.

Malawin talous on riippuvainen maataloudesta ja 90 prosenttia väestöstä elää kotitarveviljelystä ja vientituloista suurin osa tulee maataloustuotteista kuten tupakasta, teestä ja sokerista.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto