Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Suomalaiset merkit pärjäsivät salibandymailatestissä

Salibandy on Suomessa erittäin suosittu harrastus. Lajin harrastajia on arvioitu olevan yli 350 000. Harrastajamäärien kasvaessa myös salibandymailojen kehitys on mennyt huimaa vauhtia eteenpäin. Testiin valittiin kuuden eri mailavalmistajan uutuusmallia. Hintahaitari liikkui noin 90 ja 125 euron välillä.

Maila 1: Exel ULTRA 2.6 103 OVAL MB, 125 €

Maila 2: Salming Quest2 TourLite 24, 120 €

Maila 3: Unihoc Infinity Featherweight 26, 109 €

Maila 4: Blast Solid 104 , 89 €

Maila 5: Fat Pipe 100G, 99,90 €

Maila 6: Republic All Out White , 120 €

Kolme kovaa on kaveriporukka, jotka ovat perustaneet oman salibandyseuran nimeltä Mikon Salibandyseura eli MSS, joka pelaa 5. divisioonassa. Testaajat ovat helsinkiläiset Markus Suntila (vas.), Timo Jokinen ja Mikko Kyrö.

Timo on pelannut salibandyä jo 17 vuotta, Mikko aloitti harrastuksen vasta noin vuosi sitten. Markus on pelannut 17 vuotta maalivahtina muun muassa maajoukkueessa ja liigatasolla, mutta aktiiviuransa jälkeen hän on siirtynyt kenttäpelaajaksi.

Eroja löytyi mailojen tuntumassa

Mailoja testattiin noin neljän viikon ajan. Testaajat kiinnittivät huomiota erityisesti niiden ominaisuuksiin erilaisissa pelitilanteissa, kuten laukauksissa ja kuljetuksessa. Myös mailojen tuntumaa ja ulkonäköä arvioitiin. Timo tykästyi erityisesti Fat Pipen 100G –mailaan.

- Pelit sujuvat kuin tanssi ja valssi! Tämä on maalivahdille vaarallinen maila. Vedot lähtevät tosi hyvin ja kikkaillessa pallo pysyy hyvin hallussa. Todella hyvä, Timo suitsuttaa.

Suomalaisen salibandymerkki Blastin maila sen sijaan tuntui Markuksen mielestä hieman raskaalta pelatessa.
- Omalla tavallaan mailan grippi on kuitenkin tosi hyvä, mutta lavan käyryys on mielestäni liikaa. Tämä on vetomaila ja olen pelityyliltäni enemmän syöttäjäpelaaja, jos niin voi tällä tasolla sanoa. Joka tapauksessa maila aiheuttaa minulle ongelmia syötöissä, Markus tiivistää.

Testaajat käyttivät mailoja myös omissa 5. divisioonan otteluissaan. Mikko valitsi pelimailakseen Salmingin Quest2 TourLiten.
- Valitsin mailan, koska ajattelin, että sille peli kulkee. Tehot olivat kuitenkin puhtaat ”kiikarit” eli nolla syöttöä ja nolla maalia, Mikko kertoo huvittuneena.

Mailaan hän on kuitenkin tyytyväinen. Mikko kuvailee mailaa kevyeksi ja sen lapa on käyristetty testaajaa miellyttävällä tavalla.

Ruotsalainen Unihoc on maailman vanhin salibandymailojen valmistaja. Testissä ollut maila kuitenkin jakoi mielipiteitä.

- Tämä maila on vähän semmoinen köntys. Ei ole mitenkään helppo pelata tämän kanssa, koska joutuu näkemään vaivaa, että pallo pysyy mukana ja vedot lähtee. Ei mikään huoleton maila missään tapauksessa, Timo toteaa.

Suomalaisen Exelin maila miellytti testaajista eritoten Markusta.

- Tämä on ehkä vetomailana näistä kaikkein paras. Mailalla on hyvä vetää, mutta se ei estä syöttöjä ja lapa ei ole liian käyrä. Tosin on tämä vähän raskaanpuoleinen, mutta vetäjälle tosi hyvä.

Testin kolmas suomimerkki Republic aiheutti päänvaivaa eritoten Mikolle.
- Maila todennäköisesti meni testauksen aikana rikki täältä lavasta, koska lavan tyvestä kuuluu sellaista ihme natinaa. Jos olisin enemmän ammattilainen, niin osaisin sanoa, että onko tässä lapa rikki vai ei.

Käyrävartisen ulkonäkö ihmetytti

Salibandymailoissa trendiksi on viime vuosina noussut myös varsien käyryys. Käyristämisellä pitäisi olla vaikutusta erityisesti vetämiseen ja laukausten lujuuteen. Testiin otettiin mustaksi hevoseksi Exelin MegaCurve 2.6 -maila.

- Alkuun pelkäsin jotain pahempaa, mutta on tämä ihan mailan tuntunen. Eikä mitenkään negatiivisessa mielessä, Timo toteaa.

- Kyllähän tämä näyttää hurjalta, kun varsi on näin käyrä, mutta voisi kuvitella, että tätä olisi vaikeampi hallita, mutta yllättävän hyvin se meni, Mikko miettii.

- Lämärissä huomaa, että se kolahtaa enemmän maahan, kun tuommoisella suoralla mailalla. Liekö sitten niin, että hyvällä lämääjällä tulee sen vuoksi enemmän voimaa siihen laukaukseen, Markus päättää.

Testin tulos

Testivoittajaksi nousi täpärästi suomalainen Fat Pipe, jonka keveys ja hyvin lähtevät vedot vakuuttivat. Ruotsalaisella Salmingilla vedot myös lähtivät hyvin, mutta se jäi täpärästi kakkoseksi. Testin halvin, suomalainen Blast jäi niukasti viidenneksi. Viimeiseksi jäi Unihoc, jota kritisoitiin kömpelyydestä ja ulkonäöstä.

MAILA PISTEET (1-5) HINTA
FAT PIPE 4,5 99,90 e
SALMING 4,3 120 e
EXEL 3,8 125 e
REPUBLIC 3,3 120 e
BLAST 3,2 89 e
UNIHOC 2,8 109 e

Mustana hevosena testattua Exelin MegaCurve –mailaa ei pisteytetty. Ensivaikutelma oli kuitenkin positiivinen.

Testin aikana kolmelle kovalle kävi selväksi, että hyvällä mailalla on salibandyssä merkitystä.

- Itselläni ei ole ikinä ollut näin hyvää mailaa kuin yksikään näistä testivälineistä. Joten kaipa se on pakko mennä nyt kauppaan ja ostaa uusi maila, koska sen verran merkitystä tuolla mailalla on, Mikko puntaroi.

- Kyllä hyvä maila tekee vähän huonommastakin pelaajasta paremman, Timo sanoo.

- Mailalla on iso vaikutus minunkin mielestä. Itselläni on ollut jo pitkään joku ikivanha rutku mailana, ja kyllä huomaa nyt, että sillä ei vedot lähde samalla tavalla kuin näillä, Markus summaa.

Panu Vatanen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.