Hyppää pääsisältöön

Isänpäivä ei ollut itsestäänselvyys 1960-luvulla

Vuoden 1966 isänpäiväilottelusta ilmenee, ettei merkkipäivää itsessään pidetty vielä kovinkaan tärkeänä. Huumori revittiin perheen sisäisistä, "todellisista" valtasuhteista.

Ohjelma alkaa Arkadianmäeltä, missä "maan isät" työkseen päättävät asioistamme. "Melko varmasti heitä nuhdellaan ei vain puhemiehen taholta, vaan myös oman puhemiehen taholta kotipiirissä."

Seuraaavaksi haastatellaan naiskansanedustajia. "Ajatteletteko tekin itsenne maan isiksi? Oletteko te oppositiossa kotonakin?"

Tampereella haastatellaan kauppahalliin saapuvia ihmisiä. Vain muutama heistä tietää, mitä juhlaa on tullut tavaksi viettää marraskuun toisena sunnuntaina.

Lopuksi nähdään sketsi, joka sekin liittyy perheen todelliseen johtajuuteen, mutta ei isyyteen.

Tietolaatikko

Isänpäivä on lähtöisin Yhdysvalloista ja sitä vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1949. Tapa vakiintui kuitenkin vasta 1970-luvulla.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto