Hyppää pääsisältöön

Isänpäivä ei ollut itsestäänselvyys 1960-luvulla

Vuoden 1966 isänpäiväilottelusta ilmenee, ettei merkkipäivää itsessään pidetty vielä kovinkaan tärkeänä. Huumori revittiin perheen sisäisistä, "todellisista" valtasuhteista.

Ohjelma alkaa Arkadianmäeltä, missä "maan isät" työkseen päättävät asioistamme. "Melko varmasti heitä nuhdellaan ei vain puhemiehen taholta, vaan myös oman puhemiehen taholta kotipiirissä."

Seuraaavaksi haastatellaan naiskansanedustajia. "Ajatteletteko tekin itsenne maan isiksi? Oletteko te oppositiossa kotonakin?"

Tampereella haastatellaan kauppahalliin saapuvia ihmisiä. Vain muutama heistä tietää, mitä juhlaa on tullut tavaksi viettää marraskuun toisena sunnuntaina.

Lopuksi nähdään sketsi, joka sekin liittyy perheen todelliseen johtajuuteen, mutta ei isyyteen.

Tietolaatikko

Isänpäivä on lähtöisin Yhdysvalloista ja sitä vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1949. Tapa vakiintui kuitenkin vasta 1970-luvulla.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto