Hyppää pääsisältöön

Virtuaalirahan markkinat ovat nälkäisten krokotiilien suo

Laajentuva rahoitusjohdannaisten kauppa on moninkertaistanut äkillisten talouskriisien todennäköisyyden. Vuonna 1995 saatiin ensimmäinen hälytysmerkki siitä, millaisia uhkia virtuaalisen rahan markkinoihin kätkeytyy, kun 28-vuotiaan diilerin riskikaupat futuureilla johtivat Barings-pankin tuhoon ja panivat finanssimaailman tutisemaan.

Tietolaatikko

Ohjelmaa on hieman lyhennetty Gramex-suojattua musiikkia koskevien rajoitusten johdosta.

Johdannaisiin eli johdannaissopimuksiin luetaan esim. termiinit, optiot, futuurit ja swapit. Johdannaisen arvo perustuu jonkin muun muuttujan, esim. arvopaperin, valuutan, hyödykkeen tai muun mitattavissa olevan suureen (esim. säätila) arvoon. Johdannaiskaupassa sovitaan tulevaisuudessa tapahtuvasta tavaran tai rahan vaihdosta tiettyyn hintaan. Kaupankäynti perustuu arvaukseen näiden arvojen muutoksesta.

Singaporessa loisteliasta elämää viettänyt Nick Leeson kävi uskaliasta kauppaa työnantajansa rahoilla. Hän löi vetoa, että osakekurssit Tokiossa nousevat. Kun kävi päinvastoin, Leeson tuplasi riskin ja hävisi taas. Kierrettä kesti viikkoja, ennen kuin kukaan huomasi asiaa. Lopulta tappio ylitti pankin oman pääoman.

Barings-pankin konkurssi osoitti, että nopeasti liikkuva kansainvälinen virtuaaliraha ei enää ollut kenenkään kontrollissa. Yksikin uhkapeluri pystyi vaikuttamaan pörssikursseihin ja rahan arvoon myös Suomessa. Entä jos vahinko sattuisi useammlle keinottelijoille yhtä aikaa?

Alun perin johdannaiset, kuten optiot ja futuurit, oli tarkoitettu suojaamaan asiakkaita raaka-aineen hinnanvaihteluilta. Esimerkiksi öljyfutuurilla sitoudutaan myymään tai ostamaan öljyä tietyn ajan kuluttua ennalta sovittuun hintaan. Optioon sisältyy oikeus ostaa tai myydä tiettyä hyödykettä tulevaisuudessa.

Raaka-ainekaupasta johdannaiset levisivät myös pääomamarkkinoille. 1990-luku oli niiden kasvun aikaa. Riskinhallintaan tarkoitetuista välineistä tuli nyt riskiin houkuttavia kohteita, koska niillä oli helppo tehdä isoja voittoja hetkessä.

Professori Eero Kasasen mukaan johdannaiskaupan vaara piileekin siinä, että heilahtelut ovat nopeita ja sisältävät hirvittävän määrän vipuvoimaa johdannaisiin sisäänrakennettujen velkojen johdosta. Johdannaismarkkinoita onkin kuvattu suoksi, jonka pinnan alla vaanii nälkäisiä krokotiilejä.

Steinhardt & Partnersin toimitusjohtaja pitää aivan mahdollisena vakavaa markkinahäiriötä, jossa sijoittajat alkavat joukolla vetää rahojaan pois. A-plus-ohjelmassa väläytelläänkin vertailun vuoksi näkymiä vuoden 1929 pörssiromahduksesta ja sitä seuranneesta yleismaailmallisesta lamasta.

Teksti: A-plus & Jukka Lindfors

Kommentit