Hyppää pääsisältöön

Virtuaalirahan markkinat ovat nälkäisten krokotiilien suo

Laajentuva rahoitusjohdannaisten kauppa on moninkertaistanut äkillisten talouskriisien todennäköisyyden. Vuonna 1995 saatiin ensimmäinen hälytysmerkki siitä, millaisia uhkia virtuaalisen rahan markkinoihin kätkeytyy, kun 28-vuotiaan diilerin riskikaupat futuureilla johtivat Barings-pankin tuhoon ja panivat finanssimaailman tutisemaan.

Tietolaatikko

Ohjelmaa on hieman lyhennetty Gramex-suojattua musiikkia koskevien rajoitusten johdosta.

Johdannaisiin eli johdannaissopimuksiin luetaan esim. termiinit, optiot, futuurit ja swapit. Johdannaisen arvo perustuu jonkin muun muuttujan, esim. arvopaperin, valuutan, hyödykkeen tai muun mitattavissa olevan suureen (esim. säätila) arvoon. Johdannaiskaupassa sovitaan tulevaisuudessa tapahtuvasta tavaran tai rahan vaihdosta tiettyyn hintaan. Kaupankäynti perustuu arvaukseen näiden arvojen muutoksesta.

Singaporessa loisteliasta elämää viettänyt Nick Leeson kävi uskaliasta kauppaa työnantajansa rahoilla. Hän löi vetoa, että osakekurssit Tokiossa nousevat. Kun kävi päinvastoin, Leeson tuplasi riskin ja hävisi taas. Kierrettä kesti viikkoja, ennen kuin kukaan huomasi asiaa. Lopulta tappio ylitti pankin oman pääoman.

Barings-pankin konkurssi osoitti, että nopeasti liikkuva kansainvälinen virtuaaliraha ei enää ollut kenenkään kontrollissa. Yksikin uhkapeluri pystyi vaikuttamaan pörssikursseihin ja rahan arvoon myös Suomessa. Entä jos vahinko sattuisi useammlle keinottelijoille yhtä aikaa?

Alun perin johdannaiset, kuten optiot ja futuurit, oli tarkoitettu suojaamaan asiakkaita raaka-aineen hinnanvaihteluilta. Esimerkiksi öljyfutuurilla sitoudutaan myymään tai ostamaan öljyä tietyn ajan kuluttua ennalta sovittuun hintaan. Optioon sisältyy oikeus ostaa tai myydä tiettyä hyödykettä tulevaisuudessa.

Raaka-ainekaupasta johdannaiset levisivät myös pääomamarkkinoille. 1990-luku oli niiden kasvun aikaa. Riskinhallintaan tarkoitetuista välineistä tuli nyt riskiin houkuttavia kohteita, koska niillä oli helppo tehdä isoja voittoja hetkessä.

Professori Eero Kasasen mukaan johdannaiskaupan vaara piileekin siinä, että heilahtelut ovat nopeita ja sisältävät hirvittävän määrän vipuvoimaa johdannaisiin sisäänrakennettujen velkojen johdosta. Johdannaismarkkinoita onkin kuvattu suoksi, jonka pinnan alla vaanii nälkäisiä krokotiilejä.

Steinhardt & Partnersin toimitusjohtaja pitää aivan mahdollisena vakavaa markkinahäiriötä, jossa sijoittajat alkavat joukolla vetää rahojaan pois. A-plus-ohjelmassa väläytelläänkin vertailun vuoksi näkymiä vuoden 1929 pörssiromahduksesta ja sitä seuranneesta yleismaailmallisesta lamasta.

Teksti: A-plus & Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto