Hyppää pääsisältöön

Tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärven sinisen kukan maa

Henkilökuva vuodelta 1981 kertoo tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärven työstä, materiaalivalinnoista ja Sinisen kukan maa -ryijyn tekoprosessista. Vasta irtauduttuaan opiskeluaikana iskostetusta käytännöllisyyden tavoittelusta, Kukkasjärvi vapautui tekemään muotoa ja tunnetta ilmentäviä taidetekstiilejä.

Tietolaatikko

Tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärvi (1941–2011) valmistui Taideteollisessa korkeakoulusta 1968. Myöhemmin hän toimi myös koulun tuntiopettajana ja tekstiilitaiteen professorina. Taideteollisuusliitto Ornamo valitsi Irma Kukkasjärven vuoden tekstiilitaiteilijaksi 1984.

Pro arte utili -sarja Sinisen kukan maa -jaksossa Irma Kukkasjärvi esittelee töitään ja työtapojaan, kertoo ryijyperinteestä ja pohtii omaa kehitystään tekstiilitaiteilijana.

Irma Kukkasjärvi kertoo olleensa 1960-luvulla Taideteollisessa korkeakoulussa kuuliainen Kaj Franckin opetuslapsi. Kaiken oli oltava tarkoituksenmukaista ja oli varottava tekemästä koriste-esineitä. Kukkasjärvi ei tuolloin voinut kuvitellakaan tekevänsä joskus seinälle nostettavaa ryijyä tai pystyttävänsä näyttelyä, sillä kaiken oli suuntauduttava kohti teollisuutta.

Kukkasjärvi sanoo vapautuneensä tästä krampista vasta 1970-luvulla, jolloin hän ymmärsi myös taidetekstiilillä olevan oman funktionsa.

Teollisesta suunnittelusta Kukkasjärvi sai kuitenkin 1980-luvulla rahat taiteellisen puolen toteuttamiseen:
– Niin mielellään kuin taidetekstiiliä tekisikin enemmän, niin siihen ei ole mahdollisuutta, sillä ne vaativat valtavasti rahaa: materiaalit maksavat ja kutominen on mielettömän hidasta puuhaa. Näin ollen raha materiaaleihin on saatava teollisuussuunnittelun kautta, Kukkasjärvi kertoo.