Hyppää pääsisältöön

Tervehtiminen, esittäytyminen ja kohteliaisuussanat

Gondoleja ja muita veneitä Venetsian Canal Grandella, taustalla Rialton silta.
Venetsia gondoleineen taustalla Rialton silta. Gondoleja ja muita veneitä Venetsian Canal Grandella, taustalla Rialton silta. Kuva: EPA/Jochen A. Krause Italia,Venetsia,rialton silta,Rialto,Canal Grande,gondolit

Italiassa tervehditään vilkkaasti. Myös tuntemattomat tervehtivät toisiaan rappukäytävissä, hisseissä tai muissa paikoissa, joissa katsekontaktia on vaikea välttää. Yhtä tärkeää kuin tervehtiminen ovat pienet kohteliaisuussanat - kiitos, anteeksi ja pyyntösana per favore.

Tärkeimmät fraasit

Buongiorno!   Päivää. Huomenta. Hei.

Buona sera!  Hyvää iltaa!

Arrivederci!  Näkemiin!

Grazie!  Kiitos.

Scusi!  Anteeksi.

Per favore!  Olisitteko ystävällinen ja... Voisitteko...? Saisinko...?

Tervehtiminen

Italialaiset tervehtivät aktiivisesti. Jopa tuiki tuntemattomat tervehtivät paikoissa, joissa ollaan samoissa, ahtaissa tiloissa. Tämä on käytäntö, jolla vältetään italialaisten kammoksuma sanattomuus  ihmisten välillä. Tervehdyksiin kannattaa aina vastata, vaikkapa nyökkäyksellä, jos ei itse saa tervehdityksi ensin. Italialaiset ovat myös innokkaita kättelemään varsinkin tilaisuuden päätteeksi. Skandinaavien kollektiivinen hei ovelta heitettynä herättää ihmetystä, mutta siihenkin ollaan tottumassa, kun kulttuurit kohtaavat.

Ciao! Hei/Moi/Terve!
Buongiorno! Huomenta / Päivää.
Buon pomeriggio! Päivänjatkoa / Hyvää / mukavaa iltapäivää.
Buona sera! Hyvää iltaa.
Buona notte! Hyvää yöta.

Tervehdyksiin vastataan samoilla sanoilla, joilla tervehditään. Joskus voi vastata samoin teille -ilmaisulla, varsinkin erotessa, kun toivotetaan mukavaa päivää, hyvää päivänjatkoa, mukavaa illanjatkoa, tms.

Buona giornata! Hyvää päivänjatkoa! Mukavaa päivää!
Buona serata! Mukavaa illanjatkoa! Mukavaa iltaa!
Anche a te/Lei/voi!  Samoin (sinulle/Teille/teille)!

Ciao eli hei/moi/terve on tuttavallinen, koko maailmaan levinnyt tervehdysmuoto, jota käytetään kun tavataan ja kun erotaan. se on sävyltään epämuodollinen, mutta soveltuu silti tiettyihin teitittelytilanteisiinkin. Työ- tai asioimistilanteissa on kuitenkin ensin hyvä käyttää muodollisempaa ilmaisua Buongiorno.
Buongiorno on tuiki tavallinen tervehdys, joka kattaa hyvät huomenet ja hyvän päivän toivotukset.
Tervehdystä käytetään myöhäiseen iltapäivään asti.
Iltapäivällä saatetaan sanoa kohteliaana toivotuksena Buon  pomeriggio! Mukavaa iltapäivää.

Illan kuluessa, kun kohdataan tai erotaan, sanotaan Buona sera. Hyvää iltaa.
Buona notte sanotaan vasta melko myöhään ja tietenkin hyvän yön toivottamiseen ennen nukkumaanmenoa.

Kuulumiset

Tervehdykseen voi liittää jatkotervehdyksen, jolla kysytään kuulumisia Ciao, come va/come stai? Tai pelkästään Come va/Come stai?

Come va?  Miten menee? Kuinkas hurisee?
Tätä yleistä kuulumisten kysymisen muotoa voi käyttää sekä sinuttelun että teitittelyn yhteydessä.

Come stai? Mitä sinulle kuuluu/Miten sinulla menee?

Come sta? Kuinka voitte? Mita teille kuuluu? on kohteliaampi ja jo muodollisempi ilmaisu.

- Ciao, come va?  Moi, miten menee/mitä kuuluu?

- Va bene, grazie!  Kiitos, hyvin menee/hyvää kuuluu.

- Buongiorno, come stai?  Mitä kuuluu / Miten menee?

- Molto bene, e tu?  Hyvää kuuluu / Hyvin menee, entä itsellesi / itselläsi?

- Molto bene, grazie.  Hyvää, kiitos / Hyvin, kiitos.

Suomalaisessa kulttuurissa melko vieras ja muodollinsen kuuloinen rouvittelu, neidittely ja herroittelu (Signora/Signorina/Signor, Signore) - sekä teitittely - on Italiassa tuiki tavallista peruskohteliaisuutta. Siihen ei liity mitään tärkeilevää. Esimerkiksi vanhempaa naapuria tai kollegaa saatetaan teititellä vuosikausia ja kuitenkin olla melko tuttavallisissa väleissä. Aluksi tuntemattomia aina teititellään, paitsi lapsia ja nuorten/nuorten aikuisten kesken. Aikuiset yleensä sopivat sinuttelusta erikseen, mutta se voi tapahtua hyvinkin spontaanisti ja nopeasti. Asiointitilanteessa teititellään aina. Sinuttelulla vantovieraiden kesken on eri sävy kuin Suomessa. Sinuttelusta on tullut yhä tavallisempaa myös Italiassa. Käytäntö on kuitenkin tilanneherkkää, joten alkutilanteessa kannattaa ensin teititellä, ellei kyseessä ole aivan nuorten välinen small talk.

Tervehdykseen voi kohteliaasti lisätä Signora/Signorina/Signor, Signore -sanan. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä.

Buona sera, Signor Bianchi! Hyvää iltaa, herra Bianchi.
Buona sera, Signore! Hyvää iltaa, herra.

Signor on lyhyempi herroittelu-sana, jota käytetään sukunimien yhteydessä, muutoin sanotaan Signore.

Sinuttelu on yleistymässä Euroopan pienentyessä ja vaikutteiden levitessä. Esimerkiksi sinuttelu kollegoiden kesken alkaa olla hyvinkin tavallista. Joillakin työpaikoilla henkilökunnan keskinäiset välit saattavat olla etäiset ja muodolliset, joten teitittely on sellaisessa yhteisössä käytännöllistä.

Italialaiset käyttävät luontevasti rouvittelua/neidittelyä/herroittelua ja sukunimeä yhdessä.

Buongiorno, Signora Bianchi. Come sta?  Huomenta/Päivää, rouva Bianchi. Mitä kuuluu/Kuinka voitte?
Molto bene, e Lei? Oikein hyvää /hyvin. Entä  itsellenne / Entä itse?
Molto bene, grazie. Oikein hyvää/hyvin, kiitos.

Esittäytyminen

Sono... Olen...
Sono Davide. Olen Davide.
Piacere. Io sono Paola.
Hauska tutustua. Minä olen Paola.

Esitttäytymistilanteissa käytetään italiassa myös muotoja Molto lieto ja Molto lieta. Molto lieto on maskuliinimuoto ja sitä käyttää mies, sanoessaan hauska tutustua. Molto lieta on feminiinimuoto ja sitä käyttää nainen sanoessaan hauska tutustua. 

Piacere. Hauska tutustua.
Molto lieto. (Erittäin) hauska tutustua.
Molto lieta. (Erittäin) hauska tutustua.

Tutustumisjutustelun lomassa on luontevaa kysyä, mistä henkilö on kotoisin.

Di dov'è? Mistä olette kotoisin?
Di dove sei? Mistä olet kotoisin?
Sono finlandese Olen suomalainen.
Sono di Tampere. Olen kotoisin Tampereelta.
Io sono di Verona. Minä olen kotoisin Veronasta.

Hyvästely

Ciao! Hei sitten / Moi moi! Terve! Heippa!
Arrivederci! Näkemiin.
ArrivederLa! Näkemiin (muodollinen).
A presto! Nähdään pian.
A domani! Huomiseen!

Ciao! Tämä on hyvästelyn tuttavallisin muoto. ArrivederLa on muodollinen, teitittelevä näkemiin, jota käytetään, kun teititellään yhtä henkilöä. Sitä kuulee paljon kahdenvälisissä asioimis- ja työtilanteissa. Helpointa on kieltä taitamattoman käyttää Arrivederci, tilanteessa kuin tilanteessa.

Muuta hyödyllistä ja kohteliasta

Suurissa kaupungeissa puhutaan nykyään englantia, maaseudulla ja pikkukaupungeissa tilanne on viela toinen. Joka tapauksessa Italiassa on parasta käyttää italiaa, edes vähän. Palvelu pelaa heti paremmin ja italialaiset kokevat, että vieras on kiinnostunut heidän kielestään ja maastaan! Italialainen lämpenee aina italialle.
Muutama selviytymisfraasi on tarpeen.

Scusi. Mi scusi. Anteeksi.
Grazie! Grazie mille. Kiitos. Paljon kiitoksia.
Prego. Ei kestä.
Prego, si accomodi! Olkaa hyvä, tulkaa peremmälle/istuutukaa/tehkää olonne mukavaksi.
Scusi, non capisco. Anteeksi, en ymmärrä.
Può parlare più lentamente, per favore? Voisitteko puhua hitaammin?
Può ripetere, per favore? Voisitteko toistaa?
Mi dispiace. Olen pahoillani/Pahoittelen.

Per favore ... Anteeksi / Olisitteko ystävällinen ja .... Tämä on kohtelias, pyyntöihin liitettävä ilmaisu (kuten englannin please). Suomessa saman ajaa konditionaali: olisitteko, voisitteko, jne. Per favore ilmaisee kohteliasta käytöstä, joten sillä on hyvä aloittaa tai liittää se pyynnön loppuun.
Italiassa kohteliaisuus ja avuliaisuus ovat olennainen osa kulttuuria. Tervehtiminen on aktiivisempaa kuin Suomessa. Tervehtimättä jättäminen on italialaiselle signaali epäystävällisyydestä tai vähättelystä.
Scusi tai per favore on ehdottomasti liitettävä pyyntöihin. Scusi tulee pyynnön alkuun, per favore sopii alkuun tai loppuun. Ystävällinen hymy on kaikissa latinalaiskulttuureissa aina paikallaan!

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!