Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuuden muotoilijat suunnittelivat yksikätistä näppäimistöä ja autoja 1979

Tulevaisuuden muotoilijasukupolven harteilla oli suomalaisen teollisuuden kilpailukyky. Pro arte utili -sarjan Luokkakuva-jakso kertoo Taideteollisen korkeakoulun teollisen muotoilun viimeisen vuosikurssin oppilaista vuonna 1979. Lopputöinä oli tekeillä mm. hitsisarja, puhevammaisen puhelaite ja purjekoneen ohjaamo.

1970-luvulla muotoilu nähtiin osana suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä. Taideteollisen korkeakoulun teollisen muotoilun opiskelijat suunnittevat lopputöinään käytettävyyttä tulevaisuuden laitteisiin.

Opiskelijat suunnittelivat mm. hitsaussarjaa erään suomalaisen valmistajan tilauksesta. Tarkoituksena oli saada aikaan uusi hitsauspoltinsarja, joka myös muotoilun osalta olisi maailmalla kilpailukykyinen. Käteensopivuutta testattiin puumallein ja hitsipillin ääressä.

Puhevammaisen puhelaitetta suunniteltiin yhteistyössä valtion teknillisen tutkimuslaitoksen kanssa. "Puhelaitteen avulla mykät tai puhevammaiset voivat ilmaista verbaalisesti omia ajatuksiaan ja toiveitaan." Taideteollisessa korkeakoulussa suunniteltiin laitteen rakennetta, elektroniikka sekä toimintaperiaate tuli teknillisestä tutkimuslaitoksesta.

Uuden visuaalisen kirjainkoodausjärjestelmän ideana oli vähentää näppäimiä, koska puhelaitteessa näppäily tapahtui useimmiten yhdellä kädellä. Näppäily ei kuitenkaan muistuttanut 2000-luvun tekstiviestittelyä, vaan yksikätinen näppäily vaati käyttäjältä kaksitasoisten koodimerkkien ymmärtämistä.

Asunnon sisäovien heloituksen pohjana oli käden mitoitus sekä vanhusten ja käsivammaisten erityisvaatimukset. Oven aukaisemista voitiin helpottaa mm. oven kahvaa pidentämällä.

Valaisimien suunnittelu miellettiin tyypilliseksi muotoilijan tehtäväksi, mutta tuolloin vain harvat muotoilijat olivat aiheeseen keskittyneet, koska se oli koettu liian arkiseksi asiaksi. Nyt kehittelyssä oli kuitenkin mm. energiaystävällinen loistevalaisin koteihin.

Henkilöauton muotoilussa oli kaksi osaa: korin ulkopuolen esteettinen muotoilu sekä sisätilojen mitoittaminen ja muotoilu kuljettajan ja matkustajien kannalta hyväksi.

Posti- ja lennätinlaitoksen tilauksesta uudistettiin liikkuvan kaluston väritystä. Postiautojen ulkoasua suunniteltiin yhdenmukaiseksi ja yritysgrafiikkaa ilmentäväksi. Suurista teksteistä ideana luovuttiin, koska ne yleensä olivat liian muodikkaan näköisiä.

Kaksipaikkaisen purjekoneen ohjaamon suunnittelu oli erään opiskelijan lopputyö. Mittarijärjestely vaikutti jo onnistuneelta, mutta minimitilan käytössä oli yhä haasteita.

Valmistumassa olevat opiskelijat toivoivat tulevaisuudelta enemmän hyvin muotoiltuja tuotteita ja teollisuudelta satsauksia muotoiluun. Itse he lupasivat antaa oman panoksensa 1980-luvun muotoilulle.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.