Hyppää pääsisältöön

Suomalaislapsetkin ovat saaneet Unicefin avustusta

Vielä 1940-luvun lopulla Suomessa oli noin 20 000 lasta, jotka eivät voineet käydä koulua, koska heillä ei ollut kenkiä. Tällöin Unicefin avustukset suomalaislapsille olivat korvaamattomia.

Unicef auttaa vähäosaisia lapsia ympäri maailman ja suomalaisetkin ovat antaneet järjestölle lahjoituksia jo vuosikymmenien ajan.

Vielä 1940– ja 50-lukujen taitteessa Suomi oli itse avunsaajien listalla. Unicef oli perustettu vuonna 1946 auttamaan sodista kärsineiden maiden lapsia.

Lii-Filmin lyhytelokuva vuodelta 1949 esittelee Suomea, kun vaatteista ja ruuasta oli pulaa.

"Aliravitsemus ja taudit, eritoten keuhkotauti, huono vaatetus ja kurjat asunto-olot ovat jokapäiväisenä uhkana suurelle määrälle Suomen lapsia", kerrotaan filmissä.

Suomi sai Unicefilta apua kurjaan tilanteeseen esimerkiksi lisäravintona. Maitopulveria, rasvaa ja säilykkeitä tarjottiin suomalaisissa sairaaloissa, lastenkodeissa, kesäleireillä ja kouluissa. Lukuvuonna 1948–1949 Unicefin ruoka-avustuksesta hyötyi jopa 100 000 lasta.

Suomeen jaettiin myös kenkiä ja vaatteita sekä flanellikangasta alusvaatekertaa varten. Flanellia sai noin 60 000 lasta.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit