Hyppää pääsisältöön

Vanhat laivojen pohjamaalit kummittelevat edelleen saaristomerellä ja nousevat ravintoketjua pitkin lepakoiden kimppuun

Vanhat laivojen pohjamaalit kummittelevat edelleen saaristomerellä ja nousevat   ravintoketjua pitkin lepakoiden kimppuun

Vanhat laivojen pohjamaalit kummittelevat edelleen saaristomerellä ja nousevat   ravintoketjua pitkin lepakoiden kimppuun. Vanhat pohjamaalien myrkylliset tinayhdisteet lelluvat edelleen suurina pitoisuuksina meren pohjasedimenteissä, mistä surviaissääsken toukat pistelevät näitä myrkyllisiä orgaanisia tinayhdisteitä poskeensa.   Saaristomeren ruovikoissa varttuvista surviasissääsken toukista kasvaa tinayhdiste-pitoisia aikuisia surviaissääskiä. Surviaisssääsket surraavat pitkin Airiston rantoja, ja sieltä lepakot napsivat näitä lentäviä iltapaloja orgaanisilla tinayhdisteillä terästettyinä.

FM Thomas Lilley on tutkinut väitöksessään myrkyllisten orgaanisten tinayhdisteiden (tributyylitina ja dibutyylitina) kulkeutumista ravintoverkossa.  Tutkimus osoittaa, että laivojen pohjamaaleina käytetyt, nykyään jo kielletyt orgaaniset tinayhdisteet ovat keskittyneet pohjoisella Saaristomerellä Airiston pohjoisosiin, Luonnonmaan korjaustelakan maisemiin. Siellä niitä jököttää edelleen korkeina pitoisuuksina merenpohjan savihiukkasiin kiinnittyneenä.  

Orgaaniset tinayhdisteet heikentävät surviaissääskien kasvua ja lisääntymistä, mikä näkyy eri alueiden välisinä lajistoeroina.  Jotkut lajit sietävät myrkkyjä muita paremmin, ja voivat hyötyä kilpailijoiden hupenemisesta.  Näin ollen surviaissääskien kappalemäärä voi pysyä suht ennallaan, vaikka elinympäristö huononee.   Surviaisääskien kokonaisnuppiluvulla on merkitystä, koska ne ovat tärkeitä ravinnonlähteinä sekä kaloille ja linnuille että lepakoille.  Surviaissääskiä pääruokanaan syövät lepakot, viiksisiipat, altistuvat orgaanisille tinayhdisteille saalistaessaan saastuneilla alueilla.

Tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa, että saastuneilla alueilla tinayhdisteet siirtyvät surviaissääskiin ja niistä lepakoihin. Tinayhdisteet heikentävät lepakoiden immuunipuolustusta, mikä voi altistaa niitä taudeille.  Odotettua lievemmät vaikutukset lepakoiden elämään saattavat selittyä sillä, että niillä on laajat saalistusalueet, ja välillä  tulee syötyä puhdastakin ruokaa.
FM Thomas Lilley väittelee ekologian alalta pe 16.11.12 Turun Yliopistossa.