Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaanotto 14.11.2012

”Mikä on totuus alilämmöstä? Sitä ei kuulemma ole olemassakaan, mutta silti monet vannovat olevansa alilämpöisiä. Minulla mittari näyttää aina selvästi alle 37 astetta, usein jopa alle 36. Eikä se muutu vaikka vaihtaisi mittariakin.”

Alilämpö herättää tosiaan jatkuvasti keskustelua ja törmää siihen vastaanotollakin. Totuus on kuitenkin se, että vaikka mittari näyttäisi alilämpöä, ydinlämpö tuskin oikeasti on normaalia alhaisempi. Kyse on siis mitä todennäköisimmin mittausvirheestä. Toisin sanoen mittauskohta, yleensä kainalo, on viileämpi kuin oikea ruumiinlämpö. Ydinlämpöä - jota siis kuumemittareilla pyritään selvittämään – on itse asiassa aika hankala saada luotettavasti mitattua.

Havainnollistimme asiaa yksinkertaisen kokeen avulla. Koehenkilö nielaisi kapselin, joka rekisteröi ruumiin lämpötilaa, ja lähettää lukemat vastaanottimeen. Kapseli kulkeutuu ohutsuoleen ja siten mittaa ydinlämpöä varsin luotettavasti.

Sen jälkeen ruumiinlämpö mitattiin kainalosta ja suusta tavallisella kuumemittarilla. Jo tässä vaiheessa erot olivat selkeitä. Kun ydinlämpö oli 36,6 astetta, mittausulos suusta oli 35,9 ja kainalosta vain 35,3 astetta.

Sitten koehenkilöä jäähdytettiin reippaasti ja mittaukset toistettiin. Kun ydinlämpö oli edelleen normaali 36,6 astetta, näytti lämpö suusta mitattuna 35,5 astetta ja kainalosta vain 34,6 astetta. Ruumiin pinnan lämpötila voi siis vaihdella runsaastikin olosuhteista ja mittauspaikasta riippuen, mutta ydinlämpö ei juuri muutu – ei ainakaan alaspäin.

Syvälämpötilaa on siis vaikea saada mitattua luotettavasti, ainakin kotikonstein. Koe osoitti myös sen, että hyvin yleisesti käytetty kainalomittaus on aika epävarma mittauspaikka, ja vaikka suunkin lämpötila poikkesi ydinlämmöstä, pysyi se paljon muuttumattomampana.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että toisin päin mittaustulokseen kannattaa luottaa ainakin suuntaa-antavasti. Jos kuumemittari näyttää potilaalla olevan kuumetta, sitä kyllä todennäköisesti myös on. Kainalosta voi siis edelleen kuumetta mittailla jos siihen on tottunut, mutta alilämpöä näyttäviä lukemia ei kannata niin tosissaan ottaa.


Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 5.4.2016