Hyppää pääsisältöön

Mihin aikaan? Paljonko? Kuinka monta?

Ihmisiä ruuhkaksi asti Viareggion uimarannalla.
Paljonko on väkeä Viareggion rannalla Toscanassa? Ihmisiä ruuhkaksi asti Viareggion uimarannalla. Kuva: EPA/Franco Silvi Italia,uimarannat,Viareggio,Auringonotto

Ihanassa Italiassa rytmi ja käytännöt poikkeavat suomalaisista. Maakuntien välillä on myös eroavaisuuksia. Italiassa ei käytetä espanjalaista siesta-sanaa, vaan puhutaan iltapäivän kiinnioloajasta. Hyvä nyrkkisääntö on aina tarkistaa aukioloajat. Monet nähtävyydet, museot, galleriat ym. saattavat tiettynä arkipäivänä olla kokonaan kiinni.

Tärkeimmät fraasit

Quanto costa? Paljonko se maksaa?

Quanto pesa? Paljonko se painaa?

Quanti chilometri?  Kuinka monta kilometriä?

Quante valige? Kuinka monta matkalaukkua?

Quando parte? Milloin se lähtee?

A che ora apre?  Mihin aikaan se aukeaa?

A che ora chiude? Mihin aikaan se suljetaan?

Aikakäsitys

Italiassa elämänrytmi, aikataulut ja käytännöt poikkeavat suomalaisista. Alueellisiakin eroavaisuuksia on, sillä maakuntien ja jopa kuntien välillä esimerkiksi julkisten palvelujen aikataulut vaihtelevat. Työpäivä venyy yleensä pitkäksi, mikä vaikuttaa palveluiden saatavuuteen. Italiassa on tavallista, että töistä lähdetään vasta klo 18.00 tai18.30. Ruokatauko on reilumman pituinen kuin Suomessa ja kunnon ruokataukoa pitävät lähes kaikki, paitsi ravintoloitsijat.

Lounaan jälkeen monet palvelut ja työpaikat sulkevat ovensa muutamaksi tunniksi. Italiassa ei käytetä espanjalaista siesta-sanaa, vaan puhutaan iltapäivän kiinnioloajasta (chiusura pomeridiana). Aukioloajat (ore di apertura, orari). kannattaa aina tarkistaa. Näin voi varmistaa, että kohde on auki (aperto). Monet nähtävyydet, museot, galleriat ym. saattavat jonakin tiettynä arkipäivänä olla kokonaan kiinni (chiuso). Tämä voi olla ikävä yllätys, jos paikka sattuu sijaitsemaan hankalan matkan päässä. Kesäaikaan Italian kuumuus uuvuttaa lyhyelläkin matkalla...

Aikatauluja ja kellonaikoja kannattaa varmistella myös asemilla tai terminaaleissa ja kysyä reippaasti, milloin kulkuneuvo lähtee.

A che ora parte il treno?/ Il treno parte a che ora? Mihin aikaan juna lähtee?

Kellonajat

A che ora? Mihin aikaan?
A che ora chiudono i negozi? Mihin aikaan kaupat menevät kiinni?
A mezzogiorno e mezzo. (Päivällä) kello 12.30
Alle otto o nove di sera. Kello kahdeksalta tai yhdeksältä illalla.
A che ora apre la farmacia? Mihin aikaan apteekki avataan?
Alle otto e mezzo. Puoli yhdeksältä.
A che ora chiudete? Mihin aikaan suljette?
Alle sette di sera. Seitsemältä illalla.

Quando? Koska? Milloin?

Quando? Milloin? Koska?
Quando parte il treno? Koska juna lähtee?
E' chiuso? Onko se kiinni?
Quando apre? Koska se avataan?

Viikonpäivät

Chiuso il lunedì. Suljettu maanantaisin.
Aperto da martedì a venerdì. Avoinna tiistaista perjantaihin.
lunedì maanantai
martedì tiistai
mercoledì keskiviikko
giovedì torstai
venerdì perjantai
sabato lauantai
domenica sunnuntai
in settimana viikolla

Vuorokaudenajat

Di giorno o di notte? Päivällä vai yöllä?
la sera, di sera iltaisin, illalla
la mattina, di mattina aamuisin, aamulla, aamupäivällä, aamupäivisin
il pomeriggio, di pomeriggio iltapäivällä, iltapäivisin
la notte, di notte yöllä, öisin
tutto il giorno koko päivän

Monet liikkeet ja myös virastot sulkevat ovensa lounasajaksi, joka alkaa Italiassa klo 12.30 tai jo puolenpäivän aikaan (a mezzogiorno).

fino a mezzogiorno  klo 12:een asti
L'ufficio è aperto fino a mezzogiorno.  Toimisto on auki klo 12:een.

Paljonko? Kuinka monta? Montako?

Quanto? Paljonko? Kuinka paljon?
Quant'è? Quanto costa?  Paljonko tämä/se maksaa?
Quanti euro? Kuinka monta euroa?
Quanti chilometri? Kuinka monta kilometriä?
Quante fermate? Kuinka monta pysäkkiä?

Lukusanat

Cifre 0 - 15

 o zero
 1 uno
 2 due
 3 tre
 4 quattro
 5 cinque
 6 sei
 7 sette
 8 otto
 9 nove
10 dieci
11 undici
12 dodici
13 tredici
14 quattordici
15 quindici

Cifre 16 - 200

 16 sedici
 17 diciassette
 18 diciotto
 19 diciannove
 20 venti
 21 ventuno
 22 ventidue
 23 ventitre
 30 trenta
 31 trentuno
 32 trantadue
 33 trentatre
 40 quaranta
 50 cinquanta
 60 sessanta
 70 settanta
 80 ottanta
 90 novanta
100 cento
101 centuno
120 centoventi
200 due cento

Huomaa, että kymmenlukujen ja ykkösen yhdistelmissä, kuten ventuno, trentuno, quarantuno, kymmenluvun viimeinen kirjain häviää. Samoin käy lukusanassa 101 centuno.

Aukioloajoista

Pienten ja suurten paikkakuntien käytännöissä on eroja, joten kohteen aukioloaika on tarkistettava! Virastojen ja postien aukiolologiikka avautuu pohjoismaalaisille vaivalloisesti. Vuoden 2012 uusi lainsäädäntö vapautti liikkeiden, baarien ja ravintoloiden aukioloajat täysin, tavoitteena vilkastuttaa väljähtyneiden kaupunginosien tai kuntien elinvoimaisuutta. Tuore lainsäädäntö vaikuttanee aukioloaikojen kirjavuuteen edelleen.

Useimpien ravintoloiden aukioloajat noudattavat vielä perinteistä rytmiä, joka sopii italialaiseen arkeen. Se on hyödyllistä ottaa huomioon, kun suunnittelee päiväänsä ja ateriointia. Lounas nautitaan klo 12.30 lähtien tai hiukan myöhemmin ja illallinen klo 19.00 tai myöhemmin. Aterioiden välissä ravintolat ovat usein kiinni. Tilanteen voi pelastaa turisteja palvelva pizzeria, tavola calda -pikabaari tai hyvin varustettu kahvila, josta saa pientä purtavaa. Italiassa joutuu harvemmin kulkemaan vatsa kurnien, ellei käy todella huono tuuri.

Liikket (negozi) avautuvat klo 9.00, monet vasta 9.30 tai klo 10.00. Ne sulkeutuvat iltapäiväksi (13.30 - 17.00). Suuret tavaratalot (grandi magazzini) ovat auki koko päivän jopa klo 20:een tai 21:een. Supermarketit sulkeutuvat usein jo klo 20.00.

Kauppakeskukset (centri commerciali) saattavat olla kiinni maanantaiaamupäivän ja avautua vasta klo 15.00. Ne ovat usein auki klo 20:een, jopa lauantaisin.

Virastot (uffici amministrativi, agenzie) ovat avoinna klo 9.00 - 13.00 ja 15.00 - 17.00, mutta muihinkin aikatauluihin saa varautua.

Pankkien (banche) aukioloajat vaihtelevat jonkin verran kunnan ja myös pankkiryhmittymän mukaan. Ne voivat oll arkisin auki (aperto) esim. klo 8.35 - 13.35 ja 14.45 - 16.15 tai 8.20 - 13.20 ja 14.30 - 16.00. Jotkut pankit sulkevat ovensa jo klo 15.30.

Postitoimistot (uffici postali) sulkevat ovensa suomalaisesta näkökulmasta katsottuna aikaisin. Ne ovat avoinna klo 8.30 - 13.30 tai 14.00 ja lauantaisin klo 8.00 tai 8.30 - 12.30 tai 13.00. Kunnittain tämä saattaa vaihdella jopa niin, että jossain postit ovat kokonaan kiinni esim. maanantaisin ja/tai jonakin muuna päivänä keskellä viikkoa. Joillain paikkakunilla ne avaavat ovensa klo 8.15. Kannattaa tarkistaa!

Apteekkien (farmacia) aukioloaikoja sääntelee uusi, vuonna 2012 voimaan tullut laki. Apteekien pakolliset aukioloajat ovat klo 8.30 - 12.30 ja klo 15.30 - 19.30, mutta ne voivat vapaasti pitää oviaan auki asiakkailleen myös näiden aikojen ulkopuolella. Suurista kaupungeista löytyy aina apteekkeja, jotka ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa. Ainakin päivystävä apteekki (farmacia di turno) löytyy aina. Apteekin merkki on valko-vihreä ristisymboli.

Museoista (musei) on hyvä tietää, että useimmat pitävät ovensa kokonaan kiinni yhtenä päivänä viikossa, usein maanantaisin tai tiistaisin.

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!