Unkari tunnetaan paprikan ja salamin lisäksi myös viineistään, joita kypsytetään 22 historiallisella viinialueella.
Ruokaerikoisuudet
Szegedin paprikafestivaaleilla tarjoillaan myös paprikajäätelöä. Unkarilainen salamimakkara tunnetaan kaikkialla maailmassa. Aito unkarilainen salami tulee Szegedistä ja se on tehty sianlihasta.
Szegedin kuuluisaa kalakeittoa tarjoillaan kesäjuhlassa maailman suurimmasta padasta.
Egeriläisen Fehér Szarvas -riistaravintolan kokki kertoo unkarilaisista erikoisuuksista kuten suurustetuista kasvismuhennoksista ja hapankermasta.
Viinialueet
Unkarissa on tällä hetkellä 22 historiallista viinialuetta. Maineikkain on Tokajin viinialue, jonka makea viini on erikoisuus koko maailmassa. Sen syntyyn vaikuttava Botrytis-jalohome tarvitsee suotuisat olot saadakseen aikaan rypäleiden rusinoitumisen.
Sanotaan että Balatonin pohjoisrannan viinejä on kypsyttämässä kolme aurinkoa. Todellinen aurinko, Balaton-järven pinnasta heijastava aurinko ja lämpö, joka säteilee basalttikallioista aurinkoisen päivän päätteeksi. Alueen viineille on ominaista hieno hapokkuus.
Katso video ilman tekstitystä
Badacsony'in viiniseutu sijaitsee Balatonin pohjoisrannalla. Viinitarhoja on 1800 hehtaarin alueella. Niistä noin 100 hehtaaria on punaisia lajikkeita. Alueen miltei välimerellinen mirkoilmasto kypsyttää rypäleet hyvin. Alueen erikoisuus on, että maaperässä sekoittuvat hiekkamaa ja vulkaaninen basalttikivi. Tämä aiheuttaa hienon hapokkuuden, joka on ominaista alueen viineille.
Badacsony'issa vuoden keskilämpötila on 11,1°C ja kasvukaudella 17,7°C. Keskimääräinen sadekertymä on 625mm, mutta viime vuosina kuivuuden takia vain 450mm. Aurinko paistaa kasvukauden aikana 1450-1500 tuntia, mistä voidaan kiittää välimerellistä ilmastoa.
Szeged
Perustuu ohjelmaan: Magyar - unkaria matkailijoille. Toteutus: Roman Schatz. Vuosi: 2005.