Tampereen Chiliyhdistyksen jäsenet ottivat haasteen vastaan ja testasivat kauppojen yleisimmät sinappimerkit. Sinapit rajattiin makuluokkaan väkevä.
Suosikki löytyi yksissä tuumin, vaikkei testisinapeista chiliaromia löytynytkään.
Kolme kovaa olivat chilikauppias Ali Hellsten, makunautintojen verkkokauppias Marko Suksi sekä myyntiedustaja Jarkko Stenfors. Kaikki tunnustautuivat sinapin ystäviksi, ja jokaisella oli omakohtaisia kokemuksia sen valmistamisesta, tosin vaihtelevilla lopputuloksilla.
Testattavat sinapit olivat Yyterin sinappi Porista, nykyään Puolassa valmistettava Turun sinappi, Lidlin oma erikoisuus Herttuan sinappi, pullossa myytävä Kotisinappi, Turussa valmistettu Auran sinappi ja Meira.
Ali nimesi etukäteen ykkösmaukseen Kotisinapin. Markon suosikki oli Turun Sinappi ja Jarkolle maistui Kipuhovi, joka ei väkevyytensä vuoksi mahtunut testiin. Testistä tippui myös kahden keskusliikkeen omat merkit X-Tra ja Pirkka, sillä makuluokitus ei täsmännyt muiden verrokkien kanssa.
Maussa ja koostumuksessa löytyy
Testi oli sokkotesti. Ensin sinappia maisteltiin hapankorpun päällä olevan paistetun lenkin kera, ja sitten kylmän kinkun kanssa.
Testaajat olivat yksimielisiä, ettei yksikään sinapeista saa arvosanaa huono. Chilimiehet kiinnittivät huomioita maun lisäksi väriin sekä koostumukseen: kuinka sinappi pysyy leivän päällä, miten se juoksee kuuman makkaran selkämyksessä ja miltä se näyttää kinkun päällä.

- Toffeemainen ulkonäkö, totesi Marko.
- sinappi, mitä tekee mieli käyttää paljon.
- melko makea ja mieto.
Kotisinappi
- hyvän väkevä, kutkuttelee nenäonteloita
- jouluinen, sopii kinkulle
- parhaan makuinen
- hyvä sinapinsiemen
Meira
- hyvä koostumus
- hyvä väkevyys
- toimii erittäin hyvin makkaran kanssa
- tuntuu jo nenässä
- sopisi hernekeittoon
Turun Sinappi
- melko tiivistä tavaraa
- aamiaisleipätyyppinen sinappi
- sopii kylmälle kinkulle ja kuorrutukseen
Herttua
- normisinappi, ei väkevä
- vahvat maut, mutta ei väkevää potkua
Auran sinappi
- tasavahvan hyvä sekä kinkun, että makkaran kanssa
- hieman etikkainen
- hyvä vahvuus
- ei peitä kinkun makua
Kotisinappi ja Yyterin sinappi olivat rakenteeltaan hyvin samankaltaisia ja näin ollen erottuivat muista: toinen edukseen, toinen haitakseen. Muita ei toisistaan juuri erottanut, ei väristä eikä koostumuksesta.
Sinappi | Pisteet 1-5 | Hinta €/200g |
Kotisinappi | 4,9 | 1,50 |
Auran sinappi | 4,8 | 1,30 |
Meiran sinappi | 4,8 | 1,20 |
Turun sinappi | 4,2 | 1,20 |
Herttuan sinappi | 4,1 | 1,00 |
Yyterin sinappi | 3,2 | 3,20 |
Tässä vielä chilimiehen sinappiresepti.
Marko Suksen joulusinappi
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 dl sinappijauhoa
1 rkl savuista chilijauhetta
1 rkl etikkaa
1 kananmuna
1 rkl Lagavulin 16 single malt viskiä.
Ota sopivan kokoinen kattila ja sekoita kerma ja muna kunnolla
sekaisin. Lisää sokeri ja sinappijauho. Kuumenna kiehumispisteeseen
keskilämmöllä koko ajan tasaisesti sekoittaen. Ota sinappi liedeltä
sivuun heti kun ensimmäinen kupla pulpahtaa seoksesta merkkinä
kiehumispisteen lähestymisestä. On tärkeää että sinappia ei keitetä
hetkeäkään, koska muutoin muna paistuu ja joudut siivilöimään sinapin.
Sinapista tulee myös löysempää.
Kun sinappi on hieman jäähtynyt, lisää etikka, chilijauhe ja viski.
Laita jääkaappiin tai terassille viilentymään ja tarjoile kylmänä
kinkun kanssa.
Tuomas Kiukas, Yle Tutkiva asia