Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sinappitesti: Kolmen kärki hyvin tasainen

Tampereen Chiliyhdistyksen jäsenet ottivat haasteen vastaan ja testasivat kauppojen yleisimmät sinappimerkit. Sinapit rajattiin makuluokkaan väkevä.

Suosikki löytyi yksissä tuumin, vaikkei testisinapeista chiliaromia löytynytkään.

Kolme kovaa olivat chilikauppias Ali Hellsten, makunautintojen verkkokauppias Marko Suksi sekä myyntiedustaja Jarkko Stenfors. Kaikki tunnustautuivat sinapin ystäviksi, ja jokaisella oli omakohtaisia kokemuksia sen valmistamisesta, tosin vaihtelevilla lopputuloksilla.

Testattavat sinapit olivat Yyterin sinappi Porista, nykyään Puolassa valmistettava Turun sinappi, Lidlin oma erikoisuus Herttuan sinappi, pullossa myytävä Kotisinappi, Turussa valmistettu Auran sinappi ja Meira.

Ali nimesi etukäteen ykkösmaukseen Kotisinapin. Markon suosikki oli Turun Sinappi ja Jarkolle maistui Kipuhovi, joka ei väkevyytensä vuoksi mahtunut testiin. Testistä tippui myös kahden keskusliikkeen omat merkit X-Tra ja Pirkka, sillä makuluokitus ei täsmännyt muiden verrokkien kanssa.

Maussa ja koostumuksessa löytyy

Testi oli sokkotesti. Ensin sinappia maisteltiin hapankorpun päällä olevan paistetun lenkin kera, ja sitten kylmän kinkun kanssa.

Testaajat olivat yksimielisiä, ettei yksikään sinapeista saa arvosanaa huono. Chilimiehet kiinnittivät huomioita maun lisäksi väriin sekä koostumukseen: kuinka sinappi pysyy leivän päällä, miten se juoksee kuuman makkaran selkämyksessä ja miltä se näyttää kinkun päällä.

Yyteri

- Toffeemainen ulkonäkö, totesi Marko.
- sinappi, mitä tekee mieli käyttää paljon.
- melko makea ja mieto.Kotisinappi

- hyvän väkevä, kutkuttelee nenäonteloita
- jouluinen, sopii kinkulle
- parhaan makuinen
- hyvä sinapinsiemenMeira

- hyvä koostumus
- hyvä väkevyys
- toimii erittäin hyvin makkaran kanssa
- tuntuu jo nenässä
- sopisi hernekeittoonTurun Sinappi

- melko tiivistä tavaraa
- aamiaisleipätyyppinen sinappi
- sopii kylmälle kinkulle ja kuorrutukseenHerttua

- normisinappi, ei väkevä
- vahvat maut, mutta ei väkevää potkuaAuran sinappi

- tasavahvan hyvä sekä kinkun, että makkaran kanssa
- hieman etikkainen
- hyvä vahvuus
- ei peitä kinkun makuaKotisinappi ja Yyterin sinappi olivat rakenteeltaan hyvin samankaltaisia ja näin ollen erottuivat muista: toinen edukseen, toinen haitakseen. Muita ei toisistaan juuri erottanut, ei väristä eikä koostumuksesta.

Sinappi Pisteet 1-5 Hinta €/200g
Kotisinappi 4,9 1,50
Auran sinappi 4,8 1,30
Meiran sinappi 4,8 1,20
Turun sinappi 4,2 1,20
Herttuan sinappi 4,1 1,00
Yyterin sinappi 3,2 3,20

Tässä vielä chilimiehen sinappiresepti.

Marko Suksen joulusinappi

2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 dl sinappijauhoa
1 rkl savuista chilijauhetta
1 rkl etikkaa
1 kananmuna
1 rkl Lagavulin 16 single malt viskiä.

Ota sopivan kokoinen kattila ja sekoita kerma ja muna kunnolla
sekaisin. Lisää sokeri ja sinappijauho. Kuumenna kiehumispisteeseen
keskilämmöllä koko ajan tasaisesti sekoittaen. Ota sinappi liedeltä
sivuun heti kun ensimmäinen kupla pulpahtaa seoksesta merkkinä
kiehumispisteen lähestymisestä. On tärkeää että sinappia ei keitetä
hetkeäkään, koska muutoin muna paistuu ja joudut siivilöimään sinapin.
Sinapista tulee myös löysempää.

Kun sinappi on hieman jäähtynyt, lisää etikka, chilijauhe ja viski.
Laita jääkaappiin tai terassille viilentymään ja tarjoile kylmänä
kinkun kanssa.

Tuomas Kiukas, Yle Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.