Hyppää pääsisältöön

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Kuka nukkuu missäkin

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Kuka nukkuu missäkin? Kuva: Jean-Pierre Knapen, stock.xchng

Perheiden nukkumisjärjestelyt jaksavat puhututtaa. Lähipiiristäni löytyy ainakin seuraavia järjestelyjä:

- koko perhe samassa (reilusti levennetyssä) sängyssä
- koko perhe samassa huoneessa, mutta eri sängyissä
- lapset ja äiti samassa huoneessa, isä omassaan
- isä ja isosisarus samassa huoneessa, äiti ja vauva toisessa
- vanhemmat yhteisessä makuuhuoneessaan, lapset lasten huoneessa
- vanhemmat yhteisessä makuuhuoneessa, osa lapsista lasten huoneessa ja osa vanhempien makuuhuoneessa
- vanhemmat yhteisessä makuuhuoneessa, osa lapsista yhteisessä lasten huoneessa ja osa omassa lasten huoneessa
- jokainen perheen jäsen omassa huoneessaan

Jokainen näistä perheistä on tyytyväinen omaan järjestelyynsä ja katsoo sen hyödyttävän sekä lapsia että aikuisia. Jokainen on myös valmis puolustamaan omaa järjestelyään muita nukkumisjärjestelyjä vastaan.

Meidän perheessämme lapset ja aikuiset nukkuvat erillään. Tarkemmin sanottuna: isä ja äiti yhteisessä sängyssä aikuisten makuuhuoneessa, isoin lapsi omassa huoneessaan omassa sängyssä ja kaksi nuorempaa lasta yhteisessä huoneessaan omissa sängyissään. Olemme järjestelyyn hyvin tyytyväisiä ja katsomme sen hyödyttävän lapsia ja aikuisia. Katsokaa vaikka miten hyvin se toimii:

Ilta saapuu. Iltapalat, pesut, sadut, laulut, pusut, peittelyt ja hyvän yön toivotukset. Lapset nukahtavat peittojensa alle. Tunnin päästä myös aikuiset pääsevät omien peittojensa alle.

Tähdet tuikkivat, yö on hiljainen... mutta mitä nyt? Aulassa hiipii pieni tumma hahmo. Sillä on jotain kainalossa ja perässä pitkä laahus. Askel askeleelta se lähestyy vanhempien makuuhuonetta... jännitys tiivistyy... Kyllä! Tumma hahmo ehti ennen sisaruksiaan änkeämään vanhempien väliin. Salaa hihittelevä tumma hahmo kääriytyy perässä laahautuneeseen peittonsa ja nukahtaa minuutissa.

Vanhempien sängyn laitamilta kuluu vaimeata ärtymyksen ähinää ja toistuvien asennon vaihtojen ääniä. (Muunlaiset ähinät ja asennon vaihdot voidaan tältä yöltä suosiolla unohtaa.) Jonkin ajan kuluttua sänkyjen laidalta ojentuu toisiaan tökkiviä sormia ja kuuluu raivostunutta kuiskailua. "Sun vuoro viedä toi takasin!" "Vie ite!" Sängyn keskeltä kuuluu suloista tuhinaa.

Hyssyttelyn jälkeen ärtynyt iso hahmo palaa toisen ärtyneen hahmon viereen ja he esittävät nukkuvansa kunnes nukahtavat.
Hetken kuluttua aulan läpi raahautuu iso ärtynyt hahmo kantaen pientä tummaa hahmoa. Kun hahmot saapuvat lastenhuoneeseen he kompastuvat isoveljeen, joka on siirtänyt patjansa pienempien sisarusten huoneen lattialle. Hyssyttelyn jälkeen ärtynyt iso hahmo palaa toisen ärtyneen hahmon viereen ja he esittävät nukkuvansa kunnes nukahtavat.

Kun edelleen ärtyneet hahmot heräävät aamulla, he löytävät puoliksi sänkynsä alta kaikkein pienimmän tumman hahmon. Hän on asettunut nukkumaan myttyyn lattialle heitetyn päiväpeiton päälle. Ärtyneet hahmot heltyvät ja halaavat toisiaan.

Jossain vaiheessa seuraavaa päivää vanhin lapsista kertoo saaneensa tosi hyvän idean. "Vaihdetaan meillä järjestyksiä niin, että tehdään yhdestä huoneesta kaikkien yhteinen nukkumahuone. Kaikkien sängyt kyllä mahtuu sinne".

Idea tyrmätään alkuunsa. Kuten sanottu, meidän perheessä lapset ja aikuiset nukkuvat erillään. Se hyödyttää kaikkia.

Kommentit
 • Yhtenä hetkenä vain

  Yksinäisyys was here.

  Hiukan oli kepakko lyhyt tökkimiseen ja tutkimiseen, mutta kuivuuttaan kalahteli kivasti, kun sen sivulla kepitteli ison kiven kylkeen.

 • Kopioelämää

  Monenlaista saisi aikaan vaikka jo 150 miljardilla.

  "Ilomantsilaisbaarista poistuvien humalikkaiden ad hoc kännirallatuksistakin jouduttaisiin maksamaan tekijänoikeusmaksu"

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Yhtenä hetkenä vain

  Yksinäisyys was here.

  Hiukan oli kepakko lyhyt tökkimiseen ja tutkimiseen, mutta kuivuuttaan kalahteli kivasti, kun sen sivulla kepitteli ison kiven kylkeen.

 • Kopioelämää

  Monenlaista saisi aikaan vaikka jo 150 miljardilla.

  "Ilomantsilaisbaarista poistuvien humalikkaiden ad hoc kännirallatuksistakin jouduttaisiin maksamaan tekijänoikeusmaksu"

 • Koulun hiihtopäivä (!!)

  Näin riivaa Saatana meitä, opinahjojen avulla.

  Pieni hiihtäjäparka uursi latua niin syvällä monimetrisessä hangessa, ettei sieltä hanki-urasta illalla hiihtäessään nähnyt kuin noin 2° kapean viirun tähtitaivasta, jos pipo silmillä edes jaksoi yrittää katsoa lumisesta ”ojastaan” ylös kuin Oscar Wilde.

 • Pieniä lämmön pilkahduksia

  Itsen varhaiskasvattumismuistelua, vaatimattomin annein.

  Koska noihin aikoihin ei ollut tietokoneita, nettiä, eikä paljon mitään muutakaan (paitsi verot, sairausvakuutustoimisto, invaliidien kioski, perunannosto, kuolema ja poliisi), piti lapsena keksiä jotakin tekemistä, että olisi ollut jotakin tekemistä.

 • Täti

  Erinomaisesta tädistään kertoo hra Kajo.

  Jos olisi aikoinaan pidetty täteyden olympialaiset, minun kelpo tätini olisi voittanut kaikki mitalit, ja yleisöäänestyksen.

 • Ihan väärin koettu

  Roina ihmisen tunnemuistina yli-elähdyttää Kajoa.

  Jouduttuaan tahtomattaan setvimään läpi elämänmittaista tavaranäytteiden otosta ja arvottaessaan elämänsä hetkiä niiden pohjalta ensin tuntuu, että..