Hyppää pääsisältöön

Kaksi lukua Helsingin historiaa

Vantaajoen suu
Vantaanjoen suu. Kuva: Eila Haikarainen/Yle. Vantaajoen suu Kuva: Yle/ Eila Haikarainen Helsinki,silta,Vantaanjoki

Tiesitkö sen, että Helsinki perustettiin 1550-luvulla? Helsinki oli ensimmäiset 200 vuotta vaatimaton pikkukaupunki, jonka tarkoitus oli kilpailla Tallinnan kanssa Venäjän kaupasta.

Vanhakaupunki

Kuningas Kustaa Vaasan perustamassa Helsingissä oli 500 asukasta 1550-luvulla. Vajaa 100 vuotta myöhemmin Helsinki siirrätettiin nykyisen Senaatintorin tienoille.

Helsingin historia alkaa Vantaanjoelta, missä sijaitsi Koskelan keskiaikainen kylä. Helsingin ensimmäisen kirkon muistomerkki sijaitsee Vanhakaupungin perukassa. Vanhakaupunki sijoittuu nykyään Helsingin kantakaupunkiin, Toukolan kaupunginosan pohjoispuolelle.

Vironniemi

Tiesitkö, että Vironniemi on Helsingin ydinkeskustassa? Vironniemellä sijaitsevat Presidentinlinna, Valtioneuvoston linna, Helsingin yliopisto ja Helsingin tärkeimmät kirkot kuten Tuomiokirkko.

Helsinki alkoi kasvaa 1700-luvulla, kun Viapori (Suomenlinna) alkoi kasvaa ja teollistaa myös Helsinkiä. Ruotsin ja Venäjän välisen sodan seurauksena Helsingistä tuli  autonominen suuriruhtinaskunta Venäjän keisarikuntaan.

Venäjän keisari Aleksanteri I halusi tehdä irtioton Ruotsin kuningaskunnasta ja ruotsalaisen kulttuurin läsnäolosta ja teki Helsingistä vuonna 1812 suuriruhtinaskunnan pääkaupungin.

Voimalamuseo, Tekniikan museo, punatiilisiä rakennuksia puistoalueella Vantaanjoen suulla. Kuva: Eila Haikarainen/Yle.

Voimalamuseo, Tekniikan museo, punatiilisiä rakennuksia puistoalueella Vantaanjoen suulla. Kuva: Eila Haikarainen/Yle.Voimalamuseo, Tekniikan museo, punatiilisiä rakennuksia puistoalueella Vantaanjoen suulla. Kuva: Eila Haikarainen/Yle.
Helsinkiin tuotujen asukkaiden muistomerkki - kaupungin perustamisen muistomerkkiä vastapäätä. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.

Helsinkiin tuotujen asukkaiden muistomerkki - kaupungin perustamisen muistomerkkiä vastapäätä. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.Helsinkiin tuotujen asukkaiden muistomerkki - kaupungin perustamisen muistomerkkiä vastapäätä. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.
Ensimmäisen kirkon muistomerkki Vanhassakaupungissa. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.

Ensimmäisen kirkon muistomerkki Vanhassakaupungissa. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.Ensimmäisen kirkon muistomerkki Vanhassakaupungissa. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.
Vasen yläkulma: Helsingin vanha kartta. Vasen alakulma: Hans van Sandenin hauta. Oikea yläkulma: Helsingin perustamisen muistomerkki. Oikea alakulma: Kustaa II Adolfin muistomerkki. Kuvat: Seppo Heikkinen/Yle.

Vasen yläkulma: Helsingin vanha kartta. Vasen alakulma: Hans van Sandenin hauta. Oikea yläkulma: Helsingin perustamisen muistomerkki. Oikea alakulma: Kustaa II Adolfin muistomerkki. Kuvat: Seppo Heikkinen/Yle.Vasen yläkulma: Helsingin vanha kartta. Vasen alakulma: Hans van Sandenin hauta. Oikea yläkulma: Helsingin perustamisen muistomerkki. Oikea alakulma: Kustaa II Adolfin muistomerkki. Kuvat: Seppo Heikkinen/Yle.
Vanha Helsingin tori ja raatihuone sijaitsivat tällä paikalla. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.

Vanha Helsingin tori ja raatihuone sijaitsivat tällä paikalla. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.Vanha Helsingin tori ja raatihuone sijaitsivat tällä paikalla. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.
Sederholmin talo. Kantakaupungin vanhin talo Senaatorintorin laidassa. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.

Sederholmin talo. Kantakaupungin vanhin talo Senaatorintorin laidassa. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.Sederholmin talo. Kantakaupungin vanhin talo Senaatorintorin laidassa. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.
Senaatintalo (nykyinen valtioneuvoston linna) Helsingin Senaatintorilla. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.

Senaatintalo (nykyinen valtioneuvoston linna) Helsingin Senaatintorilla. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.Senaatintalo (nykyinen valtioneuvoston linna) Helsingin Senaatintorilla. Kuva: Seppo Heikkinen/Yle.
Helsingin tuomiokirkko, senaatintori, Aleksanteri II:n patsas. Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle.

Helsingin tuomiokirkko, senaatintori, Aleksanteri II:n patsas. Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle.Helsingin tuomiokirkko, senaatintori, Aleksanteri II:n patsas. Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle.

Perustuu ohjelmaan: Radio 1:n historiasarja. Haastateltava: Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian historian dosentti Seppo Aalto ja Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe. Toimittaja: Seppo Heikkinen. Vuosi: 2012.

 • Sakari Topelius, koko Suomen satusetä

  Topelius vakiinnutti lastenkirjallisuuden aseman Suomessa.

  Kello kolme tammikuisena iltapäivänä vuonna 1818 syntyi Kuddnäsin kartanossa Uusikaarlepyyssä poikalapsi. Niin kuin siihen aikaan oli tapana, tilan vanha puutarhuri luki pojan kohtalon tähdistä.

 • 10 kysymystä presidentin valtaoikeuksista

  Mitä kuuluu presidentin tehtäviin?

  Äänestysaktiivisuuden perusteella presidentinvaalit ovat vaaleista suosituimpia. Mutta onko presidentillä oikeasti valtaa? Mistä presidentti saa päättää, mistä ei? Testaa tietosi 10 kysymyksellä!

 • 10 kysymystä J.L. Runebergistä

  Mitä tiedät Suomen kansallisrunoilijasta?

  Oliko J.L.Runeberg a) sokerileipuri b) puhetaidon opettaja vaiko c) runoilija? No, tämä oli aika helppo, mutta mitä muuta tiedät kansallisrunoilijastamme. Testaa tietosi ja vastaa 10 kysymykseen!

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Suomen historia Virtasten silmin – näin köyhästä maatalousmaasta tuli moderni hyvinvointivaltio

  20 min video Suomen valtion kehityksestä 8 eri kielellä.

  Videoissa kerrotaan Suomen kehitys hyvinvointivaltioksi kahdeksalla eri kielellä: selkosuomi, arabia, englanti, farsi, kurdi (sorani), somali, thai ja venäjä. Emilia Virtanen on 2000-luvun koulutettu ja kansainvälinen suomalainen, mutta hänen isoisänsä isoisä Kustaa Virtanen eli hyvin erilaisissa oloissa köyhänä torpparina 1900-luvun alussa.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?