Hyppää pääsisältöön

Somaliliiton likapyykki: käsikirjoitus

Abdirazaki Sugulle:

"Onko se radikaali joka rukoilee? Onko se radikaali jolla on parta? Ei kukaan ulkopuolinen voi sanoa, että on radikaali täällä Suomessa."
MOT-tunnus

MOT sai vinkin somaliyhteisön sisältä. Sen mukaan julkista tukea nauttivan Somaliliiton rahankäyttöä kannattaisi tarkastella lähemmin. Monet sisäpiiriläiset ovat myös huolissaan Somaliliiton radikalisoitumisesta. Väitetään jopa, että jäljet johtavat terroristiorganisaatioon al Shabaabin.

                               Somaliliiton likapyykkiSomaliliitto perustettiin 16 vuotta sitten edustamaan somalitaustaisia henkilöitä, joita on tällä hetkellä Suomessa noin 14 000.


Yhdistyksen tarkoituksena on edistää somaleita aktiivisiksi kansalaisiksi oikeuksineen ja velvollisuuksineen.


Somaliliittoa pidetään yhteisön virallisena edustajana. Sekä media että viranomaiset kuuntelevat tarkkaan mitä Somaliliitossa ollaan mieltä.


Nyt saankin kuulla aivan erilaisen version Somaliliitosta.

Abdi:

"Meijän yhteisölle on annettu paljon resursseja, mutta niitä on käytetty huonosti. On tärkeää että Suomen viranomaiset tietävät, että Suomen veronmaksajat tietävät. Ja suurin osa meijän somaliyhteisöstä ympäri Suomee tietää. Että meidän pitää saada vaihtoehto,a emme voi jatkaa näin koska siitä tulee negatiivinen palaute meille kaikille. Emme voi olla hiljaa."

Useat Somaliliiton entiset jäsenet ovat aidosti huolestuneita siitä miten yhdistystä johdetaan. Heidän mielestään on tärkeää, että somalit itse tuovat esiin ongelmat, jotka ovat jo vuosia kyteneet Somaliliiton sisällä. Pelkona on, että pienen ryhmän toimintatavat leimaavat koko somaliyhteisön.


Mutta aihe on erittäin herkkä. Paine yhteisön sisällä on kova. Sen takia sisäpiiritietoa hallussaan pitävä henkilö haluaa pysytellä nimettömänä. Kutsumme häntä Abdiksi.Abdi:

"Haluan olla anonyymi oman turvallisuuden takia."

Abdin mielestä Suomen veronmaksajien kuuluu tietää totuus Somaliliitosta, koska yhdistys saa valtionavustuksia useilta eri viranomaisilta.


Suurin yksittäinen tuki tulee Raha-automaattiyhdistykseltä, joka on myöntänyt Somaliliitolle 180 000 euroa kolmeksi vuodeksi.


Opetusministeriö on vuodesta 2005 myöntänyt melkein 90 000 euroa Somaliliitolle monikulttuurisuuden tukemiseen ja rasismin vastaiseen työhön.


Viime vuonna Somaliliitto sai seuraavat raha-avustukset:

Grafiikkaa: Julkiset raha-avustukset Somaliliitolle vuonna 2011

Opetusministeriö ja kulttuuriministeriö 27 000 e

Helsingin kaupunki 10 000 e

Sisäministeriö 7 000 e

RAY 11 425 e

Muut avustukset 1 113 e

  Yhteensä: 56 538 e

Julkiset tuet ovat Somaliliitolle elinehto, koska esimerkiksi viime vuonna yhdistys sai jäsenmaksuja vain runsaat 400 euroa.

Somaliliittoa johtaa seitsemän hengen hallitus. Hallituksen valitsee ja sitä valvoo 25 hengen valtuusto.


Somaliliiton valtuuston pöytäkirjoista käy ilmi, että liiton sisällä on ainakin jo vuoden päivät riidelty muun muassa hallituksen rahojen käytöstä.Grafiikkaa:
11.12.2011

Hallitusta on epäilty huonosta taloudellisten asioiden hoidosta sekä valtuuston ohjeiden laiminlyönnistä.

20.12.2011

Somaliliiton hankkeissa on ollut epäselvyyksiä hankkeiden tavoitteista, hakutavoista, taloussuunnittelusta, kohderyhmästä, kestoista, työntekijöiden rekrytoinnista sekä hallituksen menettelytavoista.

2.1.2012

Neljän projektin osalta on selvää, ettei varoja ole käytetty käyttötarkoituksen mukaisesti. Hallitus on tarkoituksella laiminlyönyt järjestön sääntöjä. Hallituksen kokouksen pöytäkirjoja on muutettu sisäisen taloustarkastuksen yhteydessä.Mohamed Farah istui Somaliliiton hallituksessa varasosiaalisihteerinä vuosina 2010-2012Mohamed Farah:

"Raha-asioista ei ollu toiminut hyvin semmoista niin kuin minkä mä huomasin, että ongelmia."


MOT:

"Millä tavalla on ongelmia rahankäytön kanssa?"


Mohamed Farah:

"Meillä oli rahat aina, me oltiin vähän eri mieltä, millain käytetään se."


MOT:

"Tuhlataanko siellä rahaa?"


Mohamed Farah:

"Mun mielestä osa on tuhlannut, osa on tehnyt hyvin, mutta suurin osa on niin kuin tuhlattu."


MOT:

"Millä tavalla sitä tuhlataan, mihin asiaan?"


Mohamed Farah:

"Enemmän, suurin osa on niin kuin käytetty niinku kokouksiin ja semmoisiin, mitkä ei kuulunu meidän suunnitelma, vaan satunnaisia kokouksia tulee ja aina pidätetään. Sen takia mä olen ollut eri mieltä, että pitäisi niin kuin suunnitelma pitää olla, oon puuttunut moneen kertaan ja pyysin, että pitää korjata, mutta ei kukaan uskonut mun sanasta."

Sain käsiini Somaliliiton viime vuoden kirjanpidon.


Palkkioita ja erilaisia korvauksia on maksettu yksityishenkilöille ja myös hallituksen jäsenille yli 6000 euron edestä.


Somaliliiton kortilla on myös ostettu runsaasti bensiiniä ja ruokaa - erityisesti pizzaa.Arshe Said:

"Pitsa on tilattu, koska meillä oli täällä kokouksia. Me tulen koko hallitus täällä ilta, työn ja työpäivän jälkeen ilta ja sitten työ oli kello kolmeen asti yöllä, kello neljään asti yöllä täällä hallituksen on täällä. Sitten he tilannut pitsan sen takia. Se on ihanm mielestäni ei mitään vikaa. Täs on, valtuusto on hyväksynyt, sitten asia on hyväksytty."


MOT:

"Mut kuiteissa ei selviä, että mihin näitä pitsoja ja bensiinejä on… mihin tarkoitukseen…"


Arshe Said:

"Niin, tarkoitus on semmosta toimintaa. Täällä oli, hallituksella on oma pöytäkirja. Toi päivämäärä me oltiin täällä. Missä todistit, et täs on se meidän kokous, kokouspöytäkirja löytyy. Samassa päivämäärä, samassa aikaa. Se kertoo elikkä semmosta."

Somaliliiton nykyinen puheenjohtaja Said Arshe aloitti pestinsä kesäkuussa. Arshe on kuitenkin ollut Somaliliiton ytimessä, valtuustossa kymmenen vuotta. Arshe istui myös työryhmässä, joka selvitti hallituksen rahojen käyttöä.


Arshe said:

"Bensakulut oli vaan tää yksi kerta tai kaksi kertaa. Ja he olivat matka, työmatka."


MOT:

"Sitä on ollut enemmän."


Arshe Said:

"Oliko enemmän?"


MOT:

"Joo. "


Arshe Said:

"En tiedä tarkalleen."

Somaliliiton toiminnantarkastuskertomus vahvistaa näkemyksen epäselvyyksistä.
Se on erittäin kriittinen yhdistyksen hallintoa ja rahankäyttöä kohtaan. Toiminnantarkastaja puuttuu muun muassa yhdistyksen pankkikortin epäselvään käyttöön, hallituksen jäsenten palkkioihin ja julkisten raha-avustusten käyttöön.


Toiminnantarkastuksen lopussa todetaan että ”hallituksen jäsenet ovat syyllistyneet tekoon tai laiminlyöntiin, josta saattaa seurata vahingonkorvausvelvollisuus yhdistystä kohtaan.”


Entinen puheenjohtaja Said Aden oli mukana kevään vuosikokouksessa kun kriittinen toiminnantarkastus esitettiin.Said Aden:

"No kyllä mä ainakin vuosikokouksessa ei kelvannut se toiminnantarkastajan lausunto, mä muistan sen, mutta mitä ne teki sen jälkeen niin sitä."


MOT:

"Se ei kelvannut?"


Said Aden:

"Se ei ainakaan kelvannut sellaisenaan kun varmaan kokouksessa esitettiin, mutta sen jälkeen mitä ne on teettänyt ja mitä ne on tehnyt, niin sitä mä en osaa sanoa."


Mohamed Farah:

"Selitettiin, että paperi on kerrottu, että on löytynyt virheitä, rahaa on käytetty moneen eri tavalla ja osa raha on siirretty väärä tilille ja osa on tämmöisiä, paljon virheitä oli."

Kriittisen toiminnantarkastuskertomuksen ohella löytyy samana vuonna tehty tilintarkastuskertomus. Se antaakin yllättäen puhtaat paperit Somaliliitolle.

Uusi tilintarkastaja sai Farahin mukaan korjatun version kirjanpidosta.


Mohamed Farah:

"Se, mikä on korjattu, niin vain viety sinne."


MOT:

"Eli se uusi tilintarkastaja ei saanu samoja papereita kuin ensimmäinen toiminnantarkastaja sai."


Mohamed Farah:

"Joo, ei ole saanut. Siellä on virhe mun mielestä. Mä olen puhunut myöskin, kysynyt, että minkä takia ette vie sinne. Sanovat, ei kuulu sulle, tämä on meidän tehtävä, jätä vaan rauhaan."


Arshe Said:

"Täs oli vähän sisäinen konflikti, en, hallitukseen ja toi tilintarkastaja. Tilintarkastajakin on valittu vuosikokous ja hän on vapaaehtoisesti henkilö, ei oo ammatillinen. En, mutta se tuli ihan… Homma ei sujunut hyvin heidän välissä."


MOT:

"Kenen välillä?"


Arshe Said:

"Hallituksen ja toi, tilintarkastajan välissä. Asia on esitetty vuosikokoukseen. Se vuosikokoukseen on saanut lausunto, ja sitten vuosikokous valittu nyt. Asia siirretään ulkopuolinen tarkastus, ulkopuolinen tilintarkastaja. Ja sitten me hoidettiin täällä ja panettiin ammatillinen tilintarkastus. Et täs on ammatillinen tilintarkastustuloste, jonka mainitsin. Siinä ei mitään puutteita, ei mitään virheitä täällä."


MOT:

"Saiko tämä tilintarkastaja samat tositteet ja samat tositteet kuin se ensimmäinen?"


Arshe Said:

"Kyllä. Hän saanut samat tositteet, sama mene… en, sama siinä kuitit, sama toimintaperiaate, sama, en, pöytäkirja. Kaikki siirretty hänelle."


MOT:

"Saiko, saiko hän korjattuja versioita?"


Arshe Said:

"Mitä korjatut versiot?"


MOT:

"Korjattiinko jotain näitä tositteita ja…?"


Arshe Said:

"Ei missään nimessä."

Keskuskauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja, joka antoi puhtaat paperit Somaliliitolle, ei suostu kommentoimaan asiakkaidensa asioita. Myöskään edellinen toimintatarkastaja ei halua antaa MOT:lle haastattelua.


Näytän Somaliliiton kirjanpitoa ja molemmat tarkastukset analyytikko Ari Rajalalle.Ari Rajala:

"En tiedä millä tarkkuudella uus tilintarkastustoimisto on näitä katsonut tai onko jotain muuta käynyt siinä välissä, mutta tota aika. Aika erikoiselta vaikuttaa sinänsä, että tämän jälkeen tulis puhdas kertomus yhdistyksen jäsenille näistä asioista."

   "Niin kun täst näkee pelkäst tiliotteesta et jos sul on yhel sivulla Alepaa ja pizzaa ja kebabia ja muuta niin kyllähän siellä jos ei.. yhdistyksen toiminnan tarkotuksena ole kebabien välittäminen niin.."

Ari Rajala yhtyy kriittisen toiminnantarkastajan lausuntoon, joka ei kelvannut yhdistykselle.


Ari Rajala:

"Tässä toiminnantarkastuskertomuksessa on puutos aika ydinkysymyksiin sinänsä että onko hallitus käyttänyt yhdistyksen varoja sillä tavalla kun niitä pitää ja onko sinne mahdollisesti mennyt sellasia asioita yhdistyksen tileihin ja maksuihin jotka ei kuulu ollenkaan yhdistykselle mikä on ihan perusasia tällasessa tarkastuksessa ja sitähän itse yhdistyksen jäsenet vaatiikin ja valitsemalla toiminnantarkastuksen jokainen ei voi käydä kattomassa sitä kirjanpitoa tosite tositteelta, sen takia valitaan yks toiminnantarkastaja joka sit käyt tätä aineistoo läpi, tekee siitä lausunnon ja tää on sit tämän lausunnon tulos, et aika paljon on epäselvyyksiä."

   "Mun mielest nää kaikki huomiot mitkä täs on niin on hyvin asiantuntevasti tehty."


MOT:

"Minkälaisen kuvan saat tästä toiminnasta näitte papereiden perusteella?"


Ari Rajala:

"Noh, hehe, jos paljon rahaa menee pizzalaskuihin ja polttoaineisiin ja palkkioita maksettu miten sattuu, tai sanotaan et on maksettu mut ei oo mitään selitettä, minkä takia on maksettu ja muuta et kylhän toi tositeaineisto mikä tos on se ei täytä millään kirjanpitotositteiden nykyisiä vaatimuksia mistä pitäs ilmetä myös et mitä varten tämmönen maksu on tehty, kenelle se on maksettu, mihin projektiin se mahdollisesti kuuluu.

Et vähän semmosta huithapeli hommaa."

    "Joo, tääl on kaikennäköstä mistä verotarkastajat ois tosi innoissaan."

Somaliliiton kuiteista käy myös ilmi, että liitto on siirtänyt rahaa sen lähipiirissä oleville somaliyhdistyksille.


Grafiikkaa. Miten raha liikkuu yhdistysten välillä.


Abdi:

"Julkista avustusta käytetään hyväksi omaan business-juttuun. Rahaa annetaan palvelujen kautta heijän lähipiirille, yhdistyksille ja henkilöille."


Arshe Said:

"Tässä on vaan kaupanvaihto. Mahuraan on toinen järjestö, hallitus on ostanut jotain sieltä. Sitten on siinä kautta ostot jotain."


MOT:

"Mutta entäs sitten Somdalle ja näille muille? Soccus, näitähän on monta. Minkä takia Somaliliitto maksaa näille muille yhdistyksille rahaa?"


Arshe Said:

"Mä en tiedä. Voi… Somaliliitto ei maksaa. Jos maksanut, sitten pitää selvittää. Mä en tiedä."

Mahuraan ry ylläpitää kahvilaa Itä-Pasilan moskeijassa. Samassa osoitteessa toimii myös somaliyhdistys nimeltään Tabantaabo. Itä Pasilan moskeijaa hallinnoivan Helsinki Islam keskuksen liepeiltä löytyy useita muita somaliyhdistyksiä.


Monet henkilöt istuvat ristiin näiden järjestöjen hallituksissa.


Grafiikkaa: SOMDA – MAHURAAN – SOMALILIITTO – HELSINKI ISLAM KESKUS – TABANTAABO –SOCUS-WARSAN MEDIA-DAHOR SEURA


Abdi:

"Se on peitetoimintaa. Osa Somaliliiton hallituksen jäsenillä on omat yhdistykset ja rahaa siirretään heidän yhdistyksille ja he keksivät jotain. Ei ole selvää, mut mun tietojen mukaan yhdistystoiminta ei ole lain mukainen. Tämä on tärkeä viesti että somaliliiton johto ja myöskin äärijoukot jotka kannattavat tätä, että he eivät jatka tämän tekemistä Suomessa."

    "He käyttävät positiivista syrjintää hyväksi. Suomen viranomaiset ajattelee että somaliliitto on edustava yhdistys ja he selvittävät omat asiansa."

Tässä juhlitaan muslimien suurta pyhäpäivää, Eid al-Adhaa. Itä-Pasilan moskeija kielsi MOT:tä kuvaamasta itse Eid-rukousta, joka pidettiin Helsingin urheiluhallissa lokakuun lopussa. Sen sijaan imaami otti meidät vastaan pari viikkoa myöhemmin.

Itä-Pasilan moskeija on jäsenmäärältään Suomen suurin. Se on myös erityisen suosittu somaleitten kesken.

Itä-Pasilan moskeijaa pidetään hyvin vanhoillisena moskeijana, josta löytyy jyrkkiä Islam kantoja. Se on myös saanut rahallista tukea Saudi-Arabiasta.


Taloussotkujen ohella, useat Somaliliitossa toimineet ovat myös huolissaan Somaliliiton radikalisoitumisesta. Heidän mielestään Somaliliitto on liian tiiviissä kytköksessä Itä-Pasilan moskeijaan.
Somaliliiton vuosikokous 10.4.2010


Somaliliiton jäsen:

"Minä mukaan lukien olen sitä mieltä, ettei Somaliliitto ole pysynyt oikealla tiellä viimeiset 20 vuotta. Uskomme että Somaliliiton kortti on tiettyjen ihmisten taskussa. Nämä ihmiset kuuluvat tiettyihin moskeijoihin ja heidän tukijoukkoihinsa kuuluvat imaamit."


Abdirizak Sugulle:

"Te kaikki päätätte yhdessä. Jos sanotte meille että menkää pois, lupaan ettemme tule takaisin enää."

MOT sopi haastattelut kahden Somaliliiton entisten jäsenten kanssa. Heidän mielestään pieni radikaaliryhmä johtaa Somaliliittoa Itä-Pasilan kautta. Sen takia he ovat jättäneet yhdistyksen.


Viime tingassa molemmat peruivat haastattelut.Abdi:

"Äärijoukot jotka ei halua integroida Suomen yhteiskuntaan, jotka ei opiskele kieltä, ei mene työelämään tai kouluun, jotka elävät omaa maailmaa. Samat ihmiset johtavat Somaliliittoo. He käyttävät uskontoa hyväksi. Heillä on vaikutusvalta – kaikki pelkäävät. He istuvat moskeijassa, katsovat somalitv. He eivät lue metroo tai hesarii – nämä ihmiset eivät voi edustaa meitä. Tämä on ongelma."


MOT:

"Arvostelijoiden mielestä Itä-Pasilan moskeija on vahvasti Somaliliiton toiminnassa mukana  – pitääkö paikkansa?"


Abdirizak Sugulle:

"Jos he tarkoitattavat että Helsinki Islam Keskus johtaa sitä, ei pidä paikkansa.

Mutta jos tarkoittaa jäsenenä, niin kyllä. Minä olen jäsen sekä Somaliliitossa että Helsinki Islam Keskuksessa. Ei ole mitään hävettävää. Ei ole rikosta jos henkilö on useassa paikassa."


MOT:

"Olen katsellut Somaliliiton vuosikokouksia DVD:ltä ja siellä jutellaan kiihkeästikin Helsinki Islam Keskuksen roolista Somaliliitossa. Eli tästä on keskuksteltu pitkään näköjään."


Abdirizak Sugulle:

"Milloin ja missä?"


MOT:

"2010 esimerkiksi ja olitte itse mukana siellä."


Abdirizak Sugulle:

"Mä en muista. Olen aina ollut mukana kokouksissa mutta mä en muista. Ja en muista että keskusteltiin kiivaasti."

Abdi:

"Jos jotain tapahtuu tässä maassa, jos joku somalitaustaisista ihmisistä tekevät jotain pahaa, he liittyvät yhdellä tai toisella tavalla Helsingin islamikeskukseen. Tästä me ollaan kovin huolissamme, tämä on yhtenäinen näkökulma meijän yhteisössä. Sieltä löytyy pohjoismaiden vastaista ääri-ideologiaa."


MOT:

"Olen puhunut somaleiden kanssa, jotka ovat huolissaan Itä-Pasilan radikalisuudesta. Onko syytä huoleen?"


Abdirizak Sugulle:

"Ei pitäisi syytä huoleen. koska ei ole heidän työnsä, ne jotka sanovat näin. Se on viranomaisten asioita ja viranomaiset tietävät tietävät ketkä ovat radikaali ja ketkä eivät ole. Eli ei tarvitse olla ei ole heidän että ne huolestavat koska emme näe itseäni että olen radikaaliksi tai ääriksi.


MOT:

"Löytyykö täältä radikaalia ajatusta?"


Abdirizak Sugulle:

"Ei löydy täältä Helsinki Islam Keskuksesta. Ei mitään radikaali ajatuksia."


MOT:

"Puhutaan pelon ilmapiiristä, että uskontoa käytetään hyväksi ja arvostelijat eivät uskalla nousta esiin. Ja useat ihmiset jotka lupasivat minulle haastattelun peruivat viime tingassa. Miksi näistä asioista ei haluta puhua avoimesti?"


Abdirizak Sugulle:

"Tämä on naurettava asia. Että koska Suomessa ei ole sama kuin Somaliassa. Jos minä tiedän jotain, tai epäilen jotain, miksi minä piileskelen? Jos minulla on totta asiaa voin minä kertoa ihan avoimisesti koska Suomessa on turvamaa kukaan ei voi vahingoittaa toisia ja myöskin jo joku toinen tietä jotain väärä eli hänen, hän voi kertoa ihmiselle sen takia tämä on naurettava asia ja se kertoo siitä, että noi (??) jotka sanovat, että me tiedämme jotain mutta emme halua kertoa että vika on heille."

Said Adenin johdolla, Somaliliitto haki vuonna 2009 yli 300 000 euroa Raha-automaattiyhdistykseltä. Rahat myönnettiin mutta Adenin jälkeen tullut hallitus kieltäytyi yht äkkiä ottamasta vastaan rahoja. Syyksi ilmoitettiin islamin kielteinen näkemys uhkapeleihin. Vähän myöhemmin Somaliliitto kuitenkin pyörsi näkemyksensä ja rahat otettiin vastaan.Said Aden:

"Kyllä vähän tyrmistyin ja ja olin niin kuin tota ihmeissään ja kaikki muutkin ketkä tässä meidän kanssa meitä tuki tässä oli ihmeissään, että voiks näin Suomessa toimia ja kun kaikki muut valittavat siitä, että ne ei saanut resurssia ja rahaa niin kuitenkin joku sanoo että ei kelpaa. Se oli kaikkien… kaikkien niin kuin tota niin kuin lailla tyrmistyttävää."

   "Mun mielestä se voi olla uskontoa käytetään ikään kuin tekosyynä."


MOT:

"Mutta tekosyynä mihin?"


Said Aden:

"Se on varma niin kuin tota vois ajatella, että että lähinnä niin kuin halutaan näyttää, että keillä on valta.. missä valta on ja ketkä päättävät. Ja se että jos meillä sanotaan, että se on niin kuin uskonnon nimissä asiat tehty niin silloin ehkä niin kuin ei uskalleta suhtautua kriittisesti."


MOT:

"Mikä oli Helsinki Islam keskuksen rooli kun Somaliliitto kieltäytyi raha-automaatti yhdistyksen apurahoista?"


Abdirizak Sugulle:

"Meillä ei ollut mitään roolia. Silloin minä toimin imaamina ja multa kysyttiin vain mika uskonto kanta tämä rahaan on. Olen etsinyt ja myöskin keskustellut sellaiset oppimiehet jotka asuvat eurooppalaisessa, silloin he sanoivat minulle että se on kielletty. Olen kertonut sitten taas ihmisille jotka ovat kysyneet  minulta ja silloin oli se oli viimeinen asia mikä minä tiesin mutta kielletäänkö raha vai otetaanko ei ole mitään Helsinki Islam Keskuksen asioita se on Somaliliiton hallituksen asia ja kun he ovat kieltäneet ensin kertaa ja sitten täällä kävi yksi meidän oppimiehiltä jotka käyvät tai vierailevat tässä Suomessa ja kun he ovat kysyneet tarkasti asiaa ja katsoneet monipuoleen, hän on sanonut että ei ole mitän ongelma ja asia on loppunut näin."


Abdi:

"Ennen Somaliliiton vuosikokokusta, Helsingin Islam Keskus maksavat ihmisten jäsenmaksuja. Yhdistysken lain mukaan nämä henkilöt eivät ole Somaliliiton jäseniä, koska hallituksen pitäisi päättää uusista jäsenistä."


MOT:

"No, tiliotteista selviää, että somaliyhdistys Somda maksoi samana päivänä 22 henkilön jäsenmaksut somaliliitolle. Miksi?"


Arshe Said:

"Somda?"


MOT:

"Somda."


Arshe Said:

"En tiedä."


MOT:

"Myös sinun jäsenmaksusi."


Arshe Said:

"Minun jäsenmaksu? Somda maksanut?"


MOT:

"Joo."


Arshe Said:

"Yllätys. Milloin se on?"


MOT:

"2009 on maksettu. 22 henkilön jäsenmaksut."


Arshe Said:

"Somda. Mä en tunne."


MOT:

"Se on yks näistä somalilaisista yhdistyksistä."


Arshe Said:

"En tunne missä se Somda on. Mutta… Mm… Missä siinä on jäsenmaksut, henkilöt sitten."


MOT:

"Täs on 10 euroo. Ja siinä on myös sun nimi jossakin. Ootas, missä se on… Tossa."


Arshe Said:

"Somda ry. Mä en tunne Somda ry."


MOT:

"Minkä takia ne on maksanu sun jäsenmaksun?"


Arshe Said:

"En tiedä. En tiedä. Pitää selvittää. Hyvä kysymys. Mä en tiedä."


Said Aden:

"Mä tyrmistyin todella, mä ihmettelin että voiks näin tehdä ja huomasin että tämmös… edellisvuodetkin oli vähän samankaltaisia, että aina nää tietyt järjestöt maksoi tietyiltä henkilöiltä jäsenmaksun."


MOT:

"Minkä takia et pystynyt tähän puuttumaan, olit kuitenkin puheenjohtaja?"


Said Aden:

"No se mun ajatus oli että tehdä niin kuin vähän parempi seuranta ja vähän tota tilannetta ja vähän enemmän kiinnittää huomiota seuraavan vuoden eli silloin niin kuin 2010 alkuun mutta silloin en ehtinyt olla koska ennen sitä mä lähdin pois."


MOT:

"Minkä takia näin on tehty? Mikä on tän tausta?"


Said Aden:

"Varmaan niin kuin ajatus on se että vaikuttaa vaikuttaa tällä järjestäytyneellä systeemillä liiton toimintaan."


MOT:

"Ostetaan valtaa?"


Said Aden:

"Näköjään."


Suomessa on meneillään maan ensimmäinen terrorismitutkinta, jossa epäiltyinä ovat kahdeksan somalitaustaista henkilöä. Heitä epäillään terroristijärjestön al-Shababin rahoittamisesta sekä terroristien värväyksestä. Poliisin mukaan alaikäisiä lapsia oltiin lähettämässä terroristien koulutusleireille Suomesta.


MOT:

"Onko poliisin terrorismitutkinta yhteydessä Itä-Pasilan moskeijaan?"


Abdirizak Sugulle:

"Eli meillä ei ole terrorismitutkinta yhteydessä joka on kohdistettu moskeijaan. Ei ole."


MOT:

"Pitääkö paikkansa että yksi epäillyistä on veljenne?"


Abdirizak Sugulle:

"Eli mun veli on ollut yksi epäillyistä mutta asia on niin hoidettu että hän oli vangittuna kaksi päivää ja sitten kun hoidettiin asia loppu nyt näin. Mutta ei ole mitään syytä että varmankin keissi (=tapaus) ei vielä loppunut mutta hän on ihan tavallinen ihminen joka on vapaa ja hän on töissä.


MOT:

"Mistä häntä epäiltiin?"


Abdirizak Sugulle:

"Ainakin mitä he ovat sanoneet, että olen lukenut se oli ihan rahoitusta. Mutta tämäkin ei ollut vielä vankeissa koska hän ei tehnyt mitään rahoittamista."


MOT:

"Että olisi lähettänyt rahoitusta Al-Shababiin?"


Abdirizak Sugulle:

"Ma en tiedä syvästi missä asiasta koske koska se on hänen asiansa."


Abdi:

"Tiesin et meillä oli yhteisö ihmisiä jotka kannattavat. Tiesin että että tämä ongelma on olemassa. Ja on oikein että Suomen valtio ottaa tämän asian vakavasti.

En usko, että poliisitutkimus on turha. Vielä on ihmisiä jotka kannattavat terrorismia.

Me haluamme kertoa Somaliliiton ongelmista nyt koska jos vielä pahempaa tulee ilmi, se vaikuttaa meihin kaikkiin, vaikka kyse on vaan pienestä ääriryhmästä."