Hyppää pääsisältöön

Somaliliiton valvonta ja rasismin pelko

”Meitä ei media ole koskaan tutkinut”, sanoi Somaliliiton puheenjohtaja kun hän haastattelun jälkeen vielä kerran otti yhteyttä. Puheenjohtaja pelkäsi sitä, että ohjelma aiheuttaisi lisää rasismia somaleita kohtaan.

Somalit, jotka arvostelevat Somaliliiton toimintatapoja sekä kasvoillaan että nimettöminä ohjelmassa, pelkäävät samaa asiaa, mutta siitä huolimatta he katsovat, että on tärkeätä pestä sisäinen likapyykki, tarvittaessa jopa julkisuudessa.

Heidän mielestään Somaliliittoon pitäisi suhtautua aivan samalla tavalla kun muihin Suomessa toimiviin yhdistyksiin. Tähän asti viranomaiset ovat katsoneet Somaliliiton toimintaa läpi sormien. Kriitikoiden mielestä kyse on positiivisesta syrjinnästä, josta pitkällä tähtäimellä voi koitua enemmän haittaa kun hyötyä somaliyhteisölle.

Kun organisaatioissa kuohuu, kyse on usein myös henkilökohtaisista riidoista. Niin myös Somaliliitossa. Eikä mikään ihme! Somaliliitto edustaa hyvin kirjavaa ryhmää, josta löytyy eritaustaisia ihmisiä. Heitä erottavat niin koulutustaso kun poliittiset kannat, klaanitausta ja uskonnollisuus. Mutta henkilökohtaiset riidat eivät tässä tapauksessa ole yhteiskunnallisesti tärkeitä. Tärkeämpää on vaatia samoja hallintatapoja kun muiltakin kansalaisjärjestöiltä.

Somaliliiton taktiikka on kuitata kritiikki sillä, että kyse on yhden ainoan henkilön  kostoretkestä. Se on kuitenkin ongelmien karkea pelkistys, sillä Somaliliiton rahankäyttöä ja pienen radikaalin johdon vallanpitoa kritisoivat useat somalit. MOT:n saamat asiakirjat tukevat näitä väitteitä.

Somaliliiton eräs entinen jäsen tiivisti asiat: ”Siellä on aivan sekava tilanne. Johto ajaa omia intressejään ja uskonto on tullut liian vahvasti mukaan. He ovat unohtaneet mistä yhdistyksestä oikeasti on kysymys”.

Kommentit