Hyppää pääsisältöön

Dan Koivulaakso: Suomessa ei tulla tekemään valkoista vallankumousta ja onnistumaan siinä

YleX Etusivun vieraana kävi yksi Äärioikeisto Suomessa -teoksen kirjoittaja, vasemmistoaktiivi ja kunnallispoliitikko Dan Koivulaakso, jonka mukaan maahanmuuttokeskustelu Suomessa käydään maahanmuuttokriittisten ehdoilla.

Dan Koivulaakso YleX Etusivun vieraana

YleX Etusivun Lindan ja Auran haastattelemalla Dan Koivulaaksolla on omakohtaista kokemusta äärioikeistolaisten ryhmien tekosista, sillä hänen kasvoilleen sumutettiin kaasua North Priden oheistapahtumassa, minkä aiheena oli äärioikeistolaisten kohdistama uhka. Tapahtuma jouduttiin keskeyttämään tapauksen vuoksi. Koivulaakso ei kuitenkaan koe oloaan uhatuksi.

- Äärioikeistoo on monenlaista. Pitää erotella radikaali oikeistopopulismi ja tämmöset fasistiset ryhmät. Edellä mainittu ei kohdista samanlaista turvallisuusuhkaa, vaikka ovatkin poliittisesti haitallisia. Ei niitten voi antaa haitata arkea sen kummemin, muutenhan ne voittaa, jos ne pelottelemalla pystyvät estämään ihmisen toiminnan, Koivulaakso sanoo.

Äärioikeistolaiset ryhmittymät ovat kuitenkin uhka niille ihmisille, joihin uhka suoranaisesti kohdistuu, vaikka onnistunutta valkoista vallankumousta ei Koivulaakson mukaan tulla Suomessa näkemään.

- Ei tulla tekemään valkoista vallankumousta ja onnistumaan siinä, mutta uhka kohdistuu yksilöihin ja esimerkiksi rasisminvastaista työtä tehdessä joutuu ottamaan huomioon tämän, Koivulaakso sanoo.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan pyrkimys on selittää, millä tavoin äärioikeistolaiset ryhmät toimivat ja mitkä näiden ryhmien tavoitteet ovat. Äärioikeistolaisuuden kauhistelu ei Koivulaakson mukaan auta asiaa millään tavalla.

- Pitää selvittää, mitä nämä ryhmät haluaa ja haastaa niitä maahanmuuttokriittisissä kysymyksissä ja muissa kysymyksissä. Se nyt on absurdia kuinka paljon maahanmuuttopolitiikasta keskustellaan verrattaen, että se on hyvin pieni politiikan lohko, Koivulaakso sanoo.

- Keskustellaan vain niillä edellytyksillä, joilla aiheesta paljon huutelevat ihmiset haluaa. Keskustelu siirtolaisuudesta on lähtenyt maahanmuuttokriittiseen vinkkeliin.

Jatkuva maahanmuuttopolitiikasta keskusteleminen on Koivulaakson mielestä haitallista yhteiskunnalle.

- Jos kansallismielisyys asetetaan kaiken politiikan lähtökohdaksi niin kyllähän se häivyttää muut yhteiskunnalliset ristiriidat, jotka on huomattavasti keskeisempiä, luokkaerot ja muut syrjinnän muodot. Se on haitallista kaikille, jotka ei aseta kansallismielisyyttä keskiöön, Koivulaakso summaa.

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan tästä.

Lähteet: YleX Etusivun haastattelu