Hyppää pääsisältöön

Lapsen latailusta saatu maksumääräys osa piratismin vastaista tehoiskua – valtaosa maksoi mukisematta

9-vuotiaan tytön tietokoneen takavarikointi on osa viime syksynä toteutettua tehoiskua.

Tietokone // Kuva: EPA/ RAINER JENSEN

Perheenisän tilitys leviää verkossa: Tyttären Chisu-latailuista lähes tonnin lasku. Tänä aamuna miehen kertomuksen mukaan kaksi talousrikospuolen konstaapelia tuli miehen kotiin kotietsintälaput käsissään ja vaativat tyttären tietokonetta mukaansa.

Ilmeisesti tapaus on osa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen taannoista teho-iskua, jossa 28 suomalaiselle toimitettiin satojen eurojen vahingonkorvausvaatimukset Chisun -albumin lataamisesta.

TTVK teki viime syksynä tehoiskun ja selvitti, ketkä kaikki olivat ladanneet Bittorrent-tekniikalla laittomasti Chisun albumin Kun valaistun.(Aamulehti 12.2.2012)

Valtaosa maksanut korvaukset valittamatta

TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kertoo YleX:lle, että Facebook-kertomuksessa mainittu 600 euron korvaussumma on ollut yleinen sopimussumma tässä tapauksessa. TTVK ilmoitti viime helmikuussa, että jos yksikin jättää korvauksen maksamatta, asia etenee rikosilmoitukseksi. Näin on ilmeisemmin käynyt myös 9-vuotiaan tytön ja hänen isänsä kohdalla.

Antti Kotilainen sanoo, että niistä henkilöistä, joille korvausvaatimus on lähetetty, lähes 90 prosenttia on maksanut summan. Joissakin tapauksissa on kuitenkin jouduttu jättämään rikosilmoitus.

- Viranomaiset tutkivat ja katsotaan mitä tapahtuu, Kotilainen kommentoi.

Korjaus 21.11.2012 kello 15:44: Poistettu Aamulehden jutusta lainattu lause: "Bittorrent-tekniikalla ladattuja levyjä ei voi imuroida pelkästään omaan käyttöön, vaan samalla tulee jakaneeksi levyä muille." On olemassa myös asiakasohjelmistoja, joissa lataaja ainoastaan lataa p2p-tekniikalla itselleen tiedostaja, eikä jaa materiaalia eteenpäin. Useissa ohjelmistoissa jakaminen on kuitenkin oletuksena.

Lähteet: YleX, Aamulehti