Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä kaurahiutaleet: Isoja eroja

Kuva: Yle kaurahiutaleet

Kaurapuuro on terveellistä ja ekologista - siis oikeata trendiruokaa. Sokkotestissä paljastui, minkä merkkisistä kaurahiutaleista tulee parhaan makuinen puuro. Mukana olivat neljät hiutaleet.

Testissä olivat peruskaurahiutaleet, joiden keitto puuroksi vie 5-10 minuuttia. Mukana olivat kolmen ison valmistajan kaurahiutaleet: Myllyn Paras, Raision valmistama Elovena ja Helsingin Myllyn valmistama Myllärin luomu. Neljäntenä oli gluteeniton tuote, keskisuomalaiselta tilalta tuleva Puuppolan aitokaura. Kaura sopii osalle keliaakikoista.

Kaupan omia merkkejä ei otettu testiin mukaan. Ne tulevat useimmiten samoilta valmistajilta kuin brändihiutaleet. Lidlin myymät Guldsol-hiutaleet ja Pirkan perushiutaleet valmistaa Myllyn Paras. Rainbow’n tavalliset kaurahiutaleet taas tulevat Helsingin Myllyltä (tilanne loppuvuonna 2012).

Totuus löytyy kaurapuurosta

Testaajina oli kolme ystävystä pääkaupunkiseudulta. Maarit Saarilaakso-Christiansson, Maria Paananen ja Maija Puronkari ovat tutustuneet toisiinsa Anarkistimarttojen toiminnassa.

- Anarkistimartat on yksi Uudenmaan alueen Marttayhdistyksistä. Lähdin mukaan aktiivisen ja nuorekkaan toiminnan takia, Maria kertoo.

Vaihtelevat reseptit

Testaajille vilautettiin tuotemerkkejä ja pakkauksia etukäteen.

- Miksi kaikkien pakkaukset ovat sävyltään sinisiä? Varmaan Elovenan vaikutusta, Maarit pohtii.

Varsinainen testi tehtiin sokkona eli hiutaleilla oli värikoodit. Testaajat erottivat Puuppolan gluteenittomat hiutaleet saman tien muista - isomman koon takia.

Puurot keitettiin veteen, pakkausten ohjeilla. Kaikkiin laitettiin sama määrä suolaa. Resepteissä oli eroja: Jotkut hiutaleet lisättiin kiehuvaan veteen, jotkut kylmään tai haaleaan.

Testaajien arviot hiutaleista ja puuroista löytyvät jutun lopusta.

Höyrytys vie rasvan maun

Puuppolan gluteenittomien hiutaleiden – ja puuron – erilaisuus herätti testaajissa suurta hämmennystä. Syy selvisi lopulta: Puuppolan hiutaleista puuttuu esikypsyttävä lämpökäsittely eli niitä ei höyrytetä. Siksi Puuppolan suositeltu säilytysaikakin on selvästi lyhyin, puoli vuotta. Muut säilyvät hyvinä 10-12 kuukautta.

- Puuppolan hiutaleissa on rasvan maku, jonka me maistoimme kitkeränä jälkimakuna. Emme ole tottuneet tuohon makuun, koska olemme syöneet höyrytettyjä hiutaleita niin pitkään, Maija miettii.

Suomessa on myös muita pieniä valmistajia, jotka eivät höyrytä hiutaleitaan. Yksi niistä on liminkalainen Niittymylläri. Heiltä kerrotaan, että suomalaiset eivät enää tunnista kauralle luontaista, voimakasta makua, jonka maistaa vain tuoreissa hiutaleissa.

Made in Finland

Valtaosa – ellei kaikki – Suomessa myytävistä kaurahiutaleista valmistetaan Suomessa. Raaka-aineet eivät tosin aina ole 100% suomalaisia.

Kaurahiutaleisiin käytetään koko kauran jyvä, lukuun ottamatta ulointa akanakuorta. Kaikki ovat siis käytännössä täysjyvähiutaleita.

Nimi on enne

Tämän testin voitti Myllyn Paras, ja Myllärin luomu tuli tiukasti perässä. Elovena jäi kolmanneksi. Puuppolan hiutaleiden poikkeava maku jätti ne selvästi jumbosijalle.

Merkki Pisteet (1-5) Hinta/kg
Myllyn Paras 4,2 1,37 e
Myllärin luomu 4 2,29 e
Elovena 3,2 1,40 e
Puuppolan Aitokaura 1,3 5,41 e

Testaajien arviot

Myllyn Paras
+ maukkaat hiutaleet
+ puurossa voimakkain tuoksu ja maku
+ puurossa hyvä suutuntuma, paksuin koostumus
- kotimaisuusaste todennäköisesti pienempi kuin muilla: Avainlippumerkki (muilla on Hyvää Suomesta – Joutsenmerkki tai hiutaleet ovat oman tilan tuotantoa)

Myllärin luomu
+ hiutaleissa voimakkain tuoksu ja maku
+ puurossa hyvä maku
- puurossa mieto tuoksu

Elovena
+ puurossa hyvä tuoksu
- hiutaleet mauttomia ja tuoksuttomia
- puurossa mitäänsanomaton maku

Puuppolan Aitokaura
+ puuron maku parempi kuin ulkonäkö antaisi odottaa
- hiutaleissa ja puurossa kitkerä jälkimaku
- puurossa löysä rakenne ja omalaatuinen tuoksu
- kova hinta (sama kuin kilpailevilla gluteenittomilla tuotteilla)

Muokattu 19.8.2014: Ulkoasun korjauksia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.