Kaurapuuro on terveellistä ja ekologista - siis oikeata trendiruokaa. Sokkotestissä paljastui, minkä merkkisistä kaurahiutaleista tulee parhaan makuinen puuro. Mukana olivat neljät hiutaleet.
Testissä olivat peruskaurahiutaleet, joiden keitto puuroksi vie 5-10 minuuttia. Mukana olivat kolmen ison valmistajan kaurahiutaleet: Myllyn Paras, Raision valmistama Elovena ja Helsingin Myllyn valmistama Myllärin luomu. Neljäntenä oli gluteeniton tuote, keskisuomalaiselta tilalta tuleva Puuppolan aitokaura. Kaura sopii osalle keliaakikoista.
Kaupan omia merkkejä ei otettu testiin mukaan. Ne tulevat useimmiten samoilta valmistajilta kuin brändihiutaleet. Lidlin myymät Guldsol-hiutaleet ja Pirkan perushiutaleet valmistaa Myllyn Paras. Rainbow’n tavalliset kaurahiutaleet taas tulevat Helsingin Myllyltä (tilanne loppuvuonna 2012).
Totuus löytyy kaurapuurosta
Testaajina oli kolme ystävystä pääkaupunkiseudulta. Maarit Saarilaakso-Christiansson, Maria Paananen ja Maija Puronkari ovat tutustuneet toisiinsa Anarkistimarttojen toiminnassa.

- Anarkistimartat on yksi Uudenmaan alueen Marttayhdistyksistä. Lähdin mukaan aktiivisen ja nuorekkaan toiminnan takia, Maria kertoo.
Vaihtelevat reseptit
Testaajille vilautettiin tuotemerkkejä ja pakkauksia etukäteen.
- Miksi kaikkien pakkaukset ovat sävyltään sinisiä? Varmaan Elovenan vaikutusta, Maarit pohtii.
Varsinainen testi tehtiin sokkona eli hiutaleilla oli värikoodit. Testaajat erottivat Puuppolan gluteenittomat hiutaleet saman tien muista - isomman koon takia.
Puurot keitettiin veteen, pakkausten ohjeilla. Kaikkiin laitettiin sama määrä suolaa. Resepteissä oli eroja: Jotkut hiutaleet lisättiin kiehuvaan veteen, jotkut kylmään tai haaleaan.
Testaajien arviot hiutaleista ja puuroista löytyvät jutun lopusta.
Höyrytys vie rasvan maun
Puuppolan gluteenittomien hiutaleiden – ja puuron – erilaisuus herätti testaajissa suurta hämmennystä. Syy selvisi lopulta: Puuppolan hiutaleista puuttuu esikypsyttävä lämpökäsittely eli niitä ei höyrytetä. Siksi Puuppolan suositeltu säilytysaikakin on selvästi lyhyin, puoli vuotta. Muut säilyvät hyvinä 10-12 kuukautta.
- Puuppolan hiutaleissa on rasvan maku, jonka me maistoimme kitkeränä jälkimakuna. Emme ole tottuneet tuohon makuun, koska olemme syöneet höyrytettyjä hiutaleita niin pitkään, Maija miettii.
Suomessa on myös muita pieniä valmistajia, jotka eivät höyrytä hiutaleitaan. Yksi niistä on liminkalainen Niittymylläri. Heiltä kerrotaan, että suomalaiset eivät enää tunnista kauralle luontaista, voimakasta makua, jonka maistaa vain tuoreissa hiutaleissa.
Made in Finland
Valtaosa – ellei kaikki – Suomessa myytävistä kaurahiutaleista valmistetaan Suomessa. Raaka-aineet eivät tosin aina ole 100% suomalaisia.
Kaurahiutaleisiin käytetään koko kauran jyvä, lukuun ottamatta ulointa akanakuorta. Kaikki ovat siis käytännössä täysjyvähiutaleita.
Nimi on enne
Tämän testin voitti Myllyn Paras, ja Myllärin luomu tuli tiukasti perässä. Elovena jäi kolmanneksi. Puuppolan hiutaleiden poikkeava maku jätti ne selvästi jumbosijalle.

Merkki | Pisteet (1-5) | Hinta/kg |
Myllyn Paras | 4,2 | 1,37 e |
Myllärin luomu | 4 | 2,29 e |
Elovena | 3,2 | 1,40 e |
Puuppolan Aitokaura | 1,3 | 5,41 e |
Testaajien arviot
Myllyn Paras
+ maukkaat hiutaleet
+ puurossa voimakkain tuoksu ja maku
+ puurossa hyvä suutuntuma, paksuin koostumus
- kotimaisuusaste todennäköisesti pienempi kuin muilla: Avainlippumerkki (muilla on Hyvää Suomesta – Joutsenmerkki tai hiutaleet ovat oman tilan tuotantoa)
Myllärin luomu
+ hiutaleissa voimakkain tuoksu ja maku
+ puurossa hyvä maku
- puurossa mieto tuoksu
Elovena
+ puurossa hyvä tuoksu
- hiutaleet mauttomia ja tuoksuttomia
- puurossa mitäänsanomaton maku
Puuppolan Aitokaura
+ puuron maku parempi kuin ulkonäkö antaisi odottaa
- hiutaleissa ja puurossa kitkerä jälkimaku
- puurossa löysä rakenne ja omalaatuinen tuoksu
- kova hinta (sama kuin kilpailevilla gluteenittomilla tuotteilla)
Muokattu 19.8.2014: Ulkoasun korjauksia