Hyppää pääsisältöön

TTVK tyrmää perheenisän väitteen: Chisun albumia ei käytetty syöttinä

Chisun albumi näyttää päätyneen tehovalvontaan sattumalta. Levyä ei myöskään laitettu jakoon tahallisesti TTVK:n toimesta.

Chisu Provinssirockissa 2012 // Kuva: Tomi Mikola

Kerroimme tänään, kuinka Perheenisän tilitys leviää verkossa: Tyttären Chisu-latailuista lähes tonnin lasku, jonka seurauksena poliisit takavarikoivat tytön koneen. Tapaus on osa TTVK:n viime syksynä käynnistämää tehoiskua.

TTVK teki viime syksynä tehoiskun ja selvitti, ketkä kaikki olivat ladanneet Bittorrent-tekniikalla laittomasti Chisun albumin Kun valaistun. Bittorrent-tekniikalla ladattuja levyjä ei voi imuroida pelkästään omaan käyttöön, vaan samalla tulee jakaneeksi levyä muille Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo, että tämä keino on ainut mikä heillä on käytettävissä piratismia vastaan tällä hetkellä.

Kotilainen sanoo, että Chisun Kun valaistun -albumi päätyi tehoiskun osaksi julkaisuaikansa vuoksi, koska albumin julkaisun jälkeen TTVK huomasi levyn lähtevän jakoon.

- Heti valvonnan käynnistyttyä jakotapahtumia seuratessa Chisun albumi lähti liikkeelle.

Eli Chisun levyä ei varta vasten valittu seurantaan.

- Yleisesti levyt lähtevät laittomaan jakoon noin tunnin päästä albumin julkaisusta, Kotilainen kertoo.

Ansoja ei viritellä

Facebookissa leviävässä perheenisän tilityksessä vihjataan Chisun levyn tehovalvonnan olleen levy-yhtiön tai TTVK:n järjestämä ”ansa”. Kotilainen tyrmää väitteet suoriltaan.

- Ei ikinä! Ei sellaista voi tehdä. Me ikään kuin istumme siellä katsomassa milloin levy laitetaan jakoon. Pirate Bay ei esimerkiksi poista sieltä mitään, vaikka pyydettäisiin, joten tämä valvonta on ainoa keino.

Chisun albumia ei siis käytetty houkuttimena?

- Ei. Se ei olisi eettisesti eikä laillisestikaan oikein, Kotilainen painottaa.

TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo, että tänäkin vuonna on tehty samantyyppistä laitonta jakamista koskevaa seurantaa. TTVK Ry on rekisteröity yhdistys, joka valvoo jäsentensä oikeuksia ja tiedottaa ja kouluttaa tekijänoikeudesta.

Lähteet: YleX