Hyppää pääsisältöön

UFF – ryysyillä rikkauksiin?

UFF eli U-landshjälp från Folk till Folk tunnetaan ensisijaisesti keltaisista vaatekeräyslaatikoista ja kehitysyhteistyöstä. Yhdistys on ollut julkisuudessa myös vähemmän mairittelevissa yhteyksissä, kun sen on epäilty lähinnä tekevän tuottoisaa bisnestä, jonka tuotosta vain murto-osa menee avun tarvitsijoille. Epäilyksen varjon syy on korruptoitunut tanskalainen opettajaryhmä Tvind, joka on perustanut myös Suomen UFF:n.

Mitä vaatteille tapahtuu, kun ne pudotetaan muovipussissa tien vieressä nököttäviin keltaisiin UFF-keräyslaatikoihin? Kuningaskuluttajan mukaan Suomessa keräykseen annetut vaatteet lahjoitetaan tukkumyyjille, jotka myyvät ne eteenpäin afrikkalaisille vähittäismyyjille, jotka myyvät ne edelleen käyttäjille. Eli vaatteita ei jaeta ilmaiseksi missään, vaan ne myydään.

Kolikolla on kaksi puolta: toisaalta paikalliset myyjät saavat töitä, eivätkä avun saajat passivoidu ilmaisen tavaran takia. Toisaalta taas halvalla myytävät, käytetyt vaatteet syövät pohjaa afrikkalaisten omalta vaateteollisuudelta. Kuningaskuluttajassa haastatellun Suomen UFF:n toiminnanjohtaja Virve Kiven mukaan 90 prosenttia afrikkalaisista käyttää kierrätysvaatteita.

Silminnäkijän raportti UFF:n toiminnasta pureutuu paljon kohua herättäneeseen, 70-luvulla perustettuun opettajaryhmä Tvindiin. Tvindin keulakuva on tanskalainen toisinajattelija Mogens Amdi Pedersen. Tvind perusti hyväntekeväisyysjärjestö Humana People to Peoplen, jonka nimi vaihtelee maittain. Suomessa se on UFF.

Tvindin nimissä Tanskaan perustettiin myös useita erilaisia kouluja, joista tunnetuin oli Matkustava kansankorkeakoulu DRH. Edelleen toiminnassa oleva DRH on kerännyt paljon kritiikkiä. DRH-kouluja on muun muassa Tanskassa ja Norjassa, mutta Norjan opetusministeriö ei edes tunnusta sitä kouluksi.

Silminnäkijässä haastatellun, entisen Norjan DRH:n oppilas Kalle Vantasen mukaan koulussa ei opetettu mitään, mistä olisi oikeasti ollut hyötyä Afrikassa. Vantanen ja muut opiskelijat lähetettiin viikkoja kestäville lehtienmyyntimatkoille jopa Ruotsiin asti. Opiskelijoiden täytyi itse hoitaa matkustus, majoitus ja muut rahankäytölliset asiat samalla, kun heidän piti kerätä rahaa Humanalle.

Tvind-opettajaryhmään kuuluminen oli vieläkin rankempi kokemus. Entinen jäsen, tanskalainen Britta Junge kertoo Silminnäkijässä, että Tvindissä oleminen tarkoitti oman ajan loppumista: ryhmään liittynyt oli sitoutunut olemaan käytettävissä 24 tuntia vuorokaudesta. Myös omat varannot olivat opettajaryhmän käytettävissä.

Junge erosi opettajaryhmästä, kun kyllästyi Tvindin hämäräbisneksiin. Vuosina 1994–1995 Tvindin jäsenet pihistivät pahimmillaan jopa 50 000 dollaria viikossa veroparatiiseissa sijaitseville tileilleen. Junge tietää asian, sillä myös hän salakuljetti rahaa opettajaryhmän tileille.

Tanskassa Tvind on ollut oikeudessa kahdesti. Esimerkiksi Suomen UFF:ää perustamassa ollut Poul Jörgensen sai kahden ja puolen vuoden ehdottoman vankeustuomion veropetoksista ja kavalluksista. UFF:n toiminnanjohtaja Virpi Kivi sanoo Silminnäkijässä, ettei Jörgensen ole Suomen toiminnassa tai kehitysyhteistyössä mukana.

Suomen ulkoasianministeriö ei ole löytänyt huomautettavaa UFF:n rahoittamista projekteista tai varojen käytöstä.

Tietolaatikko

UFF kanteli Silminnäkijän jaksosta "Ryysyillä rikkauksiin" Julkisen sanan neuvostoon. JSN antoi vapauttavan päätöksen.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit