Hyppää pääsisältöön

Miten olut ja limonadi päätyvät janoisten kurkkuihin?

Vuoden 1959 mainoksessa janoiset ihmiset pyyhkivät hikeä otsiltaan ja taustalla kuuluu veden kielelle saava janojuoman virtaaminen lasiin. Mainos näyttää oluen ja virvoitusjuomien valmistuksen vaihe vaiheelta opettavaisen selostuksen avittamana.

Kaunis värimainos vie Sinebrychoffin suurtehtaalle, jossa oluen tarina kerrotaan pellolta pulloon. Käymisvaihe on herkullista seurattavaa, kun suuret altaat ovat täynnä kermavaahdolta muistuttavaa vaahtoa.

Mainos kertoo myös mielenkiintoisia tilastoja: Sinebrychoffin tehtaalla valmistetaan vuosittain noin 80 miljoonaa pulloa juomia. Jos tehtaan yhden päivän myynti sijoitettaisiin tien varteen matkalla Helsinki–Utsjoki, olisi janoista kulkijaa odottamassa pullo joka kahden metrin päässä.

Mutta janohan on myös niillä, jotka eivät olutta halua tai saa juoda! Seuraavaksi näemmekin limonadien valmistuksen, joihin käytetään "etelän auringon alla kypsyneitä ihania hedelmiä ja luonnon mehua, mutta myös raikkaita kotimaisia marjoja ja hedelmiä".

Kun virvoitusjuoman eri aineet on pullotettu, juomat vaeltavat karuselliin, jossa juoman eri aineet sekoittuvat.

Mainoksen lopussa kerrataan Sinebrychoffin siihenastinen historia kahden miehen olutkeskustelujen kautta alle minuutissa ja näytetään olutpanimon keidas, jossa ihmiset nauttivat janojuomia ja voivat keskustella hartaasti, sillä suun kuivumisesta ei ole pelkoa.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto