Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Parhaat pikaviestipalvelut tappavat tekstiviestit

Suomessa lähetettiin viime vuonna teksti- ja multimediaviestejä ennätysmäärä eli huikeat 4,5 miljardia kappaletta. Tekstiviestien kuolema kuitenkin lähestyy vääjäämättä. Oireet taudista ovat jo nähtävissä muualla Euroopassa ja USA:ssa.  Tauti on nimeltään pikaviestit ja ne liikkuvat internetin kautta, joten operaattorien kaupittelemat erilaiset tekstiviestipaketit ovat pian historiaa.

Suomessa oli viime vuonna 40 prosentissa matkapuhelinliittymistä kuukausimaksullinen dataliittymä, ja määrä kasvaa tänä vuonna selvästi. Viestintäviraston ennusteen mukaan tänä vuonna matkaviestimissä siirretty datamäärä tuplaantuu viime vuodesta. Kuka haluaa maksaa tekstaripaketeista, kun jo maksaa dataliittymästä? 

Onkin aiheellista tehdä pieni katsaus erilaisiin tekstiviestin tappajiin. 

WhatsApp - lähes kaikille

WhatsApp toimii useilla eri alustoilla, kuten Androidissa, iPhonessa, Windows Phonessa, BlackBerryssä ja Nokian Symbian-puhelimissa (S60, Symbian 3, Anna ja Belle). Rekisteröitymisen vaativa sovellus on helppokäyttöinen, koska se osaa käyttää laitteen osoitekirjaa ja hakea sieltä ihmiset, joilla WhatsApp on käytössä. Viestien lisäksi palvelun kautta voi lähettää myös puhetta, kuvia ja videoita.

WhatsApp-sovellus maksaa iPhonelle kertamaksuna 0,89 euroa, mutta tämän jälkeen käyttö on ilmaista. Muilla alustoilla, kuten Androidilla, käyttö on ensimmäisen vuoden ilmaista, mutta maksaa sen jälkeen 0,99 dollaria vuodessa.

Facebook Messenger - vain naamakirjailijoille

Facebookin ilmainen pikaviestiohjelma toimii lähes kuten WhatsApp, mutta sen käyttöön vaaditaan tietysti naamakirjan tunnukset. Sosiaalista mediaa vieroksuvat kaverit jäävät siis radiohiljaisuuteen. Toisaalta avoimemmat kaverit tavoittaa, vaikka nämä käyttäisivät Facebookia vain tietokoneellaan.

Facebook Messenger pitää ladata erikseen, vaikka käytössä olisikin jo Facebookin varsinainen kännykkäsovellus. Tällä hetkellä Messenger on saatavissa iPhoneen, Androidiin ja BlackBerryyn. Viestejä voi lähettää yksittäisille ihmisille ja ryhmille sekä liittää niihin kuvia ja paikkatietoja. Sovelluksesta näkee heti, kuka on linjoilla ja milloin tämä kirjoittaa vastausta takaisinpäin.

iMessage - vain Apple-käyttäjille

iMessage on Applen kehittämä palvelu, joka on leivottu sisään iPhonen, iPadin, iPod Touchin ja Mac-tietokoneiden mukana tulevaan Viestit-sovellukseen. Jos vastaanottajalla on Applen laite, käyttää järjestelmä automaattisesti ilmaista iMessagea maksullisen teksti- tai multimediaviestin sijaan.

Viesteihin voi liittää vapaasti tekstiä, kuvia, videoita sekä erilaisia tiedostoja. Palvelun käyttöön vaaditaan ilmainen Apple ID -tunnus. Vastaanottava osoite voi olla puhelinnumero tai sähköpostiosoite, ja viestit synkronoituvat kaikkien laitteiden kesken. Viestittelyn voi siis aloittaa yhdellä laitteella ja jatkaa toisella.

Skype - ei vain puheluja

Monet käyttävät Skypeä lähinnä netti- ja videopuheluihin, mutta se toimii hyvin myös pikaviestiohjelmana. Skype on ladattavissa ilmaiseksi tietokoneisiin (Windows ja Mac) sekä matkapuhelimiin (iPhone, iPad, Android, Windows Phone) ja se toimii myös joissain älytelevisioissa, joten sillä saattaa tavoittaa tutut muita palveluita paremmin. Ajatustenvaihdon lomassa voi lähettää kavereille myös valokuvia, videoita ja tiedostoja. Mobiiliversioiden ominaisuuksissa on tosin eroja.

Kun käytössä on kiinteähintainen dataliittymä, on varsinainen tekstiviestittely näillä palveluilla täysin ilmaista. Heikkoutena useissa palveluissa on se, että lähettäjällä ja vastaanottajalla pitää olla sama sovellus tai käyttöjärjestelmä sekä nettiyhteys päällä. Ulkomailla datayhteyden käytöstä veloitetaan erikseen, joten silloin palveluja kannattaa käyttää vain wlan-verkossa.

Analyytikko uskoo WhatsAppiin

Alekstra-yhtiössä USA:ssa työskentelevä mobiilialan analyytikko Tero Kuittinen arvioi, että tekstiviestittely on siirtynyt osaksi Facebookiin, mutta suurimman palan kakusta nappaa WhatsApp-palvelu.

- WhatsApp-palvelu on isoin peikko tekstiviesteille.  Se pyörittää jo 10 miljardia viestiä päivässä maailmanlaajuisesti. Taso oli 1 miljardia päivässä vain vuosi sitten eli kasvu on todella hurjaa, Kuittinen kertoo.

- WhatsApp on selvästi ainoa iso maailmanlaajuinen tekstiviestinnän korvaaja. Tietyissä Aasian maissa pienemmät palvelut, kuten KakaoTalk, menestyvät, mutta WhatsApp on ladatuimpien sovellusten joukossa yli sadassa maassa. Applen iMessage on hieno tuote, mutta harvan ihmisen kaikilla ystävillä ja perheenjäsenillä on iPhone.

Myös operaaattorit ovat alkaneet valmistella tekstiviestien hautajaisia. TeliaSoneran toimitusjohtaja Lars Nyberg jo väläytteli liittymien hinnoittelun muuttuvan nykyisestä.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.