Hyppää pääsisältöön

Toni Wirtanen: Kun rahat loppuu, tehdään joululevy

Joulumarkkinat vauhdittavat levynmyyntiä, mutta missä ovat suomalaiset joululevyt.

Apulanta // Kuva: Tomi Mikola

Yhdysvalloissa lähes jokainen poptähti tekee jossain vaiheessa uraansa tunnelmallisen joululevyn. Viime vuonna Justin Bieberin Under the Mistletoe-joululevy keikkui monessa maassa albumilistojen ykkössijalla. Tänä vuonna Cee Lo Green julkaisi oman joululevynsä Cee Lo’s Magic Moment.

Suomalaisista artisteista Antti Tuisku on kantanut kortensa kekoon Minun Jouluni-albumilla vuonna 2005. Kotiteollisuus ja Viikate julkaisivat marraskuussa jouluisen Adventti-yhteissinkun ja hevarit ovat laittaneet hynttyyt yhteen Raskasta joulua ja Raskaampaa joulua -levyillä. Muuten Suomessa joululevyt ovat lähinnä kokoelmia tai iskemätähtien heiniä.

Miksi suomalaiset räppärit tai rokkarit eivät julkaise joululevyjä?

Jo 90-luvulta asti toiminut Fintelligens on uransa aikana julkaissut kuusi albumia, mutta joulualbumin julkaisulle ei ole tullut kunnollista saumaa tai ideaa.

Minkälainen olisi Fintelligensin joululevy?

- Tehtäisiin varmaan ihan omia biisejä ja lainattaisiin vaikutteita joistain vanhoista klassikoista, Elastinen toteaa.

Apulannan Toni Wirtasella on vahva näkemys suomalaisesta joululevykulttuurista.

- Joululevyn pitäisi olla helvetin hyvä, ettei se olisi korni. Me kurantit rokkarit, jotka olemme kasvaneet paskojen joululevyjen aikaan, niin meidän on hyvin vaikea lähteä orientoitumaan siihen millään järkevällä levyllä. Siitä tulee enemmänkin huumoria, Toni Wirtanen summaa.

Apulannan pitkän uran aikana joululevystä on puhuttu moneenkin otteeseen – lähinnä vitsillä. Yhtyeen jouluisesta hittikimarasta unelmoivien ei kannata kuitenkaan menettää toivoaan.

- Sitten, kun rahat loppuu, tehdään joululevy. Se on varma, Toni Wirtanen toteaa.