Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pilvee, pilvee, pilvee

Rele teki pienen pilvivertailun jo alkuvuodesta, mutta palvelut ovat kehittyneet ja varsinkin hinnoittelu muuttunut niin paljon, että on paikallaan työntää taas pää pilviin. Eli kierros suosituimpiin palveluihin.  

Dropbox - yksinkertainen ennakkosuosikki

Pilvipalatseista tunnetuin ja suosituin. Halutut kansiot synkronoituvat automaattisesti omiin laitteisiin ja julkisen kansion materiaalit voi jakaa kenelle tahansa.

Asiakasohjelmia on tarjolla lähes mille tahansa alustalle, kuten Windowsille, Macille, Linuxille, iOS:lle, Androidille, Blackberrylle ja Kindle Firelle, joten tiedostoja on erityisen helppo siirtää tietokoneiden ja mobiililaitteiden välillä. Listalta tosin puuttuu pienessä nosteessa oleva Windows Phone.

Dropboxissa esimerkiksi kuvien ja videoiden lähettäminen ja katsominen Android- tai iOS-laitteesta on tehty erittäin helpoksi. Dropbox on kitsain antamaan käyttäjälle ilmaista tilaa.

 • Ilmaista tilaa: 2 Gt (houkuttelemalla kaverin käyttäjäksi saa aina 500 Mt lisätilaa)
 • Maksullinen lisätila: 100Gt 9,99 $/kk, 200 Gt 19,99 $/kk

Google Drive - ryhmätyöhön

Entisen Google Docsin, nykyisen Driven erityinen voima piilee siinä, miten helposti ryhmä käyttäjiä voi muokata yhteisiä tiedostoja. Käyttö on vaivatonta varsinkin, jos on tottunut Gmailiin tai muihin Googlen palveluihin, mutta se ei ole yhtä selkeä kuin Dropbox. Asiakasohjelmat Windowsille ja Macille sekä erilaisia vaihtoehtoja mobiililaitteille. Windows Phone loistaa tässäkin poissaolollaan.

Drivessa on helppo ylläpitää kimpassa esimerkiksi erilaisia listoja, taulukkoja sekä luoda sinne vaikka vieraslistan tai muun lomakkeen. Esimerkiksi Google Driven iOS-sovellukset ovat monipuolisempia kuin Dropboxin, ja mm. iPadilla voi luoda ja muokata asiakirjoja, antaa tutuille lukuoikeuksia, lähettää kuvia ja videoita sekä käyttää kameraa.

 • Ilmaista tilaa: 5 Gt
 • Maksullinen lisätila: 25 Gt 2,49 $/kk, 100 Gt 4,99 $/kk, 200 Gt 9,99 $/kk, 400 Gt 19,99 $/kk. Maksullisia vaihtoehtoja aina 16 teratavuun asti. Maksullinen tilaus korottaa Gmailin käytössä olevan tilan automaattisesti 25 gigatavuun.

SkyDrive - eniten ilmaista tilaa

Vaikka SkyDrive on Microsoftin luomus, toimii se hyvin myös Macilla, Androidilla ja iOS:llä. Mobiilisovellus tietysti myös Windows Phonelle. Sekä Windowsissa että Macissa asiakasohjelman asennuttua tiedostonhallinnasta ja Finderista löytyy Dropboxin tapaan kansio, jonka sisältö synkronoituu automaattisesti eri laitteisiin. Jaettavat tiedostot vain raahataan tuohon kansioon.

SkyDrivessa saa keskeisistä palveluista eniten ilmaista tilaa pelkästään rekisteröitymällä, peräti 7 gigatavua. Microsoft suosii maksullisessa lisätilassa vuosilaskutusta, mikä saattaa olla toisille ihmisille mukavampaa - kohtuullisen halpa lisätilan hinta ainakin on. Suurin yksittäisen tiedoston koko on 100 megatavua, mikä saattaa olla liian vähän joillekin.

 • Ilmaista tilaa: 7 Gt
 • Maksullinen lisätila: 20 Gt 8/vuosi, 50 Gt 19/vuosi, 100 Gt 37/vuosi


SugarSync - uusiutunut palvelu

Vasta betana julkaistussa 2.0-versiossa on uudistettu lähes täysin SugarSyncin käyttökokemus niin tietokoneilla kuin mobiililaitteissakin. Tiedostonhallinta ja jakaminen on näyttävämpää ja helpompaa raahaamista ja klikkaamista.

Samalla mukaan on saatu uusiakin ominaisuuksia. Näitä ovat muun muassa hakutoiminnot sekä virtuaalinen asema SugarSync Drive, josta on helppo etsiä pilvessä olevia tiedostoja, vaikka ne synkronoitaisiin jollekin toiselle koneelle. Nämä toimivat sekä Windowsissa että Macissa.

Uusien ominaisuuksien pitäisi olla käytössä myös Sugarsyncin päivitetyissä mobiilisovelluksissa Androidille, iOS:lle ja Windows Phonelle, mutta niitä ei ole vielä kirjoitushetkellä julkaistu. Nykyinenkin mobiilituki on laaja, mukana ovat iOS, Android, Symbian, Windows Mobile ja BlackBerry.

 • Ilmaista tilaa: 5 Gt
 • Maksullinen lisätila: 30 Gt 4,99$/kk tai 49,99$/vuosi, 60 Gt 9,99$/kk tai 99,99$/vuosi, 100 Gt 14,99$/kk tai 149,99$/vuosi, 250 Gt 24,99$/kk tai 249,99$/vuosi

Box - kallellaan yrityksiin päin

Helppo tiedostojen säilytyspalvelu, joka synkronoi viimeisimmät versiot työpöydällekin. Vaikka Box on suuntautunut muita palveluita enemmän yrityksiin päin, mikä näkyy mm. business ja enterprise-paketeissa, on se kelpo palvelu myös kuluttajille.

Box vaikeuttaa ilmaiskäyttäjien elämää rajoittamalla yksittäisen tiedoston maksimikoon 100 megatavuun eli esimerkiksi pidempää kotivideota ei voi jakaa Boxin kautta kavereille. Maksullisissa vaihtoehdoissa tiedoston maksimikoko on 1 gigatavu. Jos asia haittaa, voi lunastaa itselleen business-paketin (13€/käyttäjä/kk), jolla saa teratavun verran tilaa pilven reunalta.

Boxin mobiilipuolikin on hyvin hanskassa. Android-versio päivittyi juuri 2.0:aan, joka toi mukanaan mm. erinomaisen mahdollisuuden ennakkokatsella tiedostoa ilman sen lataamista. Boxin sovellus osaa näyttää jopa 75 erityyppistä tiedostoa ilman ulkopuolisia sovelluksia (mm. PhotoShop-tiedostoja). Sovellukset on tarjolla myös iOS:lle ja Windows Phonelle.


iCloud - näkymätöntä tallennusta

Applen luoma iCloud ei ole muiden esiteltyjen pilvipalveluiden kaltainen ”kovalevy taivaalla”, johon voi siirtää tiedostoja erilaisiin kansioihin. Se on sisäänrakennettu Macin ja Applen mobiililaitteiden uusimpiin käyttöjärjestelmäversioihin sekä asennettavissa Windowsiin, jossa kaikki ominaisuudet eivät tosin ole käytössä. Android ja Windows Phone jäävät ilman tukea.

Yhteensopivat ohjelmat tallentavat ja synkronoivat tiedostot ja erilaiset käyttäjätiedot suoraan iCloudiin ilman, että tiedostoja raahataan mihinkään. Itse asiassa käyttäjä ei missään vaiheessa edes näe kokonaisuudessaan omaa osaansa pilvestä, koska kukin ohjelma näyttää vain yhteensopivat tiedostot.

Ohjelmien kautta synkronoituvat mm. kuvat, yhteystiedot, asetukset, muistutukset ja kalenterimerkinnät sekä erilaiset dokumentit. iCloud osaa myös iOS-laitteiden jäljityksen ja langattoman varmuuskopioinnin, mikä helpottaa selvästi jos laite katoaa tai hajoaa.

 • Ilmaista tilaa: 5 Gt (rekisteröityminen vaatii iOS-laitteen, jossa vähintään iOS 5 tai Macin, jossa vähintään OS X Lion 10.7.4)
 • Maksullinen lisätila: 10 Gt 16€/vuosi, 20 Gt 32€/vuosi, 50 Gt 80€/vuosi
Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.