Hyppää pääsisältöön

Saveen piirretty satumaailma

Keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundström tuntee saven salat. Hänen tunnetuimmat ja suosituimmat työnsä ovat keramiikkalaatat, joiden aiheet kumpuavat luonnosta ja satujen maailmasta. Satu Arabiasta -ohjelmassa (1981) keramiikkataiteilija kertoo työstään Arabian Taideteollisuusosastolla.

Kun Heljä Liukko-Sundström aikanaan pääsi Arabian taideteollisuusosastolle töihin, nuorelle keramiikkataiteilijalle tehdas useine rakennuksineen näyttäytyi hieman pelottavana ja meluisana paikkana. Todellisuus osoittautui kuitenkin toiseksi. Tehtaan seinien sisäpuolella vallitsi pehmeä hiljaisuus, jonka keskellä naiset valoivat savea muotteihin.

Arabia osoittautui muutoinkin ihanteelliseksi työpaikaksi, jonka työntekijät Suomesta ja ulkomailta loivat aivan erityisen atmosfäärin ja innoituksen. Eikä Arabian taiteilijan tarvinnut potea materiaalin puutetta, sitä oli aina saatavilla.

Heljä Liukko-Sundström on tehnyt monenlaisia töitä Arabialle, mutta tunnetuimpia lienevät keramiikkataulut, joiden aiheet ovat useimmiten luonnosta ja satujen maailmasta. Saveen vedetyt värilliset viivat ovat kuivuttuaan kauniita ja herkkiä. Tämä havainto sai Liukko-Sundströmin innostumaan saveen piirrettyjen keramiikkataulujen tekemisestä.

Taideteollisuuteenkin koneet kuuluvat jo osana työprosesseja, mutta Arabian tehtailla perinteinen käsillä tekeminen on vielä kunniassaan. Heljä Liukko-Sundströmin mielestä käsillä tekemisen kautta kokee parhaiten luomisen riemun.