Hyppää pääsisältöön

Saveen piirretty satumaailma

Keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundström tuntee saven salat. Hänen tunnetuimmat ja suosituimmat työnsä ovat keramiikkalaatat, joiden aiheet kumpuavat luonnosta ja satujen maailmasta. Satu Arabiasta -ohjelmassa (1981) keramiikkataiteilija kertoo työstään Arabian Taideteollisuusosastolla.

Kun Heljä Liukko-Sundström aikanaan pääsi Arabian taideteollisuusosastolle töihin, nuorelle keramiikkataiteilijalle tehdas useine rakennuksineen näyttäytyi hieman pelottavana ja meluisana paikkana. Todellisuus osoittautui kuitenkin toiseksi. Tehtaan seinien sisäpuolella vallitsi pehmeä hiljaisuus, jonka keskellä naiset valoivat savea muotteihin.

Arabia osoittautui muutoinkin ihanteelliseksi työpaikaksi, jonka työntekijät Suomesta ja ulkomailta loivat aivan erityisen atmosfäärin ja innoituksen. Eikä Arabian taiteilijan tarvinnut potea materiaalin puutetta, sitä oli aina saatavilla.

Heljä Liukko-Sundström on tehnyt monenlaisia töitä Arabialle, mutta tunnetuimpia lienevät keramiikkataulut, joiden aiheet ovat useimmiten luonnosta ja satujen maailmasta. Saveen vedetyt värilliset viivat ovat kuivuttuaan kauniita ja herkkiä. Tämä havainto sai Liukko-Sundströmin innostumaan saveen piirrettyjen keramiikkataulujen tekemisestä.

Taideteollisuuteenkin koneet kuuluvat jo osana työprosesseja, mutta Arabian tehtailla perinteinen käsillä tekeminen on vielä kunniassaan. Heljä Liukko-Sundströmin mielestä käsillä tekemisen kautta kokee parhaiten luomisen riemun.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto