Hyppää pääsisältöön

Tutkintapyyntö Chisun albumin latauskohusta

Electronic Frontier Finland -yhdistys on jättänyt kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille poliisin ja käräjäoikeuden toiminnasta Chisun albumin laittoman latauskohun yhteydessä.

Tietokone // Kuva: EPA/ROLEX DELA PENA

Facebookissa leviää viesti, jossa kerrotaan Electronic Frontier Finland -yhdistyksen jättäneen tutkintapyynnön viime viikolla Perheenisän tilitys leviää verkossa: Tyttären Chisu-latailuista lähes tonnin laskumyötä. 9-vuotiaan tytön tietokone takavarikoitiin poliisin toimesta TTVK:n tehovalvontakampanjan seurauksena, kun tyttö oli ladannut Pirate Bayn kautta Chisun Kun valaistun -albumin kappaleita. Perheenisä väitti, että TTVK tai levy-yhtiö olisivat itse laittaneet albumin jakoon, mutta molemmat tahot kiistivät väitteen. Levy-yhtiö Warner Music Finlandin toimitusjohtaja harmitteli myös sitä, että Chisu joutui kohussa silmätikuksi.

Effin mukaan tyttären käytössä olleelta tietokoneelta jaettiin levyä korkeintaan kaksi kertaa muille vertaisverkon käyttäjille. Jakomäärät on laskettu TTVK:n käyttämällä datan määrään perustuvalla kaavalla. Effin mielestä tekijänoikeuden omistajalle aiheutunut vahinko on muutamia kymppejä, ei TTVK:n vaatima 600 euroa.

Otteita avoimesta kirjeestä:

-Electronic Frontier Finland ry (Effi) pyytää kunnioittavasti, että Eduskunnan Oikeusasiamies tai/ja Oikeuskansleri tutkisivat Helsingin käräjäoikeuden ja Helsingin poliisin toiminnan koskien TTVK ry:n tutkintapyyntöä Chisun CD-levyn laittomasta jakelusta. Koska tapaus on vielä tutkintavaiheessa, esitutkinta-aineistot eivät ole vielä julkisia. Perustamme seuraavan siis lähinnä tapauksesta julkisuudessa olleisiin tietoihin, Facebook-viestissä kerrotaan.

- Effi pyytää selvittämään, rikkoiko Helsingin käräjäoikeus ja päätöksen antanut tuomari päätöksellään kansalaisten perustuslain 10§ 2 momentissa suojattua perusoikeutta luottamukselliseen viestintään. Effi huomauttaa, että käräjäoikeuden päätöksessä ei mitenkään huomioida perusoikeusaspektia, vaan siinä hyväksytään kyseenalaistamatta TTVK ry:n argumentaatio asiasta.

- Effi pyytää nyt selvittämään, rikkoiko poliisi tapauksessa Nylundin ja tämän lapsen perusoikeuksia ja erityisesti kotirauhaa suorittamalla laittoman kotietsinnän ja suhteellisuusperiaatteen vastaisen tietokoneen takavarikon. Effi pyytää myös selvittämään poliisin - kärjistäen mafiatyylistä kiristämistä muistuttavan - toiminnan lainmukaisuuden TTVK ry:n korvausehdotuksen mainostamisessa. Lisäksi Effi pyytää selvittämään, rikottiinko tapauksessa yleisemmin virkavelvollisuutta esim. laiminlyömällä tärkeämpiä tehtäviä. Yleisen resurssipulan vallitessa poliisien käyttäminen yksityisen yhdistyksen pyynnöstä lasten ahdisteluun ei voi olla poliisin tehtävä.

Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet Electronic Frontier Finland ry:n puolesta, puheenjohtaja Timo Karjalainen ja varapuheenjohtajat Ville Oksanen sekä Leena Romppainen ja Tapani Tarvainen. Lue setäältä!

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Uusi Suomi.

Lähteet: Facebook