Hyppää pääsisältöön

Vedonlyöntikonsultti ja arpajaishallintopäällikkö väittelivät rahapelimonopolista

YleX Etusivussa väiteltiin tiistaina siitä, onko rahapelimonopoli hyvästä vai pahasta. Aiheesta keskustelemaan saapuivat poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho sekä vedonlyöntikonsultti Jorma Vuoksenmaa.

Jukka, Aura ja poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho sekä vedonlyöntikonsultti Jorma Vuoksenmaa.

Jouni Laihon mukaan Suomessa on aina ollut rahapelimonopoli ja sille on vankka poliittinen tuki. Vedonlyöntikonsultti Jorma Vuoksenmaa on monopolin purkamisen kannalla.

- Yleinen maailman periaate on se, että luonnonlaki hyötyy kilpailusta, talouskehitys, taide, kaikki. Tämä argumentti, että ”aina on ollut jotakin” on täysin kestämätön ja väärä. Meillä oli 60-luvulla laki, joka kielsi homoseksuaalisuuden ja tupakkaakin sai polttaa julkisissa tiloissa ennen kuin tupakkalaki tuli. Yhteiskunta menee eteenpäin ja se muuttaa lakeja tarkoituksenmukaisesti, eikä mene tällaisella idealla, että ”pelimonopoli pitää olla, koska se on aina ollut”.

Vuoksenmaa jatkaa, että monopoli-asetelma ei ole mitenkään hyvä kuluttajalle.

- Siitä on niin vakuuttavia näyttöjä. Jos lähdetään puhtaasti ajattelemaan sitä rahaa ja hyötyä, mitä yhteiskunta saa, niin siihenkin on löydettävissä paljon mahdollisesti toimivampia malleja kuin monopoli.

Vuoksenmaa lisää, ettei monopoli-asetelma myöskään ehkäise ongelmapelaamista. Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho myöntää, ettei monopoli varmaankaan estä ongelmapelaamista, mutta vähentää sitä.

- Siitä on jopa näyttöä. Meillä on laajat väestötutkimukset, joista viimeisin vuonna 2011, joka osoittaa selvän trendin ongelmapelaamisen vähentymisessä. Siihen ei ole varmaan yksinomaan vaikuttanut se, että Raha-automaattiyhdistyksellä on automaatteja, vaan siihen on vaikuttanut ihan tietoinen pyrkimys tietyillä toimenpiteillä vähentää mahdollisuuksia pelata taloudellisesti ja sosiaalisesti haittaa tuottavalla tavalla, Laiho perustelee.

Vedonlyöntikonsultti Jorma Vuoksenmaa sanoo, ettei rahapeliautomaatteja tarvitsisi välttämättä olla lainkaan.

- Ne voidaan ihan hyvin lopettaa. Sellaiset pelin muodot, missä kuluttaja voi saavuttaa aidolla valinnallaan länsimaisen oikeudenmukaisen asiakashyödyn, ja missä oikeasti ongelmapelin hallinnointi ei ole mikään ongelma tai tekijä, kuten järkipelit hevoset, urheiluvedonlyönti ja pokeri, siinä monopolin vapauttaminen on erittäin keskustelemisen arvoinen aihe tai rakenteen keventäminen.

Jouni Laiho sanoo, että on eräs pelimuoto, jota Vuoksenmaa ei varmaankaan harrasta eli Lotto.

- Se on joka paikassa, kaikissa maailman maissa yksinoikeudelle hoidettu. Sitten meillä on pelimuotoja, joissa on kilpailutilanteita, kasinot, vedonlyönti, automaattipelitoimintakin. Se on kuitenkin niin, että kussakin yhteiskunnassa on siitä omasta historiallisesta, sosiaalisesta lähtökohdasta johtuva traditio, joka sanelee sen, mikä kulloinkin on poliittisesti tarkoituksenmukaista. Rahapelipolitiikka on yksi politiikan keskeinen muoto, eikä sitä voida sieltä irrottaa. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että se traditio joka meillä on murjottaisiin ilman, että tiedossamme olisi vaihtoehto, joka voisi tuoda paremman lopputuloksen.

Tästä eteenpäin keskustelu kävi yhä kiivaammaksi. Kuuntele koko haastattelu alta.

Lähteet: YleX Etusivu