Hyppää pääsisältöön

Chili-Bluesman vinkkaa parhaat vastalääkkeet liian tuliselle suupalalle

Chilimies Rauno Selamaa alias Bluesman vieraili Puheen Aamussa keskiviikkona keskustelemassa mistäs muustakaan kuin chilistä.

Chili // Kuva: EPA/ADI WEDA

Selamaan mukaan suomalaiset syövät chiliä autuaasti ja suomalaisilta harrastajilta löytyy harvinaisempienkin lajien siemeniä.

-Suomi on rankan hevimusiikin harrastajien maa ja sitten saunotaan kuin hullut ja syödään chiliä. Jos haluaa harvinaisten chilien siemeniä, niin pistää kyselyn suomalasille harrastajille. Tärppää varmemmin kuin ulkomailta, vinkkaa chiliharrastaja Rauno Selamaa alias Bluesman.

Selamaan chili-harrastus lähti liikkeelle kun mies oli luopumassa akvaarioistaan ja vaimo vinkkasi, että akvaarioissa voisi kasvattaa orkideoita. Selamaa ei niistä kuitenkaan innostunut, mutta hänen poikansa ehdotti, että isä voisi laittaa akvaarioihin kasvamaan chilejä.

- Kuulin Chiliyhdistyksestä ja Chilifoorumista ja löysin sieltä tietoa, että chilejä voi vesiviljellä eli hydrokasvattaa. Se edellytti tietenkin tiettyjä toimenpiteitä, kuten muun muassa kasvihuoneen rakentamista.

Selamaa on aina pitänyt chileistä, mutta harrastuksen myötä hänelle avautui paljon enemmän.

- Se maailma avautui, että miten paljon eri lajikkeita ja lajeja on, sekä mahdollisuuksia maustaa ruokia niillä.

Miehen mukaan chiliharrastukseen saa uppoamaan vaikka kuinka paljon rahaa.

- Kasvihuone on ehkä se kallein investointi. Jos pienissä määrissä kasvattaa ikkunalaudalla, niin pärjää muutamalla kympillä.

Chili-innostus vie helposti mukanaan.

- Jos sanotaan, että mopo karkaa käsistä, niin minun moponi on jo horisontissa, Selamaa vitsailee.

Raaka alkoholi on paras vaihtoehto, jos chili tuntuu liian tuliselta

Selamaa sanoo, että piimä ja jogurtti toimivat hyvin chilin sammuttajana, mutta paras vaihtoehto on kuitenkin raaka alkoholi.

- Happamat maitotuotteet toimivat. Jogurtti on kaikista paras tai piimä. Oikeastaan ihan kaikkein paras on raaka alkoholi, kunhan sitä ei tietysti niele. Tulisuus aine liukenee puhtaaseen alkoholiin. Sylkee sen sitten pois. Jogurtti on kuitenkin halvempaa ja yhtä tehokasta. Leipä ja riisi auttavat vähän, mutta vesi eivätkä muut juomat auta.

Selamaa sanoo, että kaksi viikkoa syöden vahvaa chiliä ja pikkuhiljaa lisäten annosta syntyy aivoissa hormoni, joka vaikuttaa siten, että chiliä kestää paremmin. Kuuntele koko haastattelu alta.

Lähteet: Yle Puhe