Hyppää pääsisältöön

Kaupunkilaiset halusivat lisää huvittelupaikkoja vuonna 1967

Runollinen mustavalkodokumentti ”Ihminen ja kaupunki” kuvaa kaupungin ihmisiä läheltä. "Kasvot – ihmiset – muodostavat kaupungin todellisen maiseman", dokumentti kertoo. Mutta mitä ihmiset haluavat kaupungilta?

”Ihminen ja kaupunki” yrittää ymmärtää kaupunkia ja sen ihmisiä. Toisaalta kaupunkilaisia vaivaa kiire, toisaalta sanoiksi pukematon odotus. Kovin moni kadun kulkija ei osaa sanoa, mitä oikeastaan odottaa kaupungilta.

Dokumentti puhuu ihmisen vaikutuksesta kaupunkiin ja toisin päin. "Onko ihminen luonut kaupungin, vai kaupunki ihmiset?" ohjelma kysyy.

Mustavalkokuvaa nähdään Helsingistä, Tampereelta ja Lahdesta 1960-luvun lopulta. Erityisessä tarkkailussa ovat julkiset kulkuvälineet – Lasipalatsille pysähtyi vielä siihen aikaan ratikka numero 5. Nykyään numero tunnetaan kulttuuriratikan numerona.

Ihmisiltä kysytään, mitä he haluavat kaupungilta. Julkiset kuluvälineet ovat kaupunkilaisten toivelistan yläpäässä, samoin huvittelu- ja vapaa-ajanviettopaikat. Minkälainen tanssipaikka Helsingistä puuttuu nuorten naisten mielestä?

"No semmonen ku diskoteekki."

Teksti: Sonja Fogelholm

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto