Hyppää pääsisältöön

Kaupunkilaiset halusivat lisää huvittelupaikkoja vuonna 1967

Runollinen mustavalkodokumentti ”Ihminen ja kaupunki” kuvaa kaupungin ihmisiä läheltä. "Kasvot – ihmiset – muodostavat kaupungin todellisen maiseman", dokumentti kertoo. Mutta mitä ihmiset haluavat kaupungilta?

”Ihminen ja kaupunki” yrittää ymmärtää kaupunkia ja sen ihmisiä. Toisaalta kaupunkilaisia vaivaa kiire, toisaalta sanoiksi pukematon odotus. Kovin moni kadun kulkija ei osaa sanoa, mitä oikeastaan odottaa kaupungilta.

Dokumentti puhuu ihmisen vaikutuksesta kaupunkiin ja toisin päin. "Onko ihminen luonut kaupungin, vai kaupunki ihmiset?" ohjelma kysyy.

Mustavalkokuvaa nähdään Helsingistä, Tampereelta ja Lahdesta 1960-luvun lopulta. Erityisessä tarkkailussa ovat julkiset kulkuvälineet – Lasipalatsille pysähtyi vielä siihen aikaan ratikka numero 5. Nykyään numero tunnetaan kulttuuriratikan numerona.

Ihmisiltä kysytään, mitä he haluavat kaupungilta. Julkiset kuluvälineet ovat kaupunkilaisten toivelistan yläpäässä, samoin huvittelu- ja vapaa-ajanviettopaikat. Minkälainen tanssipaikka Helsingistä puuttuu nuorten naisten mielestä?

"No semmonen ku diskoteekki."

Teksti: Sonja Fogelholm