Hyppää pääsisältöön

Moduli muuttaa huonekalua

Pirkko Stenros on sisustusarkkitehti, joka tunnetaan erityisesti Muuramelle suunnittelemistaan huonekaluista. Hänen tunnetuimpia töitään ovat muun muassa Moduli-kaapit.

Pirkko Stenros kasvoi omien sanojensa mukaan puulastujen joukossa ja eli puun piirissä ja näki ja koki myös kaiken käsityötaidollisen tekemisen. Stenrosin suvussa puun työstämisen osaaminen on kulkenut sukupolvelta toiselle. Hänen isänsä oppi puusepän ammatin omalta isältään, joka antoi alan opetusta Sääksämäellä, mutta myös jokaiselle viidelle omalle pojalleen.

Stenros ihasteli jo lapsena puun moni-ilmeisyyttä ja -muotoisuutta. Puusta syntyi palikoita, kiharaisia lastuja ja isän käsissä jopa huonekaluja. Nuoren taideopiskelijan veri veti lopulta puun pariin, vaikka tavoitteena oli ollut vapaa taide.

Suomalainen huonekaluteollisuus on Stenrosin mukaan perustunut kahdelle asialle: kaupalliseen ja käsityötaidolliseen osaamiseen. Huonekaluilta myös vaadittiin asioita, jotka tekivät kalusteista hintavia. Näitä tekijöitä olivat muun muassa kestävyys ja muuntelumahdollisuus.

Moduli-kaapistoa Stenros hahmotteli parikymmentä vuotta ennen kuin se pääsi tuotantoon. Moduli-mallisto tarjosi kuluttajien kaipaamaa muuntelumahdollisuutta, jossa kaluste saattoi kasvaa niin pysty- kuin vaakatasossakin. Malliston joustavuutta voidaan lisätä laittamalla kaapiston alle erilaisia sokkeleita tai jopa pyörät. Stenros pitää tärkeänä, että osat ovat irrallaan toisistaan, jotta rakennelma voidaan purkaa ja koota toisenlaiseen muotoon - tarpeen niin vaatiessa.

Tietolaatikko

Moduli on huonekaluteollisuudessa yhteen mittayksikköön perustuva huonekalu, jota voidaan jatkaa joko sivuille tai ylöspäin yksi-, kaksi- tai kolmemodulisena.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto