Hyppää pääsisältöön

Moduli muuttaa huonekalua

Pirkko Stenros on sisustusarkkitehti, joka tunnetaan erityisesti Muuramelle suunnittelemistaan huonekaluista. Hänen tunnetuimpia töitään ovat muun muassa Moduli-kaapit.

Pirkko Stenros kasvoi omien sanojensa mukaan puulastujen joukossa ja eli puun piirissä ja näki ja koki myös kaiken käsityötaidollisen tekemisen. Stenrosin suvussa puun työstämisen osaaminen on kulkenut sukupolvelta toiselle. Hänen isänsä oppi puusepän ammatin omalta isältään, joka antoi alan opetusta Sääksämäellä, mutta myös jokaiselle viidelle omalle pojalleen.

Stenros ihasteli jo lapsena puun moni-ilmeisyyttä ja -muotoisuutta. Puusta syntyi palikoita, kiharaisia lastuja ja isän käsissä jopa huonekaluja. Nuoren taideopiskelijan veri veti lopulta puun pariin, vaikka tavoitteena oli ollut vapaa taide.

Suomalainen huonekaluteollisuus on Stenrosin mukaan perustunut kahdelle asialle: kaupalliseen ja käsityötaidolliseen osaamiseen. Huonekaluilta myös vaadittiin asioita, jotka tekivät kalusteista hintavia. Näitä tekijöitä olivat muun muassa kestävyys ja muuntelumahdollisuus.

Moduli-kaapistoa Stenros hahmotteli parikymmentä vuotta ennen kuin se pääsi tuotantoon. Moduli-mallisto tarjosi kuluttajien kaipaamaa muuntelumahdollisuutta, jossa kaluste saattoi kasvaa niin pysty- kuin vaakatasossakin. Malliston joustavuutta voidaan lisätä laittamalla kaapiston alle erilaisia sokkeleita tai jopa pyörät. Stenros pitää tärkeänä, että osat ovat irrallaan toisistaan, jotta rakennelma voidaan purkaa ja koota toisenlaiseen muotoon - tarpeen niin vaatiessa.

Tietolaatikko

Moduli on huonekaluteollisuudessa yhteen mittayksikköön perustuva huonekalu, jota voidaan jatkaa joko sivuille tai ylöspäin yksi-, kaksi- tai kolmemodulisena.