Hyppää pääsisältöön

Näin törkeästi nuoren työntekijän työehtoja voidaan polkea - Kaisa kolme vuotta kassalla ilman sopimusta

Kaisa työskenteli franchising-liikkeessä kolme vuotta suullisella sopimuksella ennen kirjallisen sopimuksen saamista. Palkkaa maksettiin jatkuvasti alle TES:n eikä lomarahoja kertynyt penniäkään. Ammattiliiton mukaan tapaus ei ole mitenkään harvinainen.

Rahaa // Kuva: Sippo / YleX

Opiskeluaikoinaan Kaisa (nimi muutettu) aloitti työskentelyn alle kymmenen hengen myymälässä.

- Heti töiden alussa kyselin työsopimuksen perään, joka minulle luvattiin ”mahdollisimman pian”. Useiden pyyntöjen jälkeen kirjallinen työsopimus tehtiin kolme vuotta myöhemmin, vasta kun olin ollut yhteydessä ammattiliittoon, Kaisa kertoo.

Tarina ei ole ammattiliiton edustajalle todellakaan vieras.

- Ei tuo kuulosta mitenkään ennenkuulumattomalta. Erityisesti nuorten työntekijöiden kohdalla tätä tapahtuu paljon. Nuorten tietämättömyyttä käytetään hyväksi, maksetaan alipalkkaa tai työehdot eivät ole työehtosopimuksen mukaisia, Palvelualojen ammattiliitto PAMin sopimusasiantuntija Raimo Hoikkala kertoo.

Yksi syy, miksi Kaisa ei aiemmin ottanut liittoon yhteyttä, oli pelko irtisanomisesta.

- Missään nimessä ei pidä pelätä potkuja, jos vaatii omia oikeuksia. Pelon ilmapiiri ei kuulu työmarkkinoihin. Mikäli työntekijä irtisanotaan sen takia, että hän on vaatinut omia oikeuksiaan, me riitautamme sen ehdottomasti ja viime kädessä vaadimme oikeuden kautta korvauksia, Hoikkala selvittää.

”Selän takana haukutaan ja työtunnit vähentyneet”

Kaisa myös pelkäsi työilmapiirin huonontumista ja työtuntien vähenemistä.

- Pelko kävi toteen, sillä nykyisessä sopimuksessani työtuntien määräksi on kirjattu 0–40 tuntia viikossa ja työtunnit ovat vähentyneet puolella. Tällä hetkellä työilmapiiri on mahdoton ja pomoni haukkuu minua selän takana, koska olen vaatinut näitä oikeuksia, eikä hän kuulemma jaksa sellaista.

PAMin Hoikkalan mukaan Kaisan tapauksessa työsopimuksen työaika ei voi olla nolla. Hän suositteleekin pitämään kirjaa kaikista työtunneista, joista voi laskea viikkotuntien todellisen keskiarvon.

- Työsopimukseen kirjattu työaika pitää vastata todellista viikkotyöaikaa. Kaupan työehtosopimuksen (TES) mukaan sovitaan keskimääräinen vähimmäisviikkotyöaika, eikä nollaa voi mitenkään keskimääräistään. Ei nolla ole työaika.

Saatavat voi vaatia jälkikäteen

Kaisa sai selville oltuaan liittoon yhteydessä myös sen, että hänelle on kahden vuoden ajan maksettu palkkaa, joka on alle kaupan työehtosopmuksen.

- Lisäksi minulle ei ole kolmen vuoden aikana kertynyt yhtään lomapäivää. Minulla on PAMin mukaan oikeus vaatia lomarahoja ja oikeaa palkkaa takautuvasti, mutta vielä en ole sitä uskaltanut tehdä. Etsin koko ajan uutta työpaikkaa ja aion vaatia saatavia irtisanoutuessani. Kyse on kuitenkin yli tuhannesta eurosta, Kaisa arvelee.

PAMin Hoikkalan mukaan lomarahat ja muut saatavat kuitenkin vanhenevat kahdessa vuodessa.

- Voimme asialle tehdä jotain vain, jos palkkaa on maksettu liian vähän tai vuosilomarahoja ei ole maksettu viimeisten kahden vuoden aikana. Jos pitää mielessä sen kaksi vuotta, niin ne eivät varmasti vanhene.

Kaisan terveiset nuorille työntekijöille ovat erittäin selkeät.

- Vaatikaa rohkeasti oikeuksianne ja ottakaa yhteys liittoon heti, kun ongelmia ilmenee. Muuten nämä pikkupomot saavat rellestää mielensä mukaan jatkossakin.

Lähteet: YleX