Hyppää pääsisältöön

Syötäväksi kasvatetut -kirjan kirjoittaja: Kuluttajilla on romantisoitu käsitys ruoantuotannosta

Tieto-Finlandialla palkittu tietokirjailija ja toimittaja Elina Lappalainen kävi tänään YleX Etusivun vieraana. Lappalaisen mukaan suomalaisilla on harhainen käsitys tuotantoeläimien oloista.

Elina Lappalainen

Syötäväksi kasvatetut -teostaan varten Elina Lappalainen tutustui tuotantoeläinten oloihin tuotantotiloilla, mutta mitään järkyttäviä yllätyksiä ei tullut vastaan.

- Näin ikäviä asioita ja oli asioita, joita en tiennyt, mutta varsinaisia yllätyksiä ei tullut. Onhan se ikävää nähdä, miten kaikki kukkopojat tapetaan. Vain kanat munivat, ja ne kukkopojat ovat tarpeettomia siinä prosessissa, niin ne on sitten roskaa. Sinne ne putoilee roskasäiliöön ja ne tapetaan hiilidioksidilla sellaiseksi sirkuttavaksi pallomereksi, Lappalainen kertoo.

Kaikkien tuotantoeläinten oloissa suurimpana ongelmana on Lappalaisen mukaan ahtaus ja virikkeettömyys. Suomalaisten rakkaus kanaruokiin näkyy broilerin tuotannossa, joka on hyvin ammattimaista.

- Broilerit asuvat suurissa halleissa ja se on hyvin suljettu tuotantomuoto. Se lintu on jalostettu hyvin pitkälle. Se kasvaa runsaassa viidessä viikossa parikiloiseksi eli teuraspainoon. Se kasvaa niin nopeasti, että sille aiheutuu erilaisia ongelmia, sydänongelmia ja kivuliaita jalkavaivoja. Se on hyvin herkkä lintu, ja olosuhteiden pitää olla optimoitu aivan viimeisen päälle, että se lintu pysyy edes hengissä. Niitä on 30 000 siinä hallissa, onhan ne aika tiiviisti siinä loppuvaiheessa, ja kyllä niitä myös siinä matkan varrella kuolee, Lappalainen kertoo.

- Sillä linnulla ei ole kauheasti arvoa kun niitä on niin paljon, se on ihan irtokarkkirahaa sen yhden linnun elämän arvo.

Lappalaisen mukaan suomalaisilla on yleisesti hyvin harhainen käsitys tuotantoeläimien oloista, mikä johtuu suurilta osin mainosten tarjoamasta harhaisen romantisoidusta kuvasta. Mainoksissa nähdään usein laitumella märehtiviä tyytyväisiä lehmiä ja maatalojen pihoilla kirmailevia possuja, mutta totuus on hyvin toisenlainen.

- Suomalaiset yleisesti kuvittelee, että etenkin lehmien olot olisi tosi hyvät. Kuitenkin yli puolet suomalaisista lehmistä on kauloistaan kiinni kytkettyinä koko talven, Lappalainen sanoo.

- Ihmisillä ei ole käsitystä siitä, miltä se normaali tuotanto näyttää. Mainoskuva on kaukana todellisuudesta.

Lappalainen kävi nautateurastamolla missä hänen annettiin kuvata vapaasti, mutta lopulta tuli pyyntö teurastamon toimitusjohtajalta, ettei kuvia julkaistaisi, sillä ne eivät kuulemma herättäisi ruokahalua.

- Jos tuotanto menee teolliseen mittakaavaan, ettei se enää vastaa kuluttajien romantisoitua käsitystä maataloudesta, ei haluta näyttää sitä todellisuutta, koska se rikkoo illuusiota.

Lähteet: YleX Etusivu