Hyppää pääsisältöön

Arkipäivän juridiikkaa: avioliitto, avioero ja perunkirjoitus

Pykäläpino-sarja auttoi 1990-luvulla katsojaa ymmärtämään jokapäiväiseen elämään liittyvää lainsäädäntöä asiallisesti ja ilman kommervenkkeja.

Pykäläpino perehtyy jaksossa avioliiton solmimiseen, avoliitossa elämiseen, avioeroon, perunkirjoituksen tekemiseen ja perinnönjakoon liittyviin lakeihin.

Ohjelma on vuodelta 1992, mutta suurin osa tiedoista on käypää nykyäänkin. Avioliittolaissa näkyvin muutos ovat rekisteröityä parisuhdetta koskevat säädökset, jotka ovat tulleet voimaan 2000-luvun puolella. Ohjelma ei myöskään käsittele siviilivihkimistä, vaikka se kuuluukin avioliittolain piiriin.

Selkeä muutos on tapahtunut avioparien sukunimien valinnassa. Ohjelman tekoaikaan oli yleisempää, että aviopareilla oli yhteisenä miehen sukunimi. Silloin 79,9 prosentilla aviopareista oli miehen sukunimi, kun viime vuonna (2011) näin oli alle 68 prosentilla.

Haastattelussa on avopari, joka kertoo periaatteistaan ja omaisuudestaan. Avopuoliso ei 2000-luvullakaan peri toisen omaisuutta jos puoliso kuolee, mutta vuonna 2011 on säädetty laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta.

Ohjelmassa haastateltu professori Aulis Aarnio kertoo myös, mikseivät lakikirjat juurikaan tunne avoparin käsitettä:

"Tämä on tyypillisesti perhemoraalinen kysymys, ja tätä perhemoraalia meillä kirkko on hyvin tehokkaasti vartioinut.”

Lähteet: finlex.fi, väestörekisterikeskus.fi

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit