Hyppää pääsisältöön

Chisu, lataajatytön isä ja TTVK:n toiminnanjohtaja kohtasivat suorassa lähetyksessä

Tänään perjantaina A-Studion Streamissa vieraina olivat Chisu, nyt 10-vuotiaan lataajatytön isä Aki Nylund sekä TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Chisu Provinssirockissa 2012 // Kuva: Tomi Mikola

Viime viikolla otsikoissa oli tapaus, jossa 9-vuotiaan tytön tietokone takavarikoitiin poliisin toimesta TTVK:n tehovalvontakampanjan seurauksena, kun tyttö oli ladannut ja samalla jakanut Pirate Bayn kautta Chisun Kun valaistun -albumin kappaleita. Nyt 10-vuotiaan tytön isä Aki Nylund, artisti Chisu ja TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen tapasivat A-Studion Stream -ohjelmassa kello 21 perjantaina.

Chisun mukaan koko tapaus on aivan hirveä.

- Kaikki oli negatiivista, kaikkia meitä kohtaan. Kaikilla meillä on kuitenkin kädet sidottu. Lain mukaan kaikilla on vain tietyt keinot toimia. Olemme kaikki ihmisiä ja kun joku saa vallan, niin sitä käytetään. Olen itse allekirjoittanut sopparin levy-yhtiön kanssa, joka antaa oikeuden piratismin valvontaan, artisti kertoi.

Chisu jatkoi, ettei tapaus ole millään tavalla hyväksi hänelle artistina.

- Ei tällainen ole hyvää promoa artistille. Kaikki tietää miten Metallicankin kävi. Joku tässä käärii rahaa, mutta se ei ainakaan ole tekijät, Chisu sanoi.

Myös TTVK:n Antti Kotilainen myönsi, että Chisugate sai järkyttävät mittasuhteet.

- Käytimme kuitenkin vain niitä keinoja, mitä laki antaa. Tämä oli oiva esimerkki siitä, että tarvitsemme parempia keinoja.

Chisu toivoisi, että ihmiset ottaisivat asioista selvää ennen kuin ryntäävät kommentoimaan.

- Ois kiva, että jengi osaisi lukea ja jaksaisi lukea ne tiedotteet ja ottaa selvää. Netissä on niin paljon porukkaa, joiden pitäisi omasta mielestään saada kaikki ilmaiseksi. Heidän mielestään minä olen se ahne poppari.

Chisu painotti, että hänkin on vain työtään tekevä artisti.

- Mullakin on ihmisarvo! Vai onko?

Aki Nylund oli sopinut korvaussummasta tällä viikolla TTVK:n Antti Kotilaisen ja järjestön lakimiehen kanssa. Hän oli samaa mieltä, että piratismin vastaista työtä on tehtävä, mutta hänen mukaansa tällaisenaan järjestelmä ei toimi.

- Systeemille on tehtävä jotain ja on tultava muutos. Sen pitää tulla järjestöjen johtajilta ja päättäjiltä. Asiat täytyy rynniä läpi. Jos tämä on ainoa keino, niin siinä mennään metsään.

Nylund korosti, että koko Chisugatessa on peräänkuulutettu vastuuta, jonka hän omasta mielestään otti sopimalla TTVK:n kanssa 300 euron korvaussumman lapsensa latailusta ja samalla Chisun kappaleiden jakamisesta.

- En luovuttanut, vaan kävin asiat läpi myös tyttäreni kanssa. Tässä on peräänkuulutettu vastuuta. Minulla on velvollisuus kantaa oma vastuuni tässä. Jos minulla on rohkeutta kantaa oma vastuuni, niin ehkä nämä järjestötkin ottaisivat ja ottaisivat myös enemmän yhteyttä päättäjiin.

Nylund peräänkuulutti Chisun tavoin lähetyksessä sitä, että kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen tulisi ottaa enemmän kantaa tekijänoikeusasioihin ja artistien oikeuksiin ja avata silmänsä.

- Arhinmäelle terveiset, että sä voit olla somebody tai sä voit olla nobody. Ole kansasi edessä somebody!

Kaikki osapuolet, Chisu, Nylund ja TTVK toivovat Arhinmäeltä enemmän osallistumista.

Lisää tapahtumien kulusta löydättäältä!

Lähteet: A-Studio Stream